Saturday, January 28, 2012

oh LELAKI!

hidup ni mudah, tak susah, tak payah..asal kau tau macamana nak bercambah rasa syukur, rasa menghargai dan rasa menerima sesuatu yang baru dalam hidup walaupun pahit..

bagi aku dalam dunia ni, ada banyak benda yang kita kena belajar menerima dan menghargai... aku perempuan dan aku rasa aku cuba untuk menerima seorang lelaki.. ya! seorang lelaki yang salah seorang dari mereka adalah pemilik rusuk kiri aku.. kadang-kadang tak pernah terfikir dek akal nak cuba untuk menghargai kaum lelaki yang sememangnya terkenal dengan ego tinggi...what?? ego tinggi?? bagi aku, lelaki atau perempuan masing-masing ada ego sendiri.. tahap keegoaan individu bukan letaknya pada jantina, tapi pada diri sendiri.. ini yang aku pegang walaupun kadang-kadang aku iyakan jugak statement lelaki ego tinggi.. malas nak berbahas sebenarnya..

wanita kata lelaki takde hati perut
wanita kata lelaki kaki game memang tak de perasaan
wanita kata lelaki kaki lepak kurang hati kurang rasa
wanita kata lelaki kaki futsal lelaki teruk
wanita kata lelaki tak pandai pujuk
wanita kata lelaki pantang tengok perempuan
wanita kata itu wanita kata ini

**
bukan aku nak menidakkan yang benar tapi setiap benda ada logik akal... wahai wanita, cuba kau renung sekejap.. ambil masa untuk muhasabah diri.. kau kata lelaki teruk, ayah kau siapa? kadang-kadang kau rasa betapa teruknya ayah kau tapi pernah kau fikir apa yang dia sanggup buat untuk keluarga?? banyak kan jasa beliau... sekarang cuba kau letak lelaki yang kau keji pada posisi ayah kau.. kau rasa dia mampu?? mesti kau kata dia tak mampu sebab kau hanya fikir keburukan dia.. sekarang kau tengok mak kau... banyak kan jasa dia? dan sekakrnag dalam hati, kau puji melambung mak kau... cuba letak kau dalam posisi mak kau?? kau mampu jadi mcm dia??? kalau kau rasa kau tak mampu, kau akan cakap, mak adalah wanita paling istimewa,tak siapa mampu menandingi,.... kata kau!

bukan aku nak kata, zaman muda adalah zaman jahil manusia... jatuh bangun kau sebenarnya dari kegagalan.. kau nak makan guna tangan sendiri pon kau belajar dulu.. kalau aku relate benda ni dengan seorang lelaki, bagi aku biarlah diorang(lelaki) belajar dari kesilapan..biar nanti bila dia tua, dia tau macaman mendidik seorang anak... bila nanti dia dah tua, dia pandai mendidik isteri dan keluarga dia... bila nanti dia dah besar, dia pandai menyentuh jiwa seorang wanita yang pernah mengeji dia dulu..

**
kau kata lelaki kaki game xde hati xde perasaan... biarlah diorang nak main game... kau apa tau nikmat bermain game... lebih baik dia jadi kaki game dari dia terang2 flirt kau dengan perempuan lainl...ye dakk?? aku tak nafikan perempuan mampu buat banyak benda dalam satu masa, mampu texting sambil masak, mampu texting sambil lipat kain, mampu texting sambil buat assignment.. tapi kau kena ingat, jangan compare life lelaki dengan perempuan.. diorang tak mampu buat banyak benda dalam satu masa.. dorang tak boleh lepak sambil mesej korang sebab diorang hargai setiap masa bersama member-member walaupun hari-hari pon lepak... diorang tak boleh main game sambil mesej korang atau on call dengan korang... hilang konsentrasi.kornag pon sakit hati kalau cakap sorang2... kan??  bila diorang main futsal, jangan kacau..let them do what they wanna do... hobi masing-masing berbeza..aku tau kita wanita hobi duk rumah, tgk drama melayu kat tv, masak, shopping, etc.. hobi2 kita masih mampu buat kita texting sambil buat kerja lain..diorang tak boleh...

**
kau tau betapa diorang rasa susah bila kita (perempuan) merajuk... tak kisah dia bf kau atau suami kau.. sebab apa? sebab diorang bukan pandai pujuk pon tapi kau kena tau setiap perbuatan yang dia buat utk kau tu lahir dari hati dan spontan.. dorang bukan kaki plan mcam kita... dorang buat apa yang dorang rasa betul walaupun kadang-kadang, keputusan menyebalkan jugak..

**
si gadis tak pelru tacing lebih kalau dia tak reply msg korang masa dia tengah lepak.. jangan banyak bunyi kalau dia reject call korang time dia tgh main game.. korang pon kalau time shopping, xnak diganggu jugak kan... so kena la give and take dengan bf kesayangan korang.. just live your own life to the fullest... guna masa bujang remaja ni dengan kawan2.. nanti kau dah kawen, dah payah nak melepak dgn member...
walaupun aku tau korang mampu buang kawan2 korang semata2 demi lelaki... tapi ingat, lelaki sanggup buang awek sebab member...

mungkin ada yang tak dapat terima apa yang aku cuba nak sampaikan tapi aku rasa korang boleh fikir on the other side of view, iaitu belajar untuk menerima sesuatu yang baru walaupun pahit untuk ditelan.. hari-hari aku dikelilingi lelaki yang bijak2, hebat2, jengkel2, tapi ada banyak benda yang kau perempuan kena explore dalam diri diorang.. serious banyak! dan kau sebanrnya takkan jemu bila tahu sesuatu yang baru tentang lelaki... abaikan perkara jengkel tentang diorang tapi ambil yang menyejukkan hati dalam diri dorang walaupun sikit... :)

*merajuk hari2 untuk benda yang sama pon tak guna jugak..apa salahnya kau explore dan korek apa ada pada bf/ suami kau... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...