Saturday, August 18, 2012

Salam Raya.



Assalamualaikum..

Baju baru dengan desain terkini.
Kain duyung dengan layer chiffon beropol lagi..

Wedges, heels dan juga ankle boot 4,5 inci.
Pin sana, pin sini

mahu stailkan shawl sampai kepala senget ke kiri.

Aksesori di badan yang bewarna-warni.
Tak lupa DSLR untuk gambar meriah di FB,

memang itu penangan Aidilfitri, 
kepada semua perempuan ini.

Kami di 1001 Perempuan, elok bersimpuh dan menyusun jari memohon maaf,
dari hujung metatarsal sampai hujung scapula di atas segala salah silap bahasa serta entri yang mencuit rasa kalian semua.

Diharapkah perubahan yang berlaku di waktu Ramadan ini akan berterusan dan bukan hanya berhenti setelah berakhirnya Ramadan pada tahun ini. Dan jangan lupa untuk merasa cukup di hari yang mulia ini juga bersyukur kerana masih mampu menghirup manisnya bau kuih Winter Sonata di pagi raya.

Juga diharapkan tidak berlaku mana-mana kemalangan kepada perempuan yang asyik bershopping last minute dan kami semua menanti-nantikan gambar camwhore anda di pagi Raya untuk memenuhi newsfeed kami !

Selamat menyambut Aidilfitri Wal Faizin! :)






Monday, August 13, 2012

Ulama Instant

Assalamualaikum.
Eh, mentang2 gambar bawah tu muslimah dan-dan tertib kan haku.


Sebelum nak cakap apa pun, tahniah dulu untuk akak-akak yang dah berubah ni dan alhamdulillah. Apa yang aku nak meleweh kat sini bukan pasai depa kat atas ni. Tapi pasai depa yang 'ulama instant' ni. Bukan tak bagus ramai pakat berilmu agama, tapi ilmu agama je tak cukup kalau takde ilmu pengetahuan. Eh? macam beza lah pulak kan? Yep memang beza. 

Why I said so? (ewahh, ntah betul idak grammar aku)
Sebabnya bila baca komen-komn kat bawah gambar yang dijumpai di facebook ini, membuatkan darah aku membuak-buak nak cakap jugak! Kepada ulama-ulama instant sekalian, cubalah memberi sokongan bukan hukuman. Yes, memang mereka ada segelintir yang baru bertudung dan masih ada yang tak sempurna lagi. Tapi kenpa kita perlu nak kelebet yang tak sempurna tu? Kita sesama muslim ni sepatutnya bagi sokongan pada yang baru berhijrah ni. Ingat senang ke hapeh dari free hair dan berbaju curvy sana sini ke tudung litup berlengan panjang berkain labuh? Sedangkan yang dah sedia bertudung dari tadika ni pun berlamabak je baju tak cukup meter.

Takde manusia kat dunia ni yang sempurna. Nabi Muhammad S.A.W ja yang sempurna, Itu pun ada jugak yang mendengki. Well, baby yang baru lahir tu pun amik masa nak berjalan, bercakap. kenapa perlu nak mengharapkan kesempurnaan untuk mereka-mereka yang baru nak lahir semula ni? Sepatutnya kita bersyukur sebab mereka sanggup tolak arena keglameran dan keseksian semata-mata untuk bertudung. Aku rasa, dengan wujud ulama-ulama instant macam nilah yang buat sesetengah perempuan free hair tak nak berhijrah. Takut kena kondem. Please, jangankan nak dapat pahala tazkirah, dapat dosa lagi ada sebab jadi punca orang takut nak berhijrah. Nak nasihat mestilah boleh, tapi dengan cara yang betul dan berhemah.

Plus, untuk mereka yang masih mengirai rambut umpasa kain sutera tu, jangan lah kita menghentam selahap-lahapnya. Mana tau, satu hari nanti, Allah kasi hidayah, terus kau berpurdah segala kalah kau yang dok pakai tudung hana tajima tu. Hidayah tu milik Allah. Kita perantara ja.

*Btw, mana yang kita pilih nak tengok, orang yang berhijrah terus pakai labuh=labuh kendian makin singkat ke sebaliknya? Berdikit-dikit lama-lama jadi bukit guys. ;)

Ni links untuk gambar di atas --> [link]





Friday, August 3, 2012

Jeans

Assalamualaikum warrahmatullahi wabarakatuh.

Salam Ramadan semua,

Hari ni nak cakap pasal jeans. Memang sah semua orang tau pasal seluar jeans kan? Jeans nie sebenarnya dibuat dari material denim. Sekarang nie memang feymes, semua benda nak buat daripada material nie, tudung ekspress, jubah, baju dan kasut. Sebenarnya nak share tips how to choose your own perfect, comfortable jeans, kot-kot lah nak beli jeans raya. I found it, while blogwalking to a fashion blog :)

It is an entry from LabellaIman.

macam-macam jenis seluar jeans, found it here.

And this is her tips on buying jeans girl! Check it out ! ;D

Tips for buying Jeans:

 Jeans should not be a struggle to button. If the jeans fit your thighs and butt perfectly, but you struggle to button them, you need to go one size up or try a different style.

 The waistband should fall below the belly button, and be stretchy. If the waistband is not stretchy it will cause spill over meaning; muffin top!

 Fabric is everything. If the jeans have no "give" then these are not the jeans for you. Your jeans should not feel like a prison, they should be comfortable enough for you to move in but still fit great.

 Avoid super faded washes and whiskering. The light fades draw attention to trouble areas like the butt and thighs, highlighting them. The Whiskering detail (usually added to the hip and thigh areas) make you appear wider. 

 Tall girls should avoid buying "Regular" and "Average" length jeans. They look too short and unflattering. If you have a problem finding a pair of jeans that aren't too long to wear with flats, Go for the retro 'Peg leg' fit or buy a "Tall" and get them tailored. 

 Short girls should avoid super tight skinny jeans and wide leg jeans with flats! They only make you look shorter and quite stubby. Instead go for straight leg, boot cut, and flare styles. If you still love your skinnies, go for longer skinny jeans that scrunch around the ankle. As for the wide legs, Wear heels or avoid them all together! 



So all, that's for today's tips! :)

Have a great weekends coming soon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...