Friday, December 30, 2011

"I Fall In Love With My Bestfriend."

Perspektif 1:
Lelaki dan perempuan tak boleh jadi kawan baik. Hujahnya, lelaki dan perempuan bila bertambah rapat, maka akan timbullah di hati-hati mereka suatu perasaan lain. Perasaan cinta yang selayaknya tidak sesuai untuk dirasakan kepada seorang "kawan". Tiada istilah lelaki dan perempuan as bestfriends. Walau sikit pasti ada pernah menaruh perasaan.

Perspektif 2:
If you really got to understand what "friendship" really is, so kau punya niat adalah, "bersahabat", bukan "menaruh perasaan terhadap sahabat" itu. Siapa kata tiada istilah lelaki dan perempuan sebagai kawan baik? Many of them pernah berkawan baik dan remains as kawan baik walau sampai dah beranak-cucu. Of course you cannot be certain about feelings, but still, dalam dunia ni ada lelaki dan perempuan yang berkawan baik tanpa menaruh apa-apa perasaan. Who knows apa yang ada dalam hati? So kau tak boleh assume tiada lelaki dan perempuan yang berjaya menjadi kawan baik tanpa sebarang terbitan perasaan lain. Ehheh.

Well, what can I say is, literally, dalam dunia ni you will come through bunches of grapes this so-called case of "I Fall In Love With My Bestfriend" stuff.

Different people, different interpretation. Aku rasa based on what really happen in reality, many of bestfriends turn out to be "bestlover". Ini menggambarkan fenomena perspektif 1 adalah suatu perspektif yang banyak manusia pegang. Walau apa pun, aku masih tak menolak perspektif 2, sebabnya aku tak berani nak kata yang aku berasa PASTI, dalam dunia ni kawan baik berlainan jantina MESTI pernah SIMPAN perasaan antara satu sama lain. Sebab aku tak berupaya baca isi hati orang macam kau juga.

Sebenarnya, walaupun bukan kita punya upaya untuk tentukan pada siapa kita akan jatuh cinta, well kita masih punya upaya untuk "mindset" dan seal hati dan fikiran untuk tidak menyimpang dari niat sebenar untuk "berkawan baik" sahaja instead of keeping somekindof feelings yang berpotensi memberi mudarat pada persahabatan. Apa yang aku cuba sampaikan ialah; siapa je yang begitu PASTI untuk berkata, "aku tak mampu tepis perasaan ni" tanpa benar-benar berusaha menyeragamkan setting hati dan pemikirannya untuk "TIDAK" meneruskan perasaan itu jika ianya ada hadir dalam persahabatan? Suatu perasaan yang kita cukup perasan dan pasti ianya mendalam, belum tentu benar-benar dalam pun. Ya, macam kau kata lah, feelings tu abstrak dan rumit. Kalau kau mampu membuka pintu untuk perasaaan itu hadir, kau sudah tidak mampukah untuk membuka pintu sekali lagi untuk membiarkannya berlalu? Bila dah buka pintu, pasti boleh buka lagi jika ada daya dan usaha sebenarnya. In case kalau kau rasa perasaan itu sebenarnya tidak perlu hadir. Hihi.

Perasaan. Kadang-kadang bukan semua perasaan yang hadir tu sebenarnya perlu.
Mungkin ianya hadir atas dasar keliru.
Mungkin juga kerana kau rasa hati berseorangan dan kau rasa perlu seseorang untuk dicinta dan dirindu.
Bila hati dan rasa terisi, semuanya pergi seperti angin lalu.

Perasaan, mungkin juga hadir disebabkan kau tersilap tafsir layanan dia pada kau.
Bila kau dah tersedar, perasaan tu dengan segera hilang.
Perasaan. Siapa yang tahu?

Isu kawan baik lelaki dan perempuan yang pada masa yang sama juga sudah punya pacaran, aku tak rasa ada sebarang masalah di situ. Ya, kata dasarnya ialah "persahabatan". Kalau kau benar-benar faham apa sebenarnya persahabatan buat kau, surely, go on nak rapat tak berenggang macam belangkas pun kau punya hal.

In case, kawan baik tersebut tiba-tiba ada affair antara satu sama lain dan betray kekasih masing-masing, err well aku tak kata ia salah atau tak salah. Sebenarnya bergantung juga pada situasi.

Mungkin bersandarkan sebab kawan baik kau dah berpunya, jadi kau tak patut tak wajar nak ada perasaan kat dia. "Siapa yang mahu mencari kebahagian atas penderitaan orang lain?" Dan bila kau letakkan diri kau kat tempat si kekasih kawan baik tersebut, kau pun akan terluka sama dengan apa yang dia rasa. Jadi kau rasa ianya suatu yang salah untuk menyimpan perasaan pada kawan baik yang tersebut tadi. Masih juga pada aku lah, ianya menjadi salah bila kau fikir ianya salah, dan kau lakukan suatu perkara yang dianggap salah bagi orang lain juga. Tak salah jatuh hati pada kawan baik kau walaupun dia dah berpunya. Dengan kau yang selalu dengan dia, nampak sisi penyayang dan ambil berat dia, tak mustahil untuk hati kau terusik. Ianya menjadi salah kalau kau pula ada USAHA untuk dapatkan dia, dan pisahkan dia dengan orang yang sedang bersama dia. Yeah yang tu kalau kau buat, kau dikira pentingkan diri dan tak peduli perasaan orang lain.

Kalau cara kotor yang kau guna, lambat laun tahi juga yang kau dapat sebagai hasilnya nanti.

Lagipun, soal jodoh, hati dan perasaan ni susah juga nak cakap lebih-lebih. Jangankan kata kawan baik, suami/isteri orang pun kau sebat bila dah gila sangat berperasaan. Nak jatuh cinta pada kawan baik, pada aku perkara tipikal sangat lah. Ikut individu macamana cara nak handle perasaan tu. Satu je kau perlu tanya pada diri sendiri. Kau rasa perasaan tu perlu atau tak perlu ada sebenarnya? Kalau perlu, tinggal berusaha dan bertawakal lah lepastu apa pun perkara yang nak jadi. Kalau tak perlu, toksah sangat lah. Jangan dituruti sangat kemahuan tu. Takut bila dah tak mahu, ada yang menangis tak berlagu atau berlagu nada pilu. ;P

P/S: Entry ni kali ni aku rasa macam entry "selamat" je. Neutral. Hihi :3


Wednesday, December 28, 2011

Make-up vs Natural beauty

Assalamualaikun u'olls!

Eh guys, korang kalau diberi pilihan nak gegirls yang suka bermekap ke natural beauty? Natural beauty? Ohmaiii~ so sweeet! Pui! Setakat mana korang boleh terima ke-natural beauty-an gegirls ni? Sedangkan setiap kali pilih awek mesti nak yang cun je dulu.

Aku rasa sekarang ni susah dah nak jumpa gadis yang pure natural beauty nya. Paling longkang pun, bb cream mesti ditempek ke muka. Itu dah plastik tahu. Aku kurang puas hati betei dengan pesen lelaki yang suka sangat nak menghentam gadis-gadis yang bermake-up ni. Bila dibogelkan muka tu kata pulak selekeh. Sang pria puaka, sedangkan rumah yang baru siap pun dicat dengan warna-warni dan di-decorate dengan segala langsir dan karpet untuk menjamu mata yang memandang. Ini pulak perempuan yang diciptakan dengan naluri untuk bercantik.

cantik itu abstrak

Bermake-up tu tak salah sebenarnya. Tapi gegirls, cara mengenakan make-up tu yang perlu dibaik pulihkan. Kadangkadang kita kena sedar diri jugak supaya tak jadi macam badut silap masuk kampung. Kan dah cukup cantik kalau make-up yang nipis dikenakan. Sejuk mata memandang.

FYI, no such natural beauty word zaman siber gini. Nak cari natural beauty pergi balik zaman poleolitik dan lelaki janganlah terlampau suka menghentam kaum yang dah mengendong awak sembilan bulan, terkoyak cervix melahirkan awak, dan bakal bini yang menyumbangkan awak dua tiga team bola. Kan manis kalau ditegur dengan tatasusila tanpa perlu nak memalukan. *smile*




Saturday, December 24, 2011

Kau, Adam.

Pesanan buat Adam,

Jangan bergurau sebarangan dengan hati perempuan.
Mungkin luarnya tampak teguh,
tapi hakikatnya hati nie mudah terusik.
Senang sekali goyah bila dipukul kata rindu.

Jangan seberangan kau memberi layanan mesra,
disertai madah cinta,
jangan sebarangan mengambil berat sekeping hati,
agar tiada yang terluka nanti.

Kau, Adam,

takkan tahu bila cinta bercambah,
kasih terpupuk dalam hati sang Hawa,
sedangkan kau, Adam,
tidak inginkan itu berlaku.
Malah tidak pernah terniat dalam hati kamu.
Untuk menyentuh hati itu.


Photo Courtesy: southern-proper
[link] jangan jadi gentleman sangat bang kang ada yang jatuh tak bersambut, sakit.



taken from Atika Katimin && Tumblr


Friday, December 23, 2011

Gemuk

Hello skinny babes yang perasan obese,

Aku tahu korang mesti dah rindu aku kan. Eh, tak maksud aku rindukan entri di 1001 Perempuan ni. Untuk memuaskan nafsu korang yang gersang entri dari blog nie so, just sit and read. 

[link] Kurus macam nie pun perempuan wajib nampak sikit lelemak dia yang kat mana-mana.

Today, aku nak cakap pasal gemuk. Why? Sebab benda alah nie memang dekat dengan diri aku. Reason, I am fat. Easy one babe. Terlebih berat and bertambah lemak. No offense oke, this is my opinion.

Tell me, perempuan mana yang tak pernah rasa diri dia gemuk? Ini soalan satu.


 Walaupun orang lain dah tengok dia leper macam papan plywood pun ada. Pinggang dah macam kerengga but dilayangkan pada smeua orang kau dah buncit. Sifat insecurity perempuan memang tinggi. Lebih-lebih lagi dengan orang sekeliling and diri sendiri. Perempuan ni sensitiviti dia tinggi sebab tu dia nampak segala cela *physically kat diri dia. Muffin tops kat pinggang, moustache halus atas bibir, tahi lalat dengan belakang, baby fats and all.

People, it is considered as a sin to say that a girl is FAT.
 In front of her, or at her back.

You know this, then better remember it okey. Tapi kalau puji diorang slim ke kurus ke takpe, lebih afdal kau guna suara yang nyaring time puji supaya orang sekitar turut sama memandang dan memuju gadis itu juga.  Any issues involving body weight is so sensitive to girls. Sama macam aku tergamam juga mahu menjawab bila suddenly kawan tanya; 

"Eh, berat badan kau berapa?"

"Err... Hrmm..50 kg kot"

Dan akhirnya pertanyaan itu dijawab dengan suasana yang agak awkward or aku tukar topik lain. Kikiki~
Tapi for half of us ada tendency untuk beritahu direct to the point yang berat diaorang -5kg.  Itu ilmu yang aku  dapat dari citer The Nanny. Eh?
Sebenarnya perempuan ni kan dia takut dianggap gemuk bila diberitahu berat badan yang sebenar. Lebih-lebih lagi dianggap gemuk oleh orang yang disukai mahu buat hati remuk redam dan selera makan bertambah. Maka, dengan itu lebih baik topik itu dibiarkan berlalu oleh gegirls sekalian.

[link] Yea, rakan sebaya yang selim melim dengan saiz 36 memang beri kita sedikit cabaran.

Rasa nak jadi makin kurus makin kecik, kalau boleh nak pakai saiz XS. From my observation, aku boleh kata yang half of it pengaruh dari media. Dalam majalah, kat tv semuanya menayangkan peha montok, pinggang ramping, dada mantap, no flabby arms. Eh? Then then,  dahla perempuan ni suke drama Korea, tengok pula heroin badan macam fuhhh! Pakai baju singkat fit to the body punya, sapa tak terpengaruh kan? Bagus juga if ada niat untuk kurus demi kesihatan yang lebih baik, if kite terbesaq sikit maybe nak jalan pun nafas termengah-mengah kalau naik tangga pegi kuliah yang kat puncak bukit tu, plus if nak jogging pun tak berdaya jauh-jauh yang 1km pun rasa macam 10km ye dak?

[link] But baby to be skinny like this, nahh. I reject this type of so-called thin.

Ada half antara kita sangat ambil berat pasal berat badan and shape dia yang dia rasa macam makin naik, terus dia diet gile-gile, daftar keahlian kat gim or ajak kengkawan pusing tasik kolej petang-petang. Semua tu effort untuk kurus or turunkan berat badan. Lain pula ceritanya untuk suri rumah kalau dah masanya kat rumah or perempuan yang bekerjaya. Mereka semua exercise dengan cara lain. Kalori dibakar apabila mereka bergerak ke sana sini melayan anak-anak kecik, membasuh baju, menyapu, memasak serta mengemas rumah. Siapa kata tak efektif? Kalau dia betul-betul mengemas baru rasa penatnya, peluh keluar bertalu-talu kau tahu. Tapi tapi lepas buat semua tu jangan lah hentam nasi berpinggan-pinggan ye adik kakak. Lebur macam tu saja la kalori yang dibakar tadi.

Tapi sekarang kan berbagai jenis minuman, ubat or operation yang ada sebagai option untuk menguruskan bada secara pantas. Ada yang mahal ada yang murah, serta memberi kesan dalam jangka masa yang singkat. Girls ! I warning you, kau nak kurus pun jangan terburu-buru. Tengok dulu bahan apa diaorang guna and testimoni pelanggan jangan pakai redah je sebab iklan kata

 "Dari 100kg kepada 50kg dalam masa seminggu! Guna dan saksikan perubahannya sendiri."

terus kau berlari ke kedai ye. Sanggup berhabis duit sebab nak kurus, jangan sampai berhabis nyawa sudahla ye. Duit melayang, tekanan peraasaan melanda semua takpe sanggup hanya untuk dapat title kurus. Betapa besarnya effect kurus dalam masayakarat sekarang. Tapi ada yang diet ke ke gim hanya separuh jalan SELALUNYA. Aku salute yang mahu kurus demi kesihatan mereka, untuk kehidupan yang lebih baik perhaps.

oh. Shape badan pun penting juga. Kalau boleh nak ada shape macam Rozita Che Wan ke Paris Hilton ke. Orang tengok pun fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh. Body dia, MANTAP!. Mungkin, mungkin sebab tu ada girls yang suka pakai baju yang fit sebab bagi emreka itu asset. Diaorang ada shape so why tak tunjuk kan? Maybe sebab lain adalah keselesaan sendiri. Well, who knows right? Everyone ada reason masing-masing. So people let's be confident tak kira kurus atau gemuk. Sebab confidence will attract people to you. Yes, I have been there and go through that. Oh yea, apa kau ingat aku yang bertubuh besar ni tada shape ? Ada lah!
[link] see? kau ada?

Dan yea bila seseorang perempuan tu nak kurus, mesti ada concrete reason behind it. Almost semuanya ada satu sebab yang sama. LELAKI. :) Demi nak menjaga mata lelaki tak kira suami or boyfriend, semua sanggup  berkorban. Untunglaa lelaki sekalian. tsk tsk. Come on people, what's your view about this topic?


Wednesday, December 7, 2011

Dilema Wanita Hari Ini.

Wanita zaman sekarang ramai yang bercita-cita tinggi. Dalam pelbagai aspek, wanita mempunyai sikap ingin bersaing dan ingin turut maju ke hadapan seperti lelaki. Tidaklah sesuatu yang menghairankan, apabila banyak bidang yang dulunya dikuasai lelaki seperti bidang kejuruteraan, kini kuota kekuasaan itu turut terpaksa dikongsi bersama kaum wanita zaman ini. Hihi. Walaupun wanita sejenis makhluk Tuhan yang boleh multi-tasking, sebenarnya wanita zaman sekarang banyak berdepan dengan dilema-dilema seperti berikut:



1) Skill berumahtangga seperti memasak.

Wanita yang berpelajaran tinggi ada yang menghadapi permasalahan ini. Bagaimana logikalnya perkara ini boleh menjadi suatu dilema? Jika wanita telah terbiasa belajar di asrama seperti asrama penuh dsb, 6 kali sehari makan minumnya tender makcik kantin atau dewan makan yang sediakan untuknya. Bila melangkah ke alam matrikulasi atau asasi, kafeteria pelajar yang menjadi sumber makan minumnya. Bila sudah menyambung ke ijazah sepenuh masa pula, pihak universitinya melarang mahasiswa/i-nya untuk melakukan aktiviti memasak di dalam kolej kediamannya. Sedangkan perkakas elektrik yang hanya dibenarkan menjadi ahli bilik hanyalah heater elektrik dan seterika baju. Yang bawa rice cooker senyap-senyap pula, silap-silap balik kuliah, dah lesap disita pihak U. 

Tidak hairanlah, bilangan penuntut universiti wanita boleh tahan tinggi peratusan taktahu memasaknya.

Jadi lelaki, anda harus terima kemungkinan isteri bergraduat universiti anda punya dilema sebegini.

Jangan pula diherdik dan diduakan dirinya dengan berkahwin lagi. Waktu inilah, hubungan ibu mertua dan isteri boleh dipererat dengan mengikuti kursus memasak bersama ibu si suami. ;P


2) Kebersihan dan kekemasan.

Sebagai penuntut universiti, aku pernah mengalami situasi ini. Pergi ke bilik orang lain, buka pintu, tu diaaa dah macam kawasan baru lepas dilanda tsunami. Cadar tilam diganti dengan longgokan baju-baju dan tuala lembap. Tak kira lagi ada undies yang entah dah dipakai atau belum. Dihiasai pula dengan 'cermin mata' pelbagai saiz pelbagai warna yang ada juga tersangkut di bidai tingkap. 

Tidak mahu berfikiran negatif, aku hanya mengambil langkah selamat dengan beranggapan mungkin terlalu banyak assignment dan projek luar yang tidak memungkinkan tempat tidur dan almarinya sekemas bilik hotel.

Ya, ini juga satu dilema. Jika kebersihan dan kekemasan sendiri masih tak menyempat nak jaga, inikan pula bila sudah berdua. Dan tak lama kemudian jika sudah bertiga, berempat sehinga ke ber-seratus-ribu pula. Err ramainyaaa. ;P


3) Jodoh dan Pertemuan.

Pernah terjumpa atau berada di dalam situasi berada dalam kalangan wanita berpengaruh dan punya ketokohan? Wanita berduit dan bertender besar, bermain dengan nilai matawang minima ratusan ribu ringgit, punya keyakinan melaung hak dan berhadapan dengan lautan manusia, yang kerjanya menjadi bos atau ketua dalam syarikat. Duduk di kerusi tengah dalam bilik mesyuarat. 

Ramai juga wanita seperti ini masih single dan tidak berpunya. Yang sampai jodoh pula, dirinya berumahtangga hanya bila kitaran haid-nya mula mengalami masalah dan mula memberi petanda sudah mahu berhenti. Ini juga satu dilema wanita.

Tidak asing untuk lelaki berasa 'inferior' dan terlalu rendah diri bila mahu mendampingi wanita berjaya seperti ini. Wanita sudah punya falsafah mereka sendiri. Sudah punya kedudukan dan ruang pengaruhnya tersendiri. Bimbang dirinya diperbandingkan dengan wanita itu bila mereka bersama. Dan mungkin esok lusa akan timbul permasalahan lain pula. Ada sesetengah lelaki akan rasa dirinya 'tidak berguna' dan dilabel orang lain cuma mahu mengikis harta. =..=

Dilema wanita. Juga akan mendatangkan dilema kepada lelaki. Dilema wanita juga ada yang disebabkan oleh situasi. Dan ada juga yang berpunca berakar umbi dari diri sendiri. Memang diakui, wanita zaman kini banyak dugaan dan cabarannya yang tersendiri. Sebagai wanita, seharusnya walau bagaimana zaman berubah, sifat wanita itu masih mampu kekal seperti zaman ketika wanita berlonggokan di tepi sungai dan mencuci pakaian. Hihi.

Tu je perkongsian hari ni. Terima kasih kerana membaca ya? ;P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...