Wednesday, June 29, 2011

*Perempuan dan Sampah


-plastik+pelekat pantiliner
-sisa pantiliner
-plastik+pelekat tuala wanita
-sisa tuala wanita yang dah di basuh 
-tisu muka
-resit pasaraya
-kapas muka
-cotton bud
-kotak/plastik produk 
-kuku
-rambut gugur
-kad topup dah gores
-jarum patah
-brooch yang dah rosak
-tag pakaian yang baru dibeli
-botol2/bekas produk yang dah habis atau expired

senarai di atas adalah antara sampah yang akan anda lihat di dalam bakul sampah atau beg plastik yang tersisip di celah drawer dalam bilik seorang perempuan. mungkin ada lagi sampah lain yang tidak tersenarai. banding dengan lelaki, aku yakin sangat majoriti di dunia ini orang perempuan lah buang banyak sampah dalam sehari.

kadang aku terfikir "ini baru sampah yang aku buang. kalau jiran sebelah tu ada tiga anak dara, dan setiap mereka membuang sampah sama banyak macam yang aku buang ni, hmm... dan kalau semua gadis di kawasan tempat tinggal aku ni membuang sampah yang sama banyak dengan apa yang aku buang.... dan seterusnya.. dan seterusnya.. dan seterusnya =="!!" aku jadi bingung seketika. banyaknya sampah?!` ini mengundang pencemaran! bencana alam! oh~ dahsyatnya kita kaum perempuan nii....

tapi itulah realiti. sampah-sampah ini memang ada yang terbiodegradasi dan ada juga yang tak terbiodegradasi. macamana nak kurangkan stok sampah ni pun aku masih bingung. sampai ke pagi tadi aku masih memikirkannya. setiap hari aku duduk di tepi katil merenung bakul sampah di dalam bilik yang bertambah dan terus bertambah. aku cuma mampu menggeleng kepala. sampai bila-bila pun rasanya tabiat ini sukar di kikis apa lagi perempuan yang setiap hari wajahnya ditepek bedak dan makeup yang tebal. ok. itu bukan aku. aku cuma memakai makeup yang sederhana saja. yang sedap mata memandang. tapikan, aku terfikir nak gantikan tisu atau kapas tu dengan tuala mungkin boleh. aku pernah mencubanya. mengelap rembesan lipstick, maskara yang sememeh, eyeliner liquid yang terlebih. akibatnya ohhh tidakk! tuala itu kotor dan sangat susah dibersihkan tahu!! grrr! dan lagi, aku pernah cuba menggunakan tuala kecil yang lembut semasa menggunakan toner di wajah. sangat mengecewakan! toner meresap banyak dalam tuala. itu adalah pembaziran dalam menggunakan produk. sepatutnya produk boleh bertahan selama tiga bulan, tapi disebabkan tuala tu, sebulan jer dah habis. mana boleh!! kalau harga produk tu murah takpe lah. inii... aduh. sama harga dengan 30 kotak rokok selama sebulan untuk satu set. biasanya barang orang perempuan ini walaupun mahal tapi mampu bertahan lebih kurang 2-3 bulan.

tak semua sisa-sisa kotoran sesuai dibersihkan dengan tuala. contoh paling best, tahi hidung. takkan lah nak korek bersihkan hidung guna tuala. haih! tak sesuai ok! nanti lubang hidung membesar macam semprong kapal. (O) (O) tak pernah tengok semprong kapal? silalah google.

tabiat menitikberatkan hal-hal kebersihan sangatlah dituntut dalam Islam. tapi membazir itu amalan syaitan. hmm... macamana ni?' bagi aku bukanlah suatu pembaziran yang teruk bila menggunakan barang yang semata-mata dipakai untuk dibuang. menggunakan tisu atau kapas adalah satu langkah yang bijak. konsep yang mudah. lap dan buang. bersih dan senang. kalau guna tuala, takut terkena jangkitan kuman pulak. yer lah. walaupun tuala tu dicuci bersih, tapi keraguan itu masih ada. jadi lelaki, anda harus faham dan tahu kemana duit-duit yang anda bagi setiap bulan pada kami telah dilaburkan.

sampah-sampah lain aku tak dapat nak explain. sebab bagi aku semua tu memang wajib dibuang. nak simpan memang tiada logika. kalau kalian ada idea yang bernas untuk mengitarsemula sampah-sampah tadi, silalah kemukakan pada agen 1001perempuan yer. hmm.. mungkin rambut gugur itu boleh dikumpul lalu digubah menjadi bunga hiasan. mungkin?` =="

sampah dalam bilik lelaki apa pula ek? puntung rokok dan habuknya? heh~ aku membayangkan bekas pringles yang tinggi itu dipenuhi habuk rokok dan ludah. eewwww~ 



Tuesday, June 28, 2011

Perempuan Melayu Dan Sindiket Dadah. Kenapa??

Huh. Gua emo teruk kot hari ni. Apekedehal perempuan selalu kena point, bro? Gua memang tak puas hati. Tapi gua terpaksa emo sorang-sorang. Gua terpaksa peluk lutut gua kat tepi penjuru bilik sorang-sorang. Kenapa? Sebab memang dah realiti perempuan senang kena tipu kena perdaya. Pahit pun gua terpaksa telan.

Lu yang perempuan tu. Lu tak setuju dengan kata-kata gua? Lu nak buat muncung itik panjang berdepa-depa? Gua bagi lu tali. Lu orang ikat muncung lu orang sendiri. Hari ni gua tak layan perempuan muncung-muncung ni.

Gua tak main main bro. Gua serius.

Hari ni gua bernada serius. Gua punya entri hari ni takde benda-benda jiwang besi berkarat. So gua rasa takde sorang pun minah yang akan tersipu-sipu terkedip bulu mata lepas baca entry  ni. Kalau masih ada yang dok tergesel gesel jugak kat tepi tiang lepas ni, lebih baik lu blah. Pergi gesel kat tempat lain. Yang lelaki pun, lu orang kena baca kalau takmau awek lu lari tinggalkan lu sebab nak jadi penagih cinta lelaki Afrika. =..=

Perempuan melesia senang kena perangkap? Lebih tepat lagi kalau gua tulis; Perempuan Melayu kita senang jadi mangsa tipu daya? Lu yang bakal terasa tu. Siap sedia panggang punggung sendiri. Nasib lah lu panggang sampai masak ke tak. Gua nak cerita pasal isu semasa melibatkan lu yang perempuan Melayu. Gua nak beritahu pasal kes sindiket seludup dadah ke luar negara.

Gua bukan nak racist kat sini. Ni blog 1Malaysia. Heh? Gua bukan nak berat sebelah asyik nak kutuk bangsa sendiri. Tapi ini realiti bukan fantasi. Gua takcakap kes sindiket dadah antarabangsa ni takde perempuan bangsa lain yang terlibat. Tapi lu fikir sendiri. Bila ada kes entah apa-apa. Bukan bangsa Melayu jadi yang pertamaxx?
*gua buat xx tu sebab gua bangga. Gua nak bagi hug.

Apekejadahnya sebab perempuan Melayu suka sangat terjebak dengan sindiket ni? Gua list kan 2 modus operandi utama. Apa sebab perempuan Melayu kita senang betul masuk perangkap tipu daya. Lepastu lu orang sila ambil masa pergi sejukkan punggung tu.

1) Beroperasi dengan bertopengkan 'tawaran pekerjaan lumayan' yang menjanjikan kemewahan.

Lumrah bro benda ni jadi sebab utama perempuan melesia kena tipu. Waktu sekolah, bercinta. Habis waktu pergi sekolah, berjimba berpesta ria. Keluar slip peperiksaan, dakwat hitam macam mustahil nak guna tapi dakwat merah penuh atas slip. Huruf "G" hampir tertulis pada setiap subjek pelajaran yang lu orang amek. Tamat sekolah takat takat SPM je sebab dah tak minat belajar, tapi sibuk nak bekerja. Kerja kedai reload topup sebulan dua, resign. Bosan katanya lelaki hidung belang asyik datang kedai mengganggu. Gaji pun kecik sangat takat lepas nak buat makan minum sendiri. Kerja sana sini pun tak tetap. Asyik berhenti kerja. Macam biasa. Gaji kecik. Waktu belajar tak fikir pula masa depan. Dah habis sekolah dengan result ciput lagi nak demand gaji besar hidup mewah berumah berkolam renang.

Perempuan type ni senang kena jerat dengan janji-janji pekerjaan yang tak guna slip peperiksaan tapi gaji lumayan boleh beli apartment, atau kondominium atas bukit. Kerjanya gampang. Lu boleh ke luar negara tak perlu nak modal apa. Lu cuma perlu bawak 'barang penting' dan hantar pada orang yang tertentu yang dah ditetapkan. Kau tak perlu buat apa sangat. Tak perlu banting tulang 4 kerat, tak perlu membazir keringat. Cuma pergi sampai kan barang. Gampang kan? Gaji banyak pula angka kosong kat belakang. Takpayah belajar tinggi-tinggi jadi ahli politik yang seumur hidup berkerut dahi memikirkan macamana cara nak majukan telan duit rakyat.

Biasanya memang perempuan jenis ini lah yang mudah kena umpan dengan pekerjaan yang menjanjikan kemewahan. Jangan terkejut kalau gua kata kebanyakan kes, perempuan perempuan ni semua takpernah tau pun selama ni yang dia dok usung sana sini tu dadah. =..=

2) Jerat manesnya kurma ini cinta lelaki warga asing.

Yang ni seriously gua sakit hati. Perempuan Melayu senang ditabur janji. Nak jerat diorang ni senang je. Lu takpayah sesusah nak tanam tebu tepi bibir ke apa. Sebab perempuan kita guna gula kampit je dah cukup nak buat diorang sangkut. Tapi gua cakap ni bukan untuk kau lah, bro. Untuk lelaki-lelaki berkulit hitam bertubuh sasa agak-agak muka bengis tahap karma punya. Gua sedang bercakap tentang lelaki Afrika. =..= Kenapa eh kebanyakan perempuan Melayu yang terjerat dengan sindiket ni suka cinta mati dekat lelaki warga asing Afrika? Gua blank. Serius gua blank. Lu orang ada cowok Afrika? Sila jelaskan sebabnya mengapa. Gua tensen ni memikir.

awhhhh =..=

Biasalah perempuan takberapa nak reti bersyukur. Dok skeptik dengan lelaki tempatan. Dok anti dok benci taknak tengok muka lelaki bangsa sendiri. Katanya lelaki bangsa sendiri jahat. Penipu. Main mainkan cinta. Katanya lelaki asing itu romantika. Memahami. Tahu ambil hati. Poket penuh dengan not not seratus ringgit. Setakat sejambak bunga hari hari, takdak hal lah. Lelaki Melayu? Hemphh. Nak harapkan sekuntum bunga pun, bertahun-tahun tunggu belum tentu boleh nak bagi. See? Lu tengoklah perangai eksyen perempuan Melayu kita sekarang.

Dan gua sedih. Kebanyakan kes terjerat cinta lelaki asing ni kebanyakan budak IPT macam gua. Takpasalpasal orang pandang gua amcam gua ada balak Afrika. Padahal balak gua pure jawa. Kesian balak gua. Bila dah terjerat cinta, jadi sayang gila. Lelaki asing ajak tinggalkan melesia kononnya nak bina hidup lebik baik di luar negara. Lu orang ikut. Lu orang konon setia. Lu orang tinggalkan keluarga. Konon lu orang rasa itulah cinta. Hakptui.

Harapkan panas sampai ke petang, tapi hujan pula di tengah hari. Takpasalpasal kantoi bawak dadah waktu lu kat luar negara. Lelaki lu sayang entah ke mana. Lu orang ke bicara. Kena penjara. Mana pergi cinta? Mana pergi jejaka Afrika? LOL.

kasut tumit tinggi

penulisan aku x sebagus a samad said...
idea aku x sehebat afdlin shauki....
imaginasi aku x sehebat penulis buku harry potter...
tapi penulisan aku sekadar memnuhi hari penambah pearsa dalam kehidupan seharian...

aku pon perempuan biasa macam kalian...
aku pon ada rasa nak cantik dan segak bergaya bila di public..

kasut tumit tinggi....
apa yang bakal aku cerita ni pasti ada antara kalian yg pernah laluinya...

zaman sekolah...
aku buta fesyen...
muka aku sememeh...
aku perempuan comot...
gaya jalan ku kasar..
pakaian aku cuma seluar dan t shirt bangang..
ade gambar spongebob, ade gambar SAYA SAYANG MAK SAYA
kasut aku hanya selipar pasar malam ataupun sndal
tapi bila umur makin meningkat
aku belajar cara nak kemaskan diri
aku ada keinginan nak jadi cantik

yela
sekarang ada mcm2 jenis tudung
lilit sana lilit sini
pin sana pin sini
baju pon da mcm2 style...
ade renda sana ada renda sini
hati teringin nak pakai semua tu
tapi takut
xreti

aku mula dengan kasut tumit tinggi
mula2 berjalan alahai, sakitnye kaki
gaya jalan macam si pondan br nak menjadi
kasar mak!
dari pakai tumit tinggi aku mula beralih kepada pakaian ala2 girl gitu..
yela..xkan nak pakai kasut tumit tinggi dgn baju t shirt lusuh dan jeans xde cutting..
nnt org kata fashion crime..

dari kasut tumit tinggi, aku ubah gaya tudung aku
org belit2 aku pon nk belit2
org fesyen2 aku pin nak fesyen2 jugak

sekarang dari kasut tumit tinggi aku dah tukar gaya tudung dan penampilan dari cara aku berpakaian..
dari kasut tumit tinggi aku gain confodent nak pakai baju renda2
dari kasut tumit tinggi aku ubah cara aku pakai tudung
dari kasut tumit tinggi aku jadi perempuan sejati

hey wanit
hey gadis
kita semua ada rasa nak jadi cantik
xsalah kita mencuba benda yg baru

kalau aku jadikan kasut tumit tinggi sebagai penaik semangat...
jadi korg apa pula?????

Random Fact Mengenai Perempuan.

#penulisan kali ini lebih di tujukan kepada lelaki untuk kefahaman mengenai perempuan.

Perempuan sangat benci kepada suatu pembohongan. Tak kiralah pembohongan itu serius atau tak. Sebagai contoh, lu mesej awek lu then awek lu tanya lu dekat mana. Lu jawab duduk rumah layan blog 1001 PEREMPUAN. Padahal lu duduk kat warung layan Wrestling dengan otai otai kampung. Pada lu itu satu pembohongan kecil yang tidak akan membawa masalah. Tapi jika kekasih lu tahu itu semua jawabnya tarik muncung lah awek lu tu. Dah lu kena wujudkan sesi pujuk memujuk ye dak? Nak menipu tu biar master dulu. Menuntut dengan mana mana kaki drama.

Perempuan lebih mementingkan perbuatan daripada kata kata. Perempuan sekarang lebih pandai. Mereka kebiasaannya nak lu buktikan dahulu segala janji janji yang lu sendiri tak ingat entah dah berapa banyak dah lu tabur. Kalau yang mudah tergoda dengan kata kata semata itu pun biasanya budak budak sekolah.

Perempuan sememangnya ratu drama. Tak kisahlah drama Melayu ke sinetron ke. Kebiasaannya mereka sangat suka di kejar dan bukan mengejar. Mereka akan bermain tolak menolak manja. Mulut bicara "tidak" tetapi hati mendayu sebut "nak". Bila sang lelaki nyampah putus asa baru mereka nak menangis tersedu sedan.
So pada pria yang dok menunggu seseorang perempuan macam tunggul kayu tu, bawak bawak ler bersabar. Sebulan dua cair lah minah tu. Kalau tak cair cair jugak mungkin perempuan tu jenis one way. Pandai pandailah lu fahamkan one way tu apa ye dak.

Perempuan nie suka lelaki yang jenis pemaaf. Tak kesahlah hal kecik ke hal besar alam ke dia mesti sentiasa mengharapkan pihak lelaki yang minta maaf dulu. Itu bukan gedik, tapi itu menampakkan bahawa perempuan itu jiwa nya halus. Lagi lagi kalau time mula mula nak usha, lelaki tersilap sikit then terus minta maaf jawabnya perempuan dah terbayang muka Seth Tan dah kat muka lelaki tu. Tapi tak semua perempuan macam tu. Ada juga perempuan yang tak suka lelaki yang selalu minta maaf walau lelaki tu tak tahu apa salah dia. Pandai pandailah selidik perempuan perempuan dekat sekeliling tu macam mana kalau nak melancarkan sesebuah hubungan. Setiap perempuan itu punya keunikan tersendiri ye dak.

Kalau perempuan terdekat jenis yang lemah lembut sopan ayu manis selalu menjadi bahan bualan makcik makcik kumpulan berzanzi untuk di jadikan calon menantu tiba tiba berubah watak menjadi The Rock, itu tandanya mereka datang bulan. Bila mana mereka datang bulan, perubahan hormon di dalam badan akan mempengaruhi emosi mereka. Lagipun sakit masa datang bulan nie wei. Sampai tertonggeng tonggeng classmate gua dulu. Sebagai lelaki perasaan ingin tolong tu mesti ada ye dak? Macho lah katakan. Last last gua yang kena sumpah seranah.

Seorang perempuan akan cenderung mengatakan dirinya gemuk. Tahap kekonfiusan seorang perempuan terhadap fizikal mereka sangat sangat tinggi. Sampaikan gua nak dok kaji tentang hal ini pun pening. Lagi lagi kalau ada gambar sorang awek dekat Facebook. Kawan sejantina dok puji lah "You cantik lah. Slim je." Yang awek tu jawab "Mana ada. I gemuk lah. :( ". Rasa nak bagi ceramah sepam dua je. Tapi inilah lumrah mereka. Kecelaruan mengenai fizikal. Cik awek pun samalah macam nie. Sampai gaduh gaduh dengan gua sebab dia kata dia gemuk. Last last gua mengalah dah.

Perempuan sukakan hadiah. Bukan bermakna suka hadiah mereka tu kaki spedo. Bukan. Tapi hadiah kan melambangkan keikhlasan dan secara automatik diorang akan rasa di hargai. Kalau nak bagi hadiah tu lebih bermakna bagi material. Kalau setakat coklat tu manisnye sekejap je. Lagi bagus kalau lu buat sendiri. Tahap penerimaan tu berganda ganda lebih senyuman dari barang yang lu beli made in China tu. Gua tau sebab gua pernah buat. keh keh keh.

Pujian. Perempuan nie kebiasaannya sukakan pujian. Tak kiralah pujian tentang penampilan ke tentang perangai ke. Hati diorang rasa di usap usap manja dengan pujian tu. Contohnya diorang pakai shawl terlilit lilit gaya macam nak tercekik bagai. Walau nampak serabut tapi kalau lu puji sikit terkedip kedip lah mata perempuan tu. Tapi jangan puji lebih lebih. Perempuan dapat tahu cara pujian tu ikhlas atau sekadar nak menyedapkan hati je.

*ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian gua je. Maaflah kalau ada yang terasa.

Sunday, June 26, 2011

of Bra and Panties!!

warning: ENTRI INI MUNGKIN TERLALU TERBUKA DICERITAKAN WALAUPUN SUDAH BEBERAPA KALI DITAPIS/FILTER..TAPI INI UNTUK KEPENTINGAN BERSAMA..

memahami wanita bukan mudah..
walaupun kau ada 9 akal sekali pun..
kerana 9 nafsu yang ada pada wanita,
kadangkala berada diluar jangkaan..

ingat senang nak jadi perempuan...nak kene pikir macam-macam..
-hari ni nak pakai baju apa?
-hari ni nak buat mask muka apa? timun ke susu?
-jap lagi nak makan makanan yang tak menggemukkan apa?
-apa aku nak buat hari ni untuk bagi si dia pandang, bagi si dia sayang?
-berat dah makin naik, macam mana ni?
-hari ni nak buat tudung fesyen apa?
-kenapa period tak datang on time?
-puasa tak ganti lagi tp nak dekat raya ni macam mana?
-malam ni nak masak apa?

tapi ada sesetengah wanita yang mengambil mudah ke atas beberapa perkara..
kadang-kadang sikap macam tu perlu, sebab terlampau memikirkan benda-bende remeh ni kadangkala menyusahkan diri sendiri orang kata..
TAPI..............

mengambil ringan terhadap penjagaan bra dan panties adalah sangat TAK PATUT!

apa yang membezakan lelaki dan perempuan secara fizikalnya??!
semua tahu..
perempuan ada ini, lelaki ada itu...[read:vagina&penis]
perempuan ada ini, lelaki takda itu...[read:breast]

semua benda perempuan ada extra kalau nak bandingkan dengan lelaki..
extra weight!
extra lemak!
extra body parts!
tapi ada satu bahagian je lelaki lebih panjang daripada wanita..paham-paham sendiri..


so bahagian-bahagian extra ini perlu dijaga dengan baik..
especially bahagian yang sangat penting untuk masa depan itu...
tengok dada masing-masing..ye...dada!....
tengok kat kemaluan masing-masing pulak..dah shave ke blum?
bahagian yang dua itu perlu dijaga dengan baik..

ambil mudah bahagian itu aku maksudkan ialah apabila..

1. memakai saiz yang tidak sepatutnya.
kemonnn la ladies...takkan barang sendiri pon tak tahu saiz..ok, kalau betul-betul ada yang tak tahu..pergi kat google..pergi google macam mana cara yang betul untuk ukur saiz bra dan seluar dalam yang sepatutnya dipakai..
saiz yang tidak tepat misal kata terlalu ketat adalah bahaya..aku penah tengok dekat tv, pasal ada perempuan tu dia ada masalah pernafasan sebab bra yang dipakai terlalu ketat..dan aku penah baca juga kat majalah tentang bahayanya seluar dalam yang dipakai terlalu ketat..cuba google...benda-benda itu kau patut tahu sebagai seorang wanita..
longgar sangat pon tak bagus..bra dipakai untuk support extra lemak yang kau ada di dada...kalau pakai longgar sangat, nanti tak cantik la shape nya..

2. tidak membasuh dengan baik
yang ini aku paling tak boleh terima...aku penah nampak orang basuh bra dan panties dengan washing machine..bagi aku ini sangat tak patot..sebab..
-washing machine hanya membasuh gitu-gitu aja..jadi secara totalnya, kebersihan 100% tak terjamin..walaupun kau guna serbuk pencuci yang bagus sekalipun...
-boleh merosakkan bra dan panties itu sendiri..mana tak nya, bila dah berspin anak-anak kecik tu, rosak la segala dawai besi, ropol renda dan sebagainya..
-bra dan panties kau pakai di tempat-tempat yang sulit, then kau basuh dengan baju-baju orang lain apabila kau masukkan ke dalam mesin basuh...lain la kalau baju dalam tu kau sornag punya..haiyaa!
-sendiri pakai, sendiri basuh la..bukan susah..masa nak mandi tu, basuh la sekali...takkan nak tunggu 2-3 hari kumpul basuh masa nak basuh baju gna machine..habis kalau yang pesen basuh baju seminggu sekali tu..macam mana? bra dengan panties kau kumpul sampai seminggu ke?? humak hai..

3. membeli yang tidak berkualiti
main beli dan pakai je..janji ada..huu!..jangan..kadangkala, yang kau pakai tu material dia tak sesuai untuk kulit kau..nanti mula la mengundang pelbagai masalah kegatalan, kemerah-merahan, melecet dan sebagainya..
nanti dah tak cantik bahagian itu..huuu!...tamau la macam tu!...tak mengapa melaburkan extra money walaupun orang tak nampak apa yang kau pakai tu..itu untuk kelebihan diri sendiri juga..sendiri punya barang, sendiri mesti pandai mahu jaga...

4. main pakai ikut suka
aku rasa tak ramai yang betul-betul tahu cara yang betul untuk pakai bra..panties tu biasa takda masalah sangat..kedudukan bra yang betul, iaitu tak terlalu tinggi dan tak terlalu rendah pada bahagian atas abdomen adalah sangat penting..yang ini pon kau boleh google.
apabila kau pakai terlalu tinggi, sampai ter-Push Up kau punya breast, nanti tak cantik..dan tali yang berada betul-betul di atas scapula akan menghadkan pergerakan..manakala apabila terlalu rendah, sama je macam kau tak pakai bra..tak ada support untuk breast kau..
nanti masa muda lagi, breast kau akan kelihatan macam orang yang dah berusia punya breast sebab terlalu melondeh...

5. masa pemakaian
memang la nak kasi cantik, lawa bentuk ke apa..tapi jangan pakai 24 jam..nak tidur, bukak la..kesian diorang [read:vagina&breast], nanti lemas pulak kalau 24jam kau kurung dalam bra& panties..macam manusia, bahagian itu juga perlu kan fresh air untuk bernafas..jadi, pandai-pandai pikir sendiri la..


itu sahaja buat masa sekarang...mungkin ada yang tak berpuas hati kerana aku tak dapat nak cerita detail sangat, tapi aku memikirkan ketidakselesaan sesetengah pihak yang mungkin tidak selesa kalau aku explain dalam-dalam sangat..sorry!..skang dah tahu, lepas ni jangan ambil mudah lagi...SAYANGILAH BARANG KITA!!


Saturday, June 25, 2011

Panduan Menjaga Alat Sulit Comel Wanita.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera buad homosapien bervagina comel sekalian.

Sudah lama menantikan entry ilmiah yang lari dari CINTA? Maaf. Kali ini masih lagi entry berkaitan hal cinta. Cintai Vagina Kita. LOL.

Sudahkah anda menjaga vagina anda dengan baik pada hari ini? Bagaimana dengan sebelum sebelum ini? Adakah anda menjaganya dengan baik? Jika belum, ayuh ikuti tips berguna yang telah diilhamkan dari SINI.

1) Sila bersihkan bahagian luar saudari vagina anda selepas hadas besar atau kecil, seelok-eloknya nak pembersihan yang maksima, gunakanlah air. Jika tiada air sila guna alternatif lain yang bertujuan beristinjak. Jika menggunakan biji- biji batu yang berbucu tiga atau lebih itu hendaklah berhati-hati untuk memastikan kesejahteraan saudari vagina anda dari sebarang 'kecelakaan'. Ehheh.

tampon

cara menggunakan tampon

2)  Pernah lihat tiub bersumbu di atas? Bukan sumbu pelita. Tapi itu adalah tampon. Sila jangan tak kenal pula. Jika anda menggunakan tampon ketika datang haid, sila jangan buad buad lupa untuk menukar ye? Sifatnya agak berbeza dari jenis tuala wanita biasa yang bersifat 'adhesive' dan hanya dilekatkan di atas permukaan panties. Bila anda memakai tampon, yang dapat dilihat ketika memakainya cuma sumbunya jek. Mana pergi tiubnya? Sudah hilang? O M G. Jangan panik. Sebab tiubnya sudah berada di dalam mulut saudari vagina untuk penyerapan darah haid yang lebih efektif. Fungsi sumbu tersebut adalah untuk memudahkan kita menariknya keluar. Kalau nak tengok panduan pemakaian tampon, sila ke SINI. Tak kira guna tuala wanita biasa atau tampon, anda dinasihatkan kerap menukarnya untuk mengelakkan anda daripada menjadi penternak bakteria yang berjaya. Jangan lupa nak tukar sudah lah.

3) Elakkan daripada sering mengamalkan douching iaitu memasukkan jari atau pancutan ke dalam saudari vagina anda dengan tujuan membersihkan bahagian dalamnya. Bahagian dalam tu ada pemastautin yang penting ye. Nama dia encik bakteria lactobacillus (plural; lactobacilli), berperanan mengekalkan keasidan pH. Perbuatan douching akan menyingkirkan pemastautin tetap tersebut disamping mendedahkan saudari vagina anda dan bahagian luarnya kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.

4) Sila lah dengan segala hormatnya tolonglah elakkan dari melakukan perkara ini; menyabun atau menyapu shower gel pada saudari vagina anda kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit atau gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada pewangi dalam buih sabun. Shower gel untuk badan, kealkaliannya tidak sesuai untuk saudari vagina yang bersifat asidik. Cecair pembersih wanita (feminine intimate wash) baru lah untuk saudari vagina yang comel. 

gunakan ini; feminine intimate wash

dan bukan yang ini; shower gel -_-

5) Elakkan memakai pakaian dalam sintetik yang terlalu ketat kerana ia menyebabkan kulit berpeluh, tiada peredaran udara pada kulit dan akhirnya menggalakkan kuman membiak. Jangan bercita-cita memilih profesion 'menternak bakteria dan kulat'. Untung takdapat. Rugi je yang datang nanti adalah. Euw?

6) Pakaian dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan, elok memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan. Pemakaian panty liner adalah habit yang amat baik untuk kesihatan saudari vagina anda. Jangan biarkan dia 'direct contact' dengan panties. Sila lah alas dengan panty liner untuk kebersihan yang lebih terjamin.

*Tambahan Untuk tindakan wanita bergelar isteri sahaja* :P

7) Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. Amalan ini berkesan untuk wanita yang sering mengalami jangkitan kuman pundi kencing (urinary tract infection). Tetapi bagi yang dah plan nak tambah batalion anak dalam family, sila tunggu sperma suami sampai ke destinasinya terlebih dahulu. Erk. =..=

8) Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan seks untuk kebersihan yang optima.

Tu je untuk perkongsian hari ini. Jika nak tahu dengan lebih lanjut, sila hubungi pakar berdekatan anda.

"Kebersihan vagina adalah hak milik setiap wanita."





Ehheh.



nasib perempuan

nak jaga lembu sekandang senang mcm mkn kacang
nak bela kucing sepuluh ekor pon senang 
tapi nak jaga seorang perempuan tu sagt payah..

byk bnd nak kena amik kira
wajahnya,
agamanya,
budi bahasanya,
sopan santunnya,
daranya, 
pelajarannya,

itu ibu bapanya,
pening kepala nak jaga sorang anak perempuan,
darah tinggi wujud bila jaga anak perempuan,
pikir masalah
pikir dengan sapa anak perempuan dia berkawan
pikir apa yang terbaik utk anak perempuan dia
pikir pakaian apa yg nampak cantik untuk anak perempuan dia
pikir siapa bakal suami, bakal pemimpin anak perempuan dia

kalau dapat anak perempuan suka berfoya2..
kuar dengan jantan x semenggah
tukar bf mcm tukar baju
cakap mak lawan cakap ayah lawan
hasilnya jadi anak dara liar
itupun kalau kau masih berdara

anak perempuan sekarang da moden
kuar rumah ade laki dtg jemput
kuar rumah xde lagi budaya mintak izin keluarga
pakaian pon mencolok mata
dedah sana dedah sini
bila ditegur, trend katanya

selagi berdara, ko masih gadis suci
selagi berdara, orang masih pandang kau gads baik
tapi apa guna kau berdara kalau kau liar
apa guna kau berdara kalau kau masih ringan2 dengan bf kau
apa guna berdara kalau kau tukar bf mcm tukar kasut tumit tinggi

bila kau dah ditebuk, org pndang jijik
bila kau dah hilang maruah diri, org x pandang rupa kau
bila kau dah jadi makann si tupai rakus, kau hilang semuanya
bila kau kena baham 'binatang' buas, gelap ms depan
bila kau xde dara, malam pertama bersama suami yg sah pon kau masih bolh diceraikan
masa tu baru kau kenal siapa keluarga dan siapa manusia topeng syaitan yg kau puja selama ni

hai gadis2 cantik dan baik luar sana
aku seru, kau taubat
insaf
muhasabah diri
jadi perempuan ni ssh
semua bnd kn jaga
jgn kau gadaikan apa yg kau ada kerana rasa sayang kau
jgn jd bodoh sbb si jantan rakus
jangan jd gadis menyundal mlm2
jgn jd si gadis pemuas nafsu serakah si abg2 manusia topeng syaitan

bukan semua benda kita minta jadi seteruk yang kita alami, itu semua ujian.....muhasabah diri ye rakan2....

<miss clorox>



Perempuan Itu.

Hello super duper sweet gurls and all handsome boys.
Cheq penulis junior di sini.
Ini entri sulung dari Cheq untuk blog ini.
Pengenalan diri tak boleh panjang panjang orang kata takut ramai kang yang tergoda.
keh keh keh.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Perempuan itu.
Ciptaan Illahi yang sangat menarik.
Asal ciptaannya menggunakan rusuk kiri seorang lelaki.
Sedangkan asalnya lelaki menggunakan pati tanah.
Perbezaan kejadian menjalinkan ikatan antara keduanya.

Perempuan itu.
Mempunyai tempat yang istimewa di dalam agama kita.
Di dahulukan sebanyak tiga kali sebelum seorang lelaki.
Perlu di hormati.
Perlu di kasihi.
Perlu di lindungi.

Perempuan itu.
Kini lebih kepada di eksploitasi.
Perempuan sendat subjek wajib di pesta permotoran.
Para korporat tersenyum buas ketika melancarkan acara.
Sang buaya lebih terarah kepada peha licin daripada motor kereta.

Perempuan itu.
Perlu di pampang di muka muka majalah.
Katanya itu subjek terindah.
Yang di papar bukan dari aspek muslimah.
Tapi liuk lentok siapa paling megah.

Perempuan itu.
Gambar wajib di dalam kalender kalender tahunan.
Duduk di buai secara mendada.
Baring di pantai buat posisi menggoda.
Katanya biar tahun mendatang lebih menguntungkan.

Perempuan itu.
Katanya perlu menjadi pelacur kepada suami untuk mengecapi keluarga bahagia.
Agenda bangsat!
Kenapa perlu di rendahkan martabat para perempuan Islam ini?
Mereka bidadari bukan pelacur wahai insan berpemikiran dangkal.

Perempuan itu.
Menjadi agen pelaris sesuatu barang.
Kini baja kompos pun gunakan perempuan untuk memancing pelanggan.
Hinggakan kebanyakan kedai kedai tidak mahu mengambil pekerja lelaki takut tidak maju perniagaan.
Cilaka!

Perempuan itu.
Jangan lah di guna gunakan untuk mendapat keuntungan.
Jangan lah di sayang hanya untuk kepuasan.
Jangan lah di bela hanya untuk di peragakan.

Wednesday, June 22, 2011

Lemahnya diri ini..


Lemahnya diri ini, 
baru sikit Allah uji dengan sakit duniawi,
daku sudah rebah tak mampu berdiri.

Lemahnya diri ini,
baru saja bayu dunia menyapa sipi ke pipi,
aku sudah melayang tak sedar diri,
sudah lupa yang aku masih bertapak di Bumi,
Bukannya di puncak KLCC.

Lemahnya diri ini,
Baru sekelumit keindahan wajah diberi,
Kulit mulus putih berseri penangan Fair & Lovely,
Aku mula membangga diri,
Tak menyedari ia bukannya kekal sampai mati.
Esok-esok pasti kedut mengisi.

Lemahnya diri ini, 
baru sedikit kejayaan dunia di beri,
sudah lupa siapa yang memberi,
semuanya hasil kita sepenuhnya sendiri kata hati.

Lemahnya diri ini, 
baru sehalus butiran pasir kebaikan diberi,
seringgit sedekah dikasi seulas senyuman menghiasi,
Ujub dan riak sudah memenuhi tabir hati.

Lemahnya diri ini,
baru diiuji dengan seorang lelaki,
Yang jodohnya masih tidak pasti,
Iman terus diletak ketepi,
nafsu mula mengawal diri.

Lemahnya diri ini,
Nikmat yang ada di sisi kiriman Ilahi,
Iphone, LV atau Gucci jadi aksesori diri,
tetap alpa mahu mensyukuri.

Lemahnya diri ini,
baru patah hati, 
sudah meratap pilu mahu membawa diri,
off handphone, deactive fb,
berniat tidak ingin bangkit lagi.

Lemahnya diri ini,
asyik ralit dengan dunia maya ini,
hingga realiti ditinggal sepi.

original one is taken here : syahadah
got the text from : MyDemon

Tuesday, June 21, 2011

Mengenali Perempuan Haid dari Pandangan Mata Lelaki


Sebagai seorang lelaki yang kadangkala banyak menghabiskan masa dengan golongan perempuan, aku banyak memerhati gaya hidup dan perangai serta kelakuan para wanita di depan mata aku. Aku bukan pervert atau dalam bahasa melayu disebut penyumbangleweng. Aku cuma memerhati, aku cuma mendalami. Sebab bagi aku, golongan perempuan adalah sangat kompleks dan memerlukan pemerhatian serta pemahaman dalam usaha untuk menterjemah mereka.

Emosi, perangai dan  keadaan fizikal adalah antara beberapa klasifikasi perkara yang aku berjaya perhatikan yang banyak berubah ketika wanita itu datang haid. Aku tidak mahu bercerita tentang apa keburukkan pada seseorang lelaki bila perempuan datang haid atau benda-benda lain. Harini aku cuma mahu bererita bagaimana mahu mengenali adakah perempuan itu datang haid atau tidak. Ilmu ini semua aku belajar sendiri daripada perempuan dan daripada pemerhatian aku. Diharap para manusia bervagina tidak ketawakan aku.

Emosi
Seperti kebanyakkan para lelaki sudah ketahui, emosi perempuan bila datang haid agak berlainan daripada ketika dia 'normal'. Banyak 'sentapan' yang berlaku. Banyak juga kata-kata kurang normal yang tiba-tiba sahaja keluar. Senang cerita perempuan masa datang haid lebih fragile dan cepat marah akibat ketidakkeselesaan yang berlaku di bahagian kemaluan mereka, akibat hormon, dan juga akibat kesakitan yang berlaku. Tapi bukan semua perempuan begini ya. Ada je yang coolio sepanjang masa.

Perangai
-Kerap ke tandas
-Kerap membetulkan cara duduk mereka akibat ketidakkeselesean
-Tampak malu-malu serta resah kerana gusar akan 'kebocoran' yang mungkin berlaku
-Tidak begitu cergas seperti kebiasaannya
-Selera makan lebih bertambah 
-Bermuka masam hampir setiap masa
-Bila melepak shopping complex dia tak join orang lain pergi surau
-Berkasut apabila kebiasaannya dia tidak berkasut
-Membawa beg kecil atau hanya pouch sedangkan selalunya membawa beg besar bertelekung

Fizikal
-Kuku panjang
-Ada pengilap kuku (cutex) di kukunya
-Muka bengis
-Bau perfume lebih kuat daripada kebiasaannya
-Memakai baju bergambar binatang
-Memakai seluar yang sangat ketat (mungkin sebab tak payah solat)
-Kening lebih berserabut
-Mekap lebih tebal kerana muka kurang seri dan tak perlu basuh ketika wudhuk
-Bulu ketiak nampak tidak bercukur

Sebab mengapa semua tu tersenarai? Aku malas nak cerita. Lelaki haruslah peka terhadap perubahan-perubahan yang berlaku terhadap golongan perempuan tiap kali datang haid kerana ketika itu kebanyakkan perempuan perlu seseorang yang memahami mereka kerana datang haid itu penting kepada mereka. Ia simbol bahawa mereka normal dan subur dan tidak mengandung. Normal dan kesuburan itu pula amat penting buat lelaki. Jadi marilah kita lebih peka dan lebih mengambil berat mengenai golongan wanita disekeliling kita ya wahai kaum lelaki! Eh,blog perempuan ke ni? Alamak!!!

raar


Sunday, June 19, 2011

Kopi Lavender dan Antiseptik

Saban hari dia berdiri di tengah-tengah jejantas itu seorang diri; mengait dan melerai memori lampau, mengelar dan mengubat kembali luka hati yang terlalu dalam. Memerhatikan segala macam jenis kenderaan yang lalu lalang dalam kesamaran lampu-lampu jalan, pandangannya jelas kosong. Sesekali bayu yang menyapa pipinya tidak tersedar menyentuh reseptor-reseptor rasa. Tidak langsung terungkap jerih perih sukarnya perasaan menahan sebak yang bersesak di kelongsong dadanya. Entah kenapa dia berasa denyutan jantungnya terlalu mencengkam.

 Dia menoleh ke suatu sudut di hujung jejantas itu; suasana kelabu, monokrom, hitam putih. Semacam wayang gambar yang berulang-ulang bermain di matanya.  Mod imbas kembali menguasai benak. Di dalam kesuraman, kupingnya jelas menangkap bait-bait perbualan  itu. Konversasi  yang telah lama dirindui. Tapi entah bila ingatannya terlupa mengenai itu.

“Cos if one day you wake up and find that you’re missing me 
And your heart starts to wonder where on this earth I could be 
Thinking maybe you’ll come back here to the place that we’d meet
And you‘ll see me waiting for you on the corner of the street 
So I’m not moving, I’m not moving..”

Petang yang hanya segaris senja itu melihat. Mengamati dua insan remaja yang sedang khayal berkongsikan “earphone”;  si lelaki bernyanyi-nyanyi kecil, memegang kemas tangan si gadis. Mereka bahagia barangkali. Walaupun dengan hanya momen mudah seperti itu. Jejantas itu. Suatu simbolik kompleks. Seperti suatu signifikasi hubungan segala macam rasa yang hanya mereka mengerti perasaan yang hanya fragmen-fragmen abstrak. Cinta zaman sekolah. Cinta anak-anak remaja yang indah.

“Ida, I minta maaf. I sangat sayangkan you. You have sacrificed a lot for me. “The Man Who Cant’ Be Moved” jadi saksi kita. Last night I repeatedly listened to this song. Entah dah berapa banyak kali I dengar, sampai tertidur. Lepas ni I dengar lagu ni je. Ni lagu kita, Ida.”

Malam itu dia ke jejantas itu lagi. Berjaket bulu tebal, berseluar khaki ton hijau kusam, serta ditemani lagu Far Away yang di atur ke mod “repeat” di mp3 “playlist” MWalker G700 silver yang tergantung kemas di kolar leher. Sejuk. Kegigilan jelas terasa. Tangannya erat memegang secawan kopi pekat yang masih panas beraroma lavender.  Berbaju kait tebal tidak menghalangnya berasa kesejukan embun malam yang terampai di udara. Langit malam itu tidak berbintang. Hanya hamparan gelap. Sesekali kelihatan wajah pucatnya tunduk menahan keharu-biruan kenangan lampau. Dia tidak sanggup mengenangnya, tetapi hatinya jelas terlalu tegar; degil untuk terus-terusan ke jejantas itu; dan mengenang kembali kenangan-kenangan mengguris dan ternyata terlalu pahit.Dia beralih, menghenyakkan batang tubuhnya ke tembok jejantas, mengeluh. “Siapa sahaja yang mengerti?”, hatinya mengusik. Dia harus berlalu pergi. Sewajarnya.

                Sembilan belas tahun. Umur yang dikira cukup untuknya merasakan kepahitan cinta lalu. Dia telah cukup menginterpretasi istilah “perpisahan” di dalam kamus hidupnya. Dia telah menjadi cendekiawan; serta seorang profesor dalam menterjemah kisah itu. Dia menekan butang “on” pada MWalker di tangan kiri. Telinganya meneliti bait-bait lagu Crush nyanyian finalis American Idol musim ke 7; David Archuleta yang ligat diputarkan di corong-corong radio antarabangsa dan tempatan. Anak matanya tepat merenung paparan skrin komputer LG FLATRON ez T530S yang dalam perkiraannya sudah hampir genap 4 tahun menjadi teman setia. Entah. Dia dapat merasakan gejolak hati  yang tidak menentu semacam frekuensi “alternating current” yang meluap-luap melebihi voltan rintangan pada tahap infiniti. Suatu perasaan yang terlalu aneh dan begitu asing menyerang kotak fikirannya yang sedang dirundung  emosi yang tidak tergambar dek kata-kata. Berkecamuk. Berlegar-legar penuh energi. Berserabut. Abstrak.


Perkenalan itu terlakar di atas kanvas persahabatan yang baru terhampar untuk suatu ketika. Dia sedar hatinya tidak memerlukan pembaikpulihan. Hatinya telah tegar dengan tohmahan kelukaan. Hati dan perasaan sememangnya tidak terjangkau. Dalam perkenalan bernama persahabatan itu, mereka mula menaruh benih-benih harapan dan kebahagiaan. Anak-anak remaja yang mudah tersentuh. Anak-anak remaja yang mudah beralih arah. Anak-anak remaja yang tidak bersalah; menjadi mangsa ketidakadilan perasaan. Bait-bait puitisnya perasaan yang baru bercambah ternyata masih di awal perjalanan. Belum sempat bahtera perasaan itu berlabuh ke pulau kebahagiaan, badai menghempas tiada belas; mengaramkan bahtera di tengah lautan kekecewaan; yang benar-benar meranapkan.

Di dalam cuaca perasaan yang tidak menentu, masing-masing berbungkam. Dia berasa terlalu pedih; lebih terkesan daripada kisah lalunya. Insan itu yang digelarnya “sahabat” benar-benar menggoncang dunianya. Dia di pihak yang didakwa. Dia bersalah terhadap insan yang bergelar “sahabat” itu. Sesekali jiwanya berpuing-puing natijah daripada tindakannya yang cuba menterjemah terbitan perasaan aneh yang mula membentuk antara mereka. Jelas perasaan itu terlalu asing bagi sesuatu yang diistilahkan sebagai “persahabatan”.

“Hey bila kau nak bercakap dan melayan aku macam biasa huh?”, pertanyaannya mati spontan. Tanpa berbalas, sahabat itu berlalu pergi meninggalkannya dengan sedikit kotoran “kebencian” terlihat di wajahnya. “Tuhan sahaja yang tahu bila, Ida. I just can’t look into your eyes. It’s killing me.” Dia berbisik kecil ketika melangkah pergi. Jelas sekali persahabatan mereka tidak seindah dulu. Masing-masing berpaling daripada melihat wajah masing-masing. Ke sana sini sudah bersendirian, tidak seperti kebanyakan harinya mereka berjalan bersama. Ke mana-mana juga tidak dilihat kelibat mereka bersama. Peti masuk di telefon bimbit mereka tidak ada lagi mesej-mesej mereka seperti dahulunya. Tidak ada lagi jenaka dan ketawa yang berhamburan. Tidak ada lagi walaupun sebaris ayat.

 Mereka pelakon yang berbakat di atas pentas kehidupan yang terlalu penuh dengan ketidakjujuran. Dia merindui saat-saat mereka berkongsi tawa dan tangis. Detik-detik mereka bertentang mata dan berlaga perasaan. Mereka menyedari perasaan itu, tetapi cuba menidakkan. Berlari sehabis kudrat daripada hakikat. Memaling ke arah bertentangan; berpura-pura tidak menyedari atau merasai sebarang keganjilan itu. Keretakan persahabatan itu mencelikkan mata yang “buta”, mengejutkan jiwa yang “tidak mempeduli”, menyergah emosi yang “lalai”. Waktu-waktu sukar itu menyedarkan mereka; sehabis manapun daya mereka berlari dan menghindar, hati dan perasaan itu tidak juga hilang, apinya tidak juga terpadam. Hangatnya tidak juga beransur sejuk. Cinta itu tidak juga menyusut. Sebaliknya bertambah sebati di dalam darah dan denyut nadi.


“Riz, aku rindukan kau. Seriously, I hate all this stuffs that tear us apart. Stop this ego, will you? Aku rasa hidup aku serba tak kena bila kau tak ada. Semua seems dull, you can tell without needing to see or talk  to me, kan? Riz, please. Aku tak sanggup dah nak hadapi semua ni. Next week aku akan balik ke rumah ibubapa aku. Mungkin balik terus. I will leave this place. Dah masanya aku balik rumah sendiri. My dad will fetch me. I will damn miss you. Tapi terpulanglah pada kau. Aku dah cuba berbaik. If the respond is negative, I won’t complain. Maybe all this happen due to my fault. I’m sorry and farewell, friend.”

Satu pesanan ringkas dikirim. “Message is delivered”. Pastinya sahabat itu akan membacanya.  Entah apa yang berlaku seterusnya, dia berserah kepada tuhan. Jika setakat ini sahaja perkenalan mereka, sesungguhnya dia bersyukur pernah mengenali sahabatnya itu. Ya. Hatinya meronta. Dia sedar kasih sayang itu bukan sekadar buat seorang sahabat. Tetapi egonya begitu tebal hingga tidak terhakis dengan apa-apa jua peluntur “pengakuan” atau “penyesalan”.

Hari-hari seterusnya berlalu dengan begitu suram. Masa yang diharungi merangkak dengan terlalu perlahan dan menyakitkan. Namun tidak juga telefon bimbitnya menjerit memanggil ada pesanan ringkas baru menerjah peti masuknya. ”Riz, kau benar-benar dah memutuskannya. Baiklah, aku harus teruskan hidup ni tanpa dia nampaknya.” Dia menghela nafas yang lain macam panjangnya; cuba melepaskan segala kepedihan barangkali. Barang-barangnya sudah siap dikemas. Kini dia hanya menunggu di lapangan terbang menunggu giliran penerbangannya. Dia tunduk layu, sebutir permata jernih jatuh tidak disedarinya. Hatinya terlalu sebak dengan hakikat itu. Dia menangis sepuasnya di lapangan terbang itu. Bajunya kebasahan. Dalam kesedihan yang terlalu mencengkam benak, seseorang menghulurkan sehelai sapu tangan rona merah. Dia terlalu mengenali sapu tangan itu. “Riz!!”


Sahabat itu tersenyum bersama air mata yang mengalir. Dia berdiri dan memeluk “sahabat” kesayangannya itu. Erat. Sapu tangan itu jatuh ke lantai tidak lagi terhirau. Mereka berpelukan dan menangis. Rambutnya yang ikal dan panjang kehitaman diusap dan dibelai lembut. Belaian itu sudah terang lagi bersuluh hanyalah layak diberikan kepada seorang yang dicintai, bukan sekadar seorang sahabat yang disayangi. Kecelaruan perasaan mereka akhirnya terurai. Sentuhan itu merungkai segala-galanya. Mereka terlalu letih berlari daripada hakikat gelora perasaan. Mereka berhenti dan menghadapi perasaan itu. Akhirnya mereka melempar jauh-jauh ego itu. Dibuang jauh-jauh ke ruang yang tidak mungkin lagi dapat dicapai.

Cuaca kembali pulih dan mentari itu mula menyinar; melimpahi segenap ruang hati yang dulunya gelap; sunyi tidak berpenghuni. Kanvas baru dibentang seluas alam. Kanvas Kebahagiaan. Kanvas Persahabatan itu digulung dan disimpan di dalam ruang kenangan. Kanvas putih bersih yang baru terhampar dicoret penuh warna-warni dan dilimpahi dengan wangian beraroma lavender. Dihiasi gah dengan senyuman yang dibingkai di dalam hati. Luka-luka lama diubati dengan antiseptik di dalam kit pertolongan cemas “cinta”. Denyutan jantung mereka berirama seragam, menbentuk nota-nota lagu harmonis. Bahtera mereka berjaya melabuhkan sauhnya di pulau harapan. Bahtera itu berjaya dikemudi. Nakhodanya berjaya sampai ke destinasi. Ada kanvas baru yang bakal dihampar; Kanvas Kebahagiaan Abadi. Dan pelukisnya adalah mereka yang dulunya “sahabat” itu.


by : dearly I D A


Friday, June 17, 2011

Tudung. This is my hijab-ies diary.

*entry ini dipetik dari blog Pure saints and Shits milik aku yang tak seberapa ni. So ayat di bawah dah lama dikarang. Bukan dua tiga minggu yang lalu. -_-''

Entry ni tak berniat nak menyinggung mana mana pihak. Aku sekadar menjawap soalan si penanya. Segala kesinggungan ? amat dikesali.

********
Dua tiga minggu ni entah kenapa tibatiba muncul pula kiriman kiriman email bertanya pendapat dan nasihat dalam inbox yahoomail aku. Mostly tanya pasal relationship pulak tuu. =.="

Last entry aku dah post pendapat aku pasal relationship cik adik manes m**i yang terperangkap dalam cinta tiga segi. Alhamdulillah respons positif telah diberikan oleh si pengirim email. Aku assume tu jawapan untuk beberapa lagi email pasal relationship yang masuk dalam inbox mail aku. Takperlu rasanya nak ulang beri pendapat tentang perkara yang hampir sama lah kott? Err aku sebenarnya langsung takpaham kenapa lately banyak email tanya pasal relationship kat aku. Maaf tu je entry yang aku boleh buad utk hal2 pandangan pasal relationship ni. Cukuplah satu entry eh. Kang takpasalpasal silap haribulan aku pulak yang emo mengenang relationship lalu. HAHA. Oke tak lawak.

Entry kali ni adalah pandangan aku pasal tudung atas permintaan seorang pembaca blog aku. Secara spesifiknya, lebih kurang macam ni lah soalan beliau;

Soalan satu; Niat bertudung tu perlu ke ikhlas baru betul memenuhi tuntutan menutup aurat?
Soalan dua; Kalau macam trend sekarang ni, macam shawl tu semua boleh ke di consider sebagai 'bertudung'?

Err seriously agak mencabar lah kot soalan cenggini ni kan bagi aku yang cetek ilmu neh. Aku mohon kalau aku ada silap pendapat atau nampak macam nak buad ajaran sesat ke kan, tolong lah tegur aku eh. Aku cuba bagi pendapat aku secara bersederhana dan takmelampau ye. :)


Untuk soalan pertama tu. Ni lah sedikit sebanyak pandangan aku. Mengikut setakat yang aku tau, syarat menutup aurat takde pulak wajib niat tu kena ikhlas nak tutup aurat; dalam kes ni niat kalau nak pakai tudung. Bagi aku lah kan, kalau nak tunggu hati betul betul ikhlas utk pakai tudung, alamatnya boleh dikira dengan jari lah berapa ketul je perempuan yang pakai tudung. Eheh. Aku berani bet ramai je perempuan pakai tudung bukan disebabkan memang niat rela hati ikhlas suci nak pakai tudung. Siapa nak bet dgn aku? HAHA. Ramai je yang bertudung disebabkan dah tradisi dan kebiasaan dalam keluarga. Takut kena marah makbapak kalau takpakai tudung. Malu la pulak kalau tibatiba kau sorang je takpakai tudung dalam family. Kang kena kondem dengan makbapak atau pakcikmakcik sendiri memang takpasalpasal je carik penyakit kan? HAHA.


ALLAH SWT mewajibkan perempuan untuk menutup aurat. Jatuhnya hukum menutup aurat tu adalah straight daripada Allah SWT sendiri kan. Jadi kau ikhlas ke, kau nak mencarut dalam hati sebab terpaksa ke, asalkan kau laksanakan suruhan Allah yang satu tu, kau dah dikira melaksanakannya walaupun seriously kau tak ikhlas langsung pun. Haaa macamtu lah.

Jadi takde alasan lah kau nak kata,

"Hati saya belum terbuka untuk pakai tudung. Saya selesa begini. Bila sampai waktunya nanti saya rasa nak pakai tudung, saya pakailah."

Atau ada sesetengah perempuan bagi alasan macamni,

"Walaupun aku takpakai tudung, pakaian aku lagi sopan daripada yang pakai tudung. Aku jaga solat. Aku puasa. Aku beri sedekah. Aku takde lah jahat pun kalau takpakai tudung."

"Eleh. Orang pakai tudung pun perangai lagi teruk daripada aku yang takpakai tudung ni. Walaupun aku macamni, aku tau gak jaga diri aku, jaga maruah aku. Aku takde buad benda2 taksenonoh."
First of all, well ini lah antara alasan terkukuh aku waktu aku tak bertudung dulu. Aku pun baru berapa kerdipan mata je sarung tudung ni kat atas kepala aku. Alhamdulillah harapharapnya aku kekal dengan imej bertudung. Semoga imej ni boleh di'upgrade' jadi lebih baik sikit masa lagi. Insya Allah.

Hellooooo cik kak oi. Kau cakap tunggu sampai seru baru nak bertudung tu macamlah kau tu sure hidup sampai bila? Bila kau mention kau takbertudung pun kau baik, kau sopan takbuad jahat tu macamlah kau dah pasti banyak sungguh amal kebaikan kau dah buad. Atau memang dah dijamin masuk syurga je sampai takpakai tudung pun tak apa, kau masih masuk syurga. Heh. Dan lagi satu, perlu ke banding perangai orang bertudung dengan orang takbertudung macam kau? Well bagi aku. Perangai dia nak teruk mana tu lantak dia lah. Jangan salahkan dia sebab dia tu bertudung. Bertudung ke tak manusia juga. Buad salah juga. Perangai elok tak elok tu tanggungjawab memasing. Lagipun tu bukan kerja kau nak judge orang tu baik ke orang ni tak ke. Benda yang kau perlu buad, kau takbuad. Benda urusan Allah untuk menilai pula yang kau buad. At least dia dah laksanakan lah juga perintah Allah yang satu tu. Habis yang kau tu bila lagi?

Tu diaa. Hamek kau. Keji punya ayat aku bagi. Ayat tu pun aku bagi pada diri aku sendiri jugak. Aku pun pernah freehair. Biar aku sendiri pun terasa. HAHA. Biar padan dengan muka aku.

Hal niat ikhlas tak ikhlas tu sebenarnya tak jadi masalah. Asalkan tanggungjawab tu dilaksanakan, dah dikira terlaksanalah. Tak kira lah kau ikhlas ke tak ke. Kalaupun kau bertudung disebabkan trend bertudung tibatiba macam nampak cool je, nampak cantik je untuk kau, well teruskanlah. InsyaAllah kalau kau istiqamah buad benda tu walaupun mulamula cuma nak ikut trend, tak apa lah. Pelan pelan la kayuh sampan orang kata kan. Atas alasan apa pun kau bertudung, asalkan kau buad, kau dah kira melaksanakan tuntutan bertudung tu. Jadi niat kena ikhlas nak bertudung tu bukan syarat wajib kau nak bertudung.

Macam budak yang belajar puasa. Makbapak umpan guna hadiah lah duit lah nak ajar anak diorang tu supaya belajar puasa, supaya tau puasa bila dah besar nanti. Taksalah langsung pun. Walaupun dia berpuasa sebab makbapak dia sogok dengan wang atau hadiah, asalkan dia berpuasa, pahala puasa tu dia dapatlah. Mulamula dia puasa sebab dapat ganjaran, insyaAllah esok dah besar panjang nanti tau lah dia berpuasa disebabkan tu dah tanggungjawab dia kepada Maha Pencipta. Lebih kurang macamtuu lah teori dia dengan niat bertudung tu. Dah kata wajib, maka wajib lah. Bukan tunggu hati ikhlas baru boleh buad. :)

Soalan dua tu pasal shawl tu dikira bertudung ke tak tu, bagi aku asalkan digunakan untuk menutup aurat, makanya nggak ada msalah dong. Shawl tu sama je dengan jenisjenis tudung lain yang ada di pasaran. Yang tudung bawal lah. Tudung Wardina lah. Tudung itu lah ini lah macam macam nama ada. Kau pilih je nak pakai tudung apa. Nak pakai alas meja kat rumah pun takpe asalkan bertudung menutup aurat.

Shawl tu perlu lah menepati ciri2 bertudung menutup aurat tu. Kalau yang shawl jarang gila nampak leher atau yang jenis jaring jaring macam jala ikan yang terang2an jarang tu, jangan pulak kau kata tu dikira bertudung. Kan ada yang jenis macam pashmina tu, yang berfabrik tebal tu. Pakai lah yang tu. Apa susah? Lagi satu kalau nak bersanggul tu agak2 lah kan. Kalau dah sampai kes pakai inner scarf yang ada sanggul tiruan tu, kau fikirfikirlah sendiri ye boleh takboleh. Kalau sanggul betul takpe lah jugak. Dah memang ada sanggul besar dah nak buad macam mana kan? Kalau takde sanggul tu jangan memandai terlebih pandai pula nak guna sanggul tiruan biar nampak cantik. WTFuuuuuu.

Tu je. Aku gak baru je mula bertudung. Aku tak bajet bagus oke sorryyy sikittt you ollss. Takbaik lah kutuk aku belakangbelakang kannn. HAHA. Post ni ditulis untuk ingatan aku sendiri disamping menjawap soalan si penanya soalan yang mahukan jawapan bagi soalan yang ditanyakannya tu. Err apakah? Haha. Semoga soalan kau terjawap wahai cik adik. Semoga hati aku kukuh utuh untuk terus bertudung dan meng'upgrade' tahap penampilan diri aku. InsyaAllah.

Syukran Jazilan ya readers! :D

notakukukakiku : kalau entry ini berbunyi kasar dan terlalu explicit atau terlalu berterus terang atau membuad sesiapa 'sakit bontot', ini yang dikatakan sebagai 'kebenaran itu pahit untuk ditelan'. takpe. air akar kayu boleh telan? so. kira boleh telan juga lah yang ni. ehhe. *tazkirah jumaat.



Thursday, June 16, 2011

Seth Nora Elena. Hyperbola?

Apa main bola bola pulak ni? *Emo

Kau kenal Seth? Seth Tan Abdullah. Tak kenal? *jegil biji mata* Jangan nak menipu sunat pula kat sini. Semua yang ada telebisyen mesti kenal dia. Terutamanya peminat TV3. Btw dia ni dah jadi gilaan ramai homosapien bervagina kat luar sana tu. Aku? Walaupun dekat U haramjadah nak jumpa telebisyen, tonton.com.my kan ada? Ehhe.



Nora Elena memang rating dia tgh menggilagila up waktu skrg ni. Dengan tak semena mena herogades Aaron Aziz dan si jelita Siti Saleha menjadi bualan mulut makcik makcik dan anak anak dara kampung seluruh melesia. Watak Seth suami kepada Nora Elena seringkali dikatakan "ouh sweetnyaa!" atau "gila lah. romantik s*al mamat ni". Heppp jangan mencarut. Tuhan taksuka. Kau si perempuan2 di luar sana tu, betul kan Seth waktu ni telah menjadi suatu fenomena yang memenuhi kriteria menjadi lelaki idaman? Fine. Tolak tepi kes dia pernah merogol Nora. Kalau dia tak buad benda tu, dia dikira almost perfect lah kot. Tapi kalau dah takde peristiwa tu, tu bukan cerita Nora Elena lagi dah. Dah jadi cerita aku.

Seriously saying, seriously betul betul ada orang yang boleh dikatakan seorang suami almost reach to purrrr-fectt macam dia ni ke? Kat akak akak yang dah bersuami, soalan ni seriously adik bukak utk akak2 sekalian menjawabnya. adik? :P

Untuk lakonan drama, nampak gila sweet bergulagula gila si Seth ni. Macam aku. Aku yang berjiwa agak jantan ni tetiba ter'berangan' nak satu stok suami macamni kalau boleh kahwin banyak. HAHAHAPAKAHH? >_< 

wuwuwuw handsomee *menangisss T__T

Siapa taknak weh lelaki supercool macamni. Waktu tengok cite ni seriously aku rasa penonton2 perempuan dia dok tumbuk tumbuk bantal geram je tengok si elena yang selalu tak hargai keromantisan Seth tu. Yang opah opah mesti dok tenyeh tenyeh sireh dengan muka takpuas hati. Yang makcik kat dapur main baling baling lesung sebab kontrol marah punya pasal. Handsome. Penyabar. Romantik. All in one package semua ada kat Seth. Tapi bila aku cuba berangankan dia, minda aku asyik nak hasut aku; "kamon lah. mana ada real life lelaki gila perfect mcm dia". Well kenyataan ni mungkin meranapkan impian2 lelaki yang mahu menjadikan Seth sebagai sifu memikat wanita diorang kan hahahaha. Takboleh blah. 

Tu pendapat aku je. Budak hingus hijau lagi.Takde pengalaman bersuami :P Belummm. Bukan takdeee. :PP But well actly aku sangat takut dengan perlambangan lelaki baik yang 'hyperbola' tentang watak Seth. Sebab ini menjadikan naluri wanita seperti aku asyk nak mengharapkan lelaki purr fect walau pada hakikatnya tiada manusia perfect atas mukabumi ni. Jika demikian perasaan kebanyakan perempuan kat melesia ni, melopong lah lelaki lelaki lain yang ada.

Dan kau tahu? Halusnya, ini agak menyakitkan perasaan isteri isteri yang mendapat suami buas liar suka bagi cop tapak tangan kat muka isteri. Kalau dah para suami diorang lagak perangai dah macam baru keluar zoo, lelaki diorang memang bukan macam Seth, tapi mungkin lah macam si kaki pukul bini dia dalam cite ni, Encik Khairul. -_-" Tetiba takut nak berkahwin pulaa. ;P Para suami yang baik hati romantika sekali pun mesti jeles tengok bini sendiri dok melekat tak berkelip tengok Seth Tan kat telebisyen tu. Suami akak kawan aku pun mengaku dia agak tercabar sebab dia rasa Seth Tan tu hyperbola betul dia punya sweetness. Nyum! Hisap jari le si suami bila Seth Tan dah ke udara di telebisyen depan isteri :P 

Impak sesuatu drama kat telebisyen kat kehidupan seharian perempuan memang ada kot. Pada aku sendiri lah. Kadang2 layan drama sampai kelenjar air mata dah takde stok air lagi dah untuk dirembeskan. Walaupun Seth cuma lakonan, pasti ada perempuan yang mengharap bertemu lelaki macam dia ni. Ratio lelaki kepada perempuan dah lah sikit, perempuan yang bilangannya lebih banyak lagi nak demand demand segala. Kesian gak kadang2 kat kaum Adam ni. :P 

sumpah I taknak lelaki lain :P

Kat gegurls semua, bukan nak kata lelaki macam Seth ni takde kat dunia nyata. Tak adil bagi lelaki kalau nak cakap macamtu. Tapi kena jadi relevan dan realistik sikit. Lelaki macam Seth ni mungkin rare untuk senang senang nak dijumpai waktu kau lepak2 kat luar. Tapi still. Tak salah nak mengidam lelaki macam dia. tapi jangan obses sangat. Terima lah pasangan anda seadanya. Dan jangan demanding sangat nak jugak lelaki pilihan hati tu menepati ciri ciri lelaki idaman. Bila dah memang dia untuk kau, kadang2 lelaki untuk kau tu langsung tak menepati kriteria yang kau nak. Tapi, kau tetap akan sayangkan dia, kan? Kita sebagai perempuan pun tak sempurna. 

Kat sesiapa yang dah dapat lelaki idaman memasing tu, kira alhamdulillah lah. Dah rezeki korang. 

*Sentap dan jeles

P/S : Bila aku nak bertemu The One aku? *gedik.


Wednesday, June 15, 2011

*Emak



Pesen guna nama mak untuk menyelamatkan diri memang sudah lama digunakan oleh masyarakat umum. Tak kira lah tua muda. Lelaki perempuan. Sama jer. Tapi kenapa emak? Kenapa tak bapak? Jarang sekali nak guna alasan atas nama bapak atau atuk. Selalunya emak ataupun nenek. 

"Sorry bos saya lambat masuk ofis hari ini sebab hantar mak/nenek pegi hospital."
(padahal hantar girlfriend/boyfriend pergi airport dan sempat breakfast pula. ciss!)

"Bos, saya tak dapat datang kerja seminggu sebab nenek/mak saya meninggal di kampung."
(padahal pergi bercuti ke Bali dengan pakwe/makwe FB. ciss lagi sekali!)

"Sayang, mak/nenek I sakit teruk. Perlukan RM50k untuk pembedahan. Boleh tak you tolong I?"
(ni pesen nak bayar hutang ni ==")

"Mak saya MARAH tayang muka kat sini!"
(ada pada profile pic pesen konon anak yang mulia dalam FB)

Bila sebut "mak" jer kita seolah olah ..... ohh~ hmm. speechless. Sebab status "mak" itu sendiri telah memberi kedudukan yang sangat tinggi di kalangan masyarakat kita. Bos konfem kalah bila kau sebut "mak" sebab bos pun ada mak jugak. Dan panggilan mak itu sendiri telah memberi satu taraf pada seorang wanita yang wajib dihormati, dimuliakan, disayangi dan segalanya. Yer.. segalanya untuk mak. Apa saja yang berkaitan dengan mak, masyarakat kita automatik akan segan, tunduk dan mengalah. Sebab dalam hidup kita semua, setiap kita cuma ada satu mak jer. Dan secara alaminya, kita ini menghormati mak orang lain sama seperti kita menghormati mak kita sendiri kerana kita juga mahu orang lain pun menghormati mak kita. Betul?`

Macam macam cara kita sanggup lakukan untuk melindungi diri atau menutup kesalahan. Semua itu kita lakukan untuk menggelakkan murka orang atas perangai kita yang tak best. Sebab dengan menyebut "mak" orang akan bersangka baik dan berfikiran positif terhadap kita. Mudah bukan?` Tapi kalau dah kerap sangat mak kau sakit, mak kau itu, mak kau ini and etc etc semua pasal mak, pasti kantoi jugak kan?` Jadilah kau seperti si penggembala kambing. Buat orang benci dan tak mahu percayakan kau lagi. Dan lagi, cubaan menipu pesen guna nama mak pastu ayat mesti nak kasihan dan buat orang lain simpati ini adalah sumpahan! Tahu tak sumpahan?! Nak nak lagi mak kau elok jer sihat walafiat kau cakap kat orang mak kau sakit lah, mati lah. Kang betul betul sakit teruk or mati dan kau tak sempat nak mintak maaf kat mak kau padan muka! Tahu syurga itu di bawah tapak kaki mak. Tapi masih nak gunakan nama mak dengan cara yang salah. Kalau gunakan nama mak untuk mengeratkan silaturahim tak pe gak. Contoh situasi yang pernah aku alami:-

"b, mak saya tanya bila awak datang sini lagi? Dia kirim ikan bilis yang dah kupas 5kg."

"awak tahu tak mak saya lagi sukakan awak dari si **** tu. betullll b,... jiran saya pun tak suka si **** sebab dia tak pandai senyum."

"baru kejap tadi mak call. dia ada tanya pasal awak, b."

"waa... panjang umur. saya dengan emak tengah berbual-bual citer pasal awak, awak dah call."

"b, sorry lah tak dapat temankan awak jumpa kawan awak hari ni. esok ada kenduri. mak jemput awak datang dan tidur di rumah malam ni."

"mak ada cakap, awak ada ciri-ciri isteri mithali."

Ohh so sweet~ .... terasa diri sangat diterima oleh family si dia. Nak nak lagi emak nya memang suka kan kita. Tapi jangan lah terpedaya sangat dengan lelaki pesen macam ni. Si emak tu mungkin benar sukakan kita. Tapi si dia? Hmm... Sikit sikit emak. sikit sikit sebut mak. Gaduh jer sebut mak. Ada salah faham sikit pun sebut emak. Pesen lelaki yang gunakan nama emak untuk mendapatkan kepercayaan kita padanya. Walhal di belakang sana, kemain berjimba-jimba dengan betina lain. Dan setiap kali dia menyebut perihal emaknya, kita seolah-olah terpaku dan spontan terlupa akan "permainan cinta" si dia. Aku pernah mengalami situasi di mana aku sangat terpesona dengan kemuliaan seorang lelaki terhadap emaknya yang kemudian, mengheret sama perasaan kecewa dalam hidup aku. Bukan dengan aku sorang jer kot dia buat macam tu. Ramai lagi pompuan di luar sana dah terkena lakonan manis si dia. Depan mak dia sangat mulia. Depan kau cerita pasal mak dia kemain. Di belakang, mak dia mungkin tak tahu akan perangai setan anaknya. Sampai ke satu tahap, aku berkesempatan berbual dengan salah seorang skandal si dia, dan perempuan itu ada berkata; 
"(nama si dia) seorang lelaki yang baik dan sangat sempurna." 
Sempurna means apa?` Ohmygucci! Aku cuma mampu geleng kepala sambil senyum kambing. So, perempuan, jangan mudah terpedaya okeyy!! 

Panggilan emak itu sudah cukup menyejukkan perut si pendengar. Nak nak orang macam aku yang dah tak punya emak. Dan kau, silalah hargai emak di mana pun kau berada. Jangan la nak sumpah mak sakit ke mati ke, mak kau penjahat ke (sebab selalu marah marah itu tak boleh ini tak boleh), sebab setiap apa yang kita sebut itu adalah doa. Baik buruk mak, semua dari perangai kita jugak. Kita kena jaga nama baik mak walau apa situasi sekali pun. Nak menipu lain kali jangan guna nama mak lagi. Sama jugak nama bapak. Tak baik tahuu!! Karma nanti!! Lagipun, apa untungnya kau buat semua tu?' Mak kau tak tahu apa apa. Dia tak bersalah. Dan kau cuma mengumpul dosa. Yer la dosa tu kau tak nampak. Kalau kau degil jugak sukahati lah. Buat lah selalu. Dan kau tahu lah nanti tinggi rendahnya langit itu. 

Sekali kepercayaan dikhianati, mungkin untuk selamanya rasa itu hilang sehingga tiada. 



pstt,
"bapak  I tanya bila you nak masuk meminang I? 



Don't Be Bakka


Aku bet semua tau pasal kisah dongeng Disney about Cinderella, Snow White, Rapunzel, Jasmine and Mulan. Semua girls di atas akan menderita dulu before happily ever after with their Princes Charming. Well darling, this entry is based on their story in a crooked way.

Not everyone will get their HAPPY ENDING. Not everyone will be happy with their lovers. But somehow they will be happy doing something with someone they never thought of. Furthermore, they can't even imagine to be happy after going through pool of despair, breaking heart also tears.



People, we have the RIGHTS to live happily.

Why being sad and sober, if can be happy do what we want?
KIta hidup hanya sekali. Mati juga sekali. Kita bukan hidup selama-lamanya di dunia ni, jadi appreciate dengan life kita yang ada. Be positive. Take the risks that you haven't think off. For me, I want to do bungee jumping, scuba, climb Mt. Kinabalu and few risky activities. That's my happiness. It lies when I do that breath taking activities. Everyone have things or person that can make them happy. So find it and enjoy your life. Have faith with it.

Girls, dari dulu sampai sekarang, I don't ever understand why kau nak bersedih, sanggup terseksa dalam relationship yang kau sendiri tak pasti akan kekal atau tidak. It is different if you are married you have to bear it till your last will to save it.But if that marriage make you suffer, didn't have life why still keep it. Okeyy di sini bukan aku nak menggalakan perceraian but aku perhatikan ramai perempuan yang sampai lebam kerja nak sara keluarga, bagi makan anak bayar bil semua tapi diorang menderita akibat suami tak betanggungjawab.

Why? Adakah sebab takut kehilangan tempat bergantung?
It makes no sense sebab selama nie kau yang bekerja sara hidup.
Takut dengan perlian orang apabila bergelar janda tambah lagi janda berhias? Persetankan. Ini hidup kau.
Last reason is aku rasa semua orang sukar mau terima bahawa diri dia dah tak diperlukan lagi oleh orang yang disayangi. Rasa being replaced itu sangat menyakitkan.



Girls, if kau tak bahagia, kau asyik menumpahkan air mata mengenangkan sikap boyfriend yang tak tentu hala, berlagak macam single walaupun berdua, tak pernah nak menghargai kau, dan dah terlalu lama kau bertahan dengannya, cuba ambik tindakan berani and lepaskan diri kau dari derita itu. Kumbang bukan seekor. Kau nak buang masa kau dengan lelaki yang tak reti menilai kasih sayang kau? Untuk apa? Sedangkan kau boleh dapat kebahagiaan kau lebih lagi dari bersama dia dengan kawan-kawan yang ada. Kau boleh enjoy tanpa kongkongan, tak lagi report kepada si dia tiap masa.

This is just a matter of time before kau meletup and musnahkan diri kau sendiri. Kepedihan yang disimpan terlalu lama boleh bertukar menjadi racun pada jiwa. Pasif and negatif jadi santapan harian kau. Aku cuma nak bagitau, kita perempuan kena kuat walaupun tanpa lelaki. Tinggikan ego, jangan jadi lemah sebab dia atau kuat sebab dia. Please jadi kuat untuk diri sendiri. Sebab dia macam mana pun satu saat akan tinggalkan kita jua. Masa itu kita sendiri. Tak ada sapa yang mampu memujuk kau lagi time tu.

Kalau kau ditinggalkan or meninggalkan dia, mulanya memang susah tapi kau kena terima kenyataan itu. Kau memang akan bersedih, apatah lagi perempuan dikurniakan dengan riban-riban perasaan dan mudah dikuasai emosi. Cuba kuatkan diri. Menangislah untuk pujuk diri kau sendiri. Hadapi kenyataan itu dengan teguh bahawa kau dan dia dah tiada apa-apa.

Sayang, if it meant to be, it will always meant to be. Biarlah takdir putar belitkan kehidupan kau sekalipun, kalau dah jodoh kau dengan dia, korang tetap akan jumpa. Kalau tak, pasti kau akan jumpa yang lagi baik dari cinta hati sebelum nie. Apa yang penting kau kena bangkitkan balik diri kau tuh. Senyum dan hadapi hari-hari kau. Mungkin akan ada yang jatuh hati dengan senyuman kau itu berbanding orang benci melihat mata sembap dan muka yang masam mencuka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...