Friday, December 30, 2011

"I Fall In Love With My Bestfriend."

Perspektif 1:
Lelaki dan perempuan tak boleh jadi kawan baik. Hujahnya, lelaki dan perempuan bila bertambah rapat, maka akan timbullah di hati-hati mereka suatu perasaan lain. Perasaan cinta yang selayaknya tidak sesuai untuk dirasakan kepada seorang "kawan". Tiada istilah lelaki dan perempuan as bestfriends. Walau sikit pasti ada pernah menaruh perasaan.

Perspektif 2:
If you really got to understand what "friendship" really is, so kau punya niat adalah, "bersahabat", bukan "menaruh perasaan terhadap sahabat" itu. Siapa kata tiada istilah lelaki dan perempuan sebagai kawan baik? Many of them pernah berkawan baik dan remains as kawan baik walau sampai dah beranak-cucu. Of course you cannot be certain about feelings, but still, dalam dunia ni ada lelaki dan perempuan yang berkawan baik tanpa menaruh apa-apa perasaan. Who knows apa yang ada dalam hati? So kau tak boleh assume tiada lelaki dan perempuan yang berjaya menjadi kawan baik tanpa sebarang terbitan perasaan lain. Ehheh.

Well, what can I say is, literally, dalam dunia ni you will come through bunches of grapes this so-called case of "I Fall In Love With My Bestfriend" stuff.

Different people, different interpretation. Aku rasa based on what really happen in reality, many of bestfriends turn out to be "bestlover". Ini menggambarkan fenomena perspektif 1 adalah suatu perspektif yang banyak manusia pegang. Walau apa pun, aku masih tak menolak perspektif 2, sebabnya aku tak berani nak kata yang aku berasa PASTI, dalam dunia ni kawan baik berlainan jantina MESTI pernah SIMPAN perasaan antara satu sama lain. Sebab aku tak berupaya baca isi hati orang macam kau juga.

Sebenarnya, walaupun bukan kita punya upaya untuk tentukan pada siapa kita akan jatuh cinta, well kita masih punya upaya untuk "mindset" dan seal hati dan fikiran untuk tidak menyimpang dari niat sebenar untuk "berkawan baik" sahaja instead of keeping somekindof feelings yang berpotensi memberi mudarat pada persahabatan. Apa yang aku cuba sampaikan ialah; siapa je yang begitu PASTI untuk berkata, "aku tak mampu tepis perasaan ni" tanpa benar-benar berusaha menyeragamkan setting hati dan pemikirannya untuk "TIDAK" meneruskan perasaan itu jika ianya ada hadir dalam persahabatan? Suatu perasaan yang kita cukup perasan dan pasti ianya mendalam, belum tentu benar-benar dalam pun. Ya, macam kau kata lah, feelings tu abstrak dan rumit. Kalau kau mampu membuka pintu untuk perasaaan itu hadir, kau sudah tidak mampukah untuk membuka pintu sekali lagi untuk membiarkannya berlalu? Bila dah buka pintu, pasti boleh buka lagi jika ada daya dan usaha sebenarnya. In case kalau kau rasa perasaan itu sebenarnya tidak perlu hadir. Hihi.

Perasaan. Kadang-kadang bukan semua perasaan yang hadir tu sebenarnya perlu.
Mungkin ianya hadir atas dasar keliru.
Mungkin juga kerana kau rasa hati berseorangan dan kau rasa perlu seseorang untuk dicinta dan dirindu.
Bila hati dan rasa terisi, semuanya pergi seperti angin lalu.

Perasaan, mungkin juga hadir disebabkan kau tersilap tafsir layanan dia pada kau.
Bila kau dah tersedar, perasaan tu dengan segera hilang.
Perasaan. Siapa yang tahu?

Isu kawan baik lelaki dan perempuan yang pada masa yang sama juga sudah punya pacaran, aku tak rasa ada sebarang masalah di situ. Ya, kata dasarnya ialah "persahabatan". Kalau kau benar-benar faham apa sebenarnya persahabatan buat kau, surely, go on nak rapat tak berenggang macam belangkas pun kau punya hal.

In case, kawan baik tersebut tiba-tiba ada affair antara satu sama lain dan betray kekasih masing-masing, err well aku tak kata ia salah atau tak salah. Sebenarnya bergantung juga pada situasi.

Mungkin bersandarkan sebab kawan baik kau dah berpunya, jadi kau tak patut tak wajar nak ada perasaan kat dia. "Siapa yang mahu mencari kebahagian atas penderitaan orang lain?" Dan bila kau letakkan diri kau kat tempat si kekasih kawan baik tersebut, kau pun akan terluka sama dengan apa yang dia rasa. Jadi kau rasa ianya suatu yang salah untuk menyimpan perasaan pada kawan baik yang tersebut tadi. Masih juga pada aku lah, ianya menjadi salah bila kau fikir ianya salah, dan kau lakukan suatu perkara yang dianggap salah bagi orang lain juga. Tak salah jatuh hati pada kawan baik kau walaupun dia dah berpunya. Dengan kau yang selalu dengan dia, nampak sisi penyayang dan ambil berat dia, tak mustahil untuk hati kau terusik. Ianya menjadi salah kalau kau pula ada USAHA untuk dapatkan dia, dan pisahkan dia dengan orang yang sedang bersama dia. Yeah yang tu kalau kau buat, kau dikira pentingkan diri dan tak peduli perasaan orang lain.

Kalau cara kotor yang kau guna, lambat laun tahi juga yang kau dapat sebagai hasilnya nanti.

Lagipun, soal jodoh, hati dan perasaan ni susah juga nak cakap lebih-lebih. Jangankan kata kawan baik, suami/isteri orang pun kau sebat bila dah gila sangat berperasaan. Nak jatuh cinta pada kawan baik, pada aku perkara tipikal sangat lah. Ikut individu macamana cara nak handle perasaan tu. Satu je kau perlu tanya pada diri sendiri. Kau rasa perasaan tu perlu atau tak perlu ada sebenarnya? Kalau perlu, tinggal berusaha dan bertawakal lah lepastu apa pun perkara yang nak jadi. Kalau tak perlu, toksah sangat lah. Jangan dituruti sangat kemahuan tu. Takut bila dah tak mahu, ada yang menangis tak berlagu atau berlagu nada pilu. ;P

P/S: Entry ni kali ni aku rasa macam entry "selamat" je. Neutral. Hihi :3


Wednesday, December 28, 2011

Make-up vs Natural beauty

Assalamualaikun u'olls!

Eh guys, korang kalau diberi pilihan nak gegirls yang suka bermekap ke natural beauty? Natural beauty? Ohmaiii~ so sweeet! Pui! Setakat mana korang boleh terima ke-natural beauty-an gegirls ni? Sedangkan setiap kali pilih awek mesti nak yang cun je dulu.

Aku rasa sekarang ni susah dah nak jumpa gadis yang pure natural beauty nya. Paling longkang pun, bb cream mesti ditempek ke muka. Itu dah plastik tahu. Aku kurang puas hati betei dengan pesen lelaki yang suka sangat nak menghentam gadis-gadis yang bermake-up ni. Bila dibogelkan muka tu kata pulak selekeh. Sang pria puaka, sedangkan rumah yang baru siap pun dicat dengan warna-warni dan di-decorate dengan segala langsir dan karpet untuk menjamu mata yang memandang. Ini pulak perempuan yang diciptakan dengan naluri untuk bercantik.

cantik itu abstrak

Bermake-up tu tak salah sebenarnya. Tapi gegirls, cara mengenakan make-up tu yang perlu dibaik pulihkan. Kadangkadang kita kena sedar diri jugak supaya tak jadi macam badut silap masuk kampung. Kan dah cukup cantik kalau make-up yang nipis dikenakan. Sejuk mata memandang.

FYI, no such natural beauty word zaman siber gini. Nak cari natural beauty pergi balik zaman poleolitik dan lelaki janganlah terlampau suka menghentam kaum yang dah mengendong awak sembilan bulan, terkoyak cervix melahirkan awak, dan bakal bini yang menyumbangkan awak dua tiga team bola. Kan manis kalau ditegur dengan tatasusila tanpa perlu nak memalukan. *smile*




Saturday, December 24, 2011

Kau, Adam.

Pesanan buat Adam,

Jangan bergurau sebarangan dengan hati perempuan.
Mungkin luarnya tampak teguh,
tapi hakikatnya hati nie mudah terusik.
Senang sekali goyah bila dipukul kata rindu.

Jangan seberangan kau memberi layanan mesra,
disertai madah cinta,
jangan sebarangan mengambil berat sekeping hati,
agar tiada yang terluka nanti.

Kau, Adam,

takkan tahu bila cinta bercambah,
kasih terpupuk dalam hati sang Hawa,
sedangkan kau, Adam,
tidak inginkan itu berlaku.
Malah tidak pernah terniat dalam hati kamu.
Untuk menyentuh hati itu.


Photo Courtesy: southern-proper
[link] jangan jadi gentleman sangat bang kang ada yang jatuh tak bersambut, sakit.



taken from Atika Katimin && Tumblr


Friday, December 23, 2011

Gemuk

Hello skinny babes yang perasan obese,

Aku tahu korang mesti dah rindu aku kan. Eh, tak maksud aku rindukan entri di 1001 Perempuan ni. Untuk memuaskan nafsu korang yang gersang entri dari blog nie so, just sit and read. 

[link] Kurus macam nie pun perempuan wajib nampak sikit lelemak dia yang kat mana-mana.

Today, aku nak cakap pasal gemuk. Why? Sebab benda alah nie memang dekat dengan diri aku. Reason, I am fat. Easy one babe. Terlebih berat and bertambah lemak. No offense oke, this is my opinion.

Tell me, perempuan mana yang tak pernah rasa diri dia gemuk? Ini soalan satu.


 Walaupun orang lain dah tengok dia leper macam papan plywood pun ada. Pinggang dah macam kerengga but dilayangkan pada smeua orang kau dah buncit. Sifat insecurity perempuan memang tinggi. Lebih-lebih lagi dengan orang sekeliling and diri sendiri. Perempuan ni sensitiviti dia tinggi sebab tu dia nampak segala cela *physically kat diri dia. Muffin tops kat pinggang, moustache halus atas bibir, tahi lalat dengan belakang, baby fats and all.

People, it is considered as a sin to say that a girl is FAT.
 In front of her, or at her back.

You know this, then better remember it okey. Tapi kalau puji diorang slim ke kurus ke takpe, lebih afdal kau guna suara yang nyaring time puji supaya orang sekitar turut sama memandang dan memuju gadis itu juga.  Any issues involving body weight is so sensitive to girls. Sama macam aku tergamam juga mahu menjawab bila suddenly kawan tanya; 

"Eh, berat badan kau berapa?"

"Err... Hrmm..50 kg kot"

Dan akhirnya pertanyaan itu dijawab dengan suasana yang agak awkward or aku tukar topik lain. Kikiki~
Tapi for half of us ada tendency untuk beritahu direct to the point yang berat diaorang -5kg.  Itu ilmu yang aku  dapat dari citer The Nanny. Eh?
Sebenarnya perempuan ni kan dia takut dianggap gemuk bila diberitahu berat badan yang sebenar. Lebih-lebih lagi dianggap gemuk oleh orang yang disukai mahu buat hati remuk redam dan selera makan bertambah. Maka, dengan itu lebih baik topik itu dibiarkan berlalu oleh gegirls sekalian.

[link] Yea, rakan sebaya yang selim melim dengan saiz 36 memang beri kita sedikit cabaran.

Rasa nak jadi makin kurus makin kecik, kalau boleh nak pakai saiz XS. From my observation, aku boleh kata yang half of it pengaruh dari media. Dalam majalah, kat tv semuanya menayangkan peha montok, pinggang ramping, dada mantap, no flabby arms. Eh? Then then,  dahla perempuan ni suke drama Korea, tengok pula heroin badan macam fuhhh! Pakai baju singkat fit to the body punya, sapa tak terpengaruh kan? Bagus juga if ada niat untuk kurus demi kesihatan yang lebih baik, if kite terbesaq sikit maybe nak jalan pun nafas termengah-mengah kalau naik tangga pegi kuliah yang kat puncak bukit tu, plus if nak jogging pun tak berdaya jauh-jauh yang 1km pun rasa macam 10km ye dak?

[link] But baby to be skinny like this, nahh. I reject this type of so-called thin.

Ada half antara kita sangat ambil berat pasal berat badan and shape dia yang dia rasa macam makin naik, terus dia diet gile-gile, daftar keahlian kat gim or ajak kengkawan pusing tasik kolej petang-petang. Semua tu effort untuk kurus or turunkan berat badan. Lain pula ceritanya untuk suri rumah kalau dah masanya kat rumah or perempuan yang bekerjaya. Mereka semua exercise dengan cara lain. Kalori dibakar apabila mereka bergerak ke sana sini melayan anak-anak kecik, membasuh baju, menyapu, memasak serta mengemas rumah. Siapa kata tak efektif? Kalau dia betul-betul mengemas baru rasa penatnya, peluh keluar bertalu-talu kau tahu. Tapi tapi lepas buat semua tu jangan lah hentam nasi berpinggan-pinggan ye adik kakak. Lebur macam tu saja la kalori yang dibakar tadi.

Tapi sekarang kan berbagai jenis minuman, ubat or operation yang ada sebagai option untuk menguruskan bada secara pantas. Ada yang mahal ada yang murah, serta memberi kesan dalam jangka masa yang singkat. Girls ! I warning you, kau nak kurus pun jangan terburu-buru. Tengok dulu bahan apa diaorang guna and testimoni pelanggan jangan pakai redah je sebab iklan kata

 "Dari 100kg kepada 50kg dalam masa seminggu! Guna dan saksikan perubahannya sendiri."

terus kau berlari ke kedai ye. Sanggup berhabis duit sebab nak kurus, jangan sampai berhabis nyawa sudahla ye. Duit melayang, tekanan peraasaan melanda semua takpe sanggup hanya untuk dapat title kurus. Betapa besarnya effect kurus dalam masayakarat sekarang. Tapi ada yang diet ke ke gim hanya separuh jalan SELALUNYA. Aku salute yang mahu kurus demi kesihatan mereka, untuk kehidupan yang lebih baik perhaps.

oh. Shape badan pun penting juga. Kalau boleh nak ada shape macam Rozita Che Wan ke Paris Hilton ke. Orang tengok pun fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh. Body dia, MANTAP!. Mungkin, mungkin sebab tu ada girls yang suka pakai baju yang fit sebab bagi emreka itu asset. Diaorang ada shape so why tak tunjuk kan? Maybe sebab lain adalah keselesaan sendiri. Well, who knows right? Everyone ada reason masing-masing. So people let's be confident tak kira kurus atau gemuk. Sebab confidence will attract people to you. Yes, I have been there and go through that. Oh yea, apa kau ingat aku yang bertubuh besar ni tada shape ? Ada lah!
[link] see? kau ada?

Dan yea bila seseorang perempuan tu nak kurus, mesti ada concrete reason behind it. Almost semuanya ada satu sebab yang sama. LELAKI. :) Demi nak menjaga mata lelaki tak kira suami or boyfriend, semua sanggup  berkorban. Untunglaa lelaki sekalian. tsk tsk. Come on people, what's your view about this topic?


Wednesday, December 7, 2011

Dilema Wanita Hari Ini.

Wanita zaman sekarang ramai yang bercita-cita tinggi. Dalam pelbagai aspek, wanita mempunyai sikap ingin bersaing dan ingin turut maju ke hadapan seperti lelaki. Tidaklah sesuatu yang menghairankan, apabila banyak bidang yang dulunya dikuasai lelaki seperti bidang kejuruteraan, kini kuota kekuasaan itu turut terpaksa dikongsi bersama kaum wanita zaman ini. Hihi. Walaupun wanita sejenis makhluk Tuhan yang boleh multi-tasking, sebenarnya wanita zaman sekarang banyak berdepan dengan dilema-dilema seperti berikut:



1) Skill berumahtangga seperti memasak.

Wanita yang berpelajaran tinggi ada yang menghadapi permasalahan ini. Bagaimana logikalnya perkara ini boleh menjadi suatu dilema? Jika wanita telah terbiasa belajar di asrama seperti asrama penuh dsb, 6 kali sehari makan minumnya tender makcik kantin atau dewan makan yang sediakan untuknya. Bila melangkah ke alam matrikulasi atau asasi, kafeteria pelajar yang menjadi sumber makan minumnya. Bila sudah menyambung ke ijazah sepenuh masa pula, pihak universitinya melarang mahasiswa/i-nya untuk melakukan aktiviti memasak di dalam kolej kediamannya. Sedangkan perkakas elektrik yang hanya dibenarkan menjadi ahli bilik hanyalah heater elektrik dan seterika baju. Yang bawa rice cooker senyap-senyap pula, silap-silap balik kuliah, dah lesap disita pihak U. 

Tidak hairanlah, bilangan penuntut universiti wanita boleh tahan tinggi peratusan taktahu memasaknya.

Jadi lelaki, anda harus terima kemungkinan isteri bergraduat universiti anda punya dilema sebegini.

Jangan pula diherdik dan diduakan dirinya dengan berkahwin lagi. Waktu inilah, hubungan ibu mertua dan isteri boleh dipererat dengan mengikuti kursus memasak bersama ibu si suami. ;P


2) Kebersihan dan kekemasan.

Sebagai penuntut universiti, aku pernah mengalami situasi ini. Pergi ke bilik orang lain, buka pintu, tu diaaa dah macam kawasan baru lepas dilanda tsunami. Cadar tilam diganti dengan longgokan baju-baju dan tuala lembap. Tak kira lagi ada undies yang entah dah dipakai atau belum. Dihiasai pula dengan 'cermin mata' pelbagai saiz pelbagai warna yang ada juga tersangkut di bidai tingkap. 

Tidak mahu berfikiran negatif, aku hanya mengambil langkah selamat dengan beranggapan mungkin terlalu banyak assignment dan projek luar yang tidak memungkinkan tempat tidur dan almarinya sekemas bilik hotel.

Ya, ini juga satu dilema. Jika kebersihan dan kekemasan sendiri masih tak menyempat nak jaga, inikan pula bila sudah berdua. Dan tak lama kemudian jika sudah bertiga, berempat sehinga ke ber-seratus-ribu pula. Err ramainyaaa. ;P


3) Jodoh dan Pertemuan.

Pernah terjumpa atau berada di dalam situasi berada dalam kalangan wanita berpengaruh dan punya ketokohan? Wanita berduit dan bertender besar, bermain dengan nilai matawang minima ratusan ribu ringgit, punya keyakinan melaung hak dan berhadapan dengan lautan manusia, yang kerjanya menjadi bos atau ketua dalam syarikat. Duduk di kerusi tengah dalam bilik mesyuarat. 

Ramai juga wanita seperti ini masih single dan tidak berpunya. Yang sampai jodoh pula, dirinya berumahtangga hanya bila kitaran haid-nya mula mengalami masalah dan mula memberi petanda sudah mahu berhenti. Ini juga satu dilema wanita.

Tidak asing untuk lelaki berasa 'inferior' dan terlalu rendah diri bila mahu mendampingi wanita berjaya seperti ini. Wanita sudah punya falsafah mereka sendiri. Sudah punya kedudukan dan ruang pengaruhnya tersendiri. Bimbang dirinya diperbandingkan dengan wanita itu bila mereka bersama. Dan mungkin esok lusa akan timbul permasalahan lain pula. Ada sesetengah lelaki akan rasa dirinya 'tidak berguna' dan dilabel orang lain cuma mahu mengikis harta. =..=

Dilema wanita. Juga akan mendatangkan dilema kepada lelaki. Dilema wanita juga ada yang disebabkan oleh situasi. Dan ada juga yang berpunca berakar umbi dari diri sendiri. Memang diakui, wanita zaman kini banyak dugaan dan cabarannya yang tersendiri. Sebagai wanita, seharusnya walau bagaimana zaman berubah, sifat wanita itu masih mampu kekal seperti zaman ketika wanita berlonggokan di tepi sungai dan mencuci pakaian. Hihi.

Tu je perkongsian hari ni. Terima kasih kerana membaca ya? ;P


Wednesday, November 30, 2011

wanita dan bau badan

tajuk je aku rasa dah mampu buat orang keluar dengan falsafah masing2... 
ada yg cuba buat flashback zaman sekolah, zaman kolej or zaman sebelum kawen...
zaman sekolah penuh dengan bau tengik yang mampu buat sesak nafas... 


**
alkisah aku teringat zaman aku sekolah asrama. macam biasa, kebersihan tu jadi tanggungjawab sendiri. kau mau basuh baju atau tak, itu kau punya pasal. yang pentung kau pergi kelas pakai baju 'nampak' putih bersih. 


hari pertama aku daftar, mcm biasa semua org busy unpacking brg msk locker. tgh2 packing brg, aku nmpk sorg akak senior. terus aku tya org tuaku... "mama, org asli boleh masuk asrama ea??" nampak tak apa yg aku cuba sampaikan? fuh! dia sungguh kusut. berambut kusut masai dan berbaju sekolah kale putih kelabu..aku repeat PUTIH KELABU.. itu masa 1st day msk sekolah asrama..


bila hari2 aku perhati, perempuan ni ada bau bdn yg sgt busuk dan tengik! bau mcm stokin masam yang tak basuh sebulan.. boleh imagine kan bau dia?? setiap laluan yang dia lalu, confirm melekat bau badan dia... memang sangat2 busuk sehinggakan mampu buat orang dapat migrain... 
itu kisah zaman sekolah...


**
zaman kolej.. zaman pra matang gadis2... zaman ni la gadis2 nak belajar erti hidup.. blaja mcmn nak uruskan diri sendiri tanpa bantuan keluarga.. mcm biasa, hari2 yang sibuk dengan kelas dan assignment sampaikan makan dan minum pon tak teratur...apatah lagi penjagaan diri sendiri.. 


back to business.... bau badan?? pernah bau badan sendiri? atau bau badan member sebelah? atau bau ketiak yang mampu meyesakkan hidung... kalau aku bau, cukup buat angin aku bergelora mcm angin taufan, mampu buat aku memaki hamun dan yang paling best mampu buat aku berapi tatkala assignment yang berlambak2 dan menunggu dateline..


**
korang tau tubuh bdn kita akan menghasilkan 2 kelenjar...akrin dan apokrin... korang boleh rujuk kat sini untuk bc lebih lanjut pasal 2 kelenjar ini ok.... KELENJAR 2 BERADIK


**
so sebagai golongan yang prihatin, aku nak tolong korang yang mengalami masalah bau badan ni.. yang penting korang tak payah malu dan rajin.


TIPS:


  1. kerap2 la korang mandi... pagi, waktu zuhur, ptg... sekerap yang mungkin... 
  2. prepare la minyak wangi dalam handbag korang... tak perlu minyak wangi yang mahal2..cukup sekadar body cologne.. nak lagi tahan lama beli yang eau de parfum... tapi eau de toilette pun da memadai... The Body Shop pon da ok..
  3. rajin2 la tukar baju.. kalau da sedar yang diri korang tu kuat berpeluh, tukar la baju tiap kali korang nak keluar.. bau peluh yang dah kering tu mampu jadi aroma therapi yang boleh buat kawan2 korang pengsan ok...
  4. deodorant! ini wajib.... supaya  bau ketiak korang yang macam kilang peluh tu boleh dicoverkan dengan bau deodorant... at least!
aku xsure tips aku ni membantu atau tak..tapi why not kalau korang cuba kan... daripada korang penuhkan handbag korang dengan barang2 make up korang, apa salahnye korang spare kan perfume, body cologne and deodorant kan... untuk kebaikan korang jugak...

korang kene paham yang member2 korang xmampu nak beritahu perkara yang sebenar... biasalah... diluah mati bapak...ditelan mati mak... so korang kena pandai2 jaga kebersihan korang sendiri ok... basuh baju sekerap mungkin.. jangan setakat rendam baju korang dengan softener je ok....

bf korang, kalau da bg hadiah perfume maknaya paham2 la sendiri ok... muka cantik, badan mesti bau wangi jugak ok...

jadi gadis, jadi wanita berkerjaya, xsalah kalau spend duit korang untuk kebaikan korang jugak kan... scrub la badan2 korang yang dah penat bekerja.. tak salah luang masa hujung minggu untuk belaian diri sendiri... scrub badan, tonyoh badan korang kuat bagi semua daki tertanggal...

insyaAllah, lepas ni tiada lagi bau badan!! 

biar cantik muka, cantik budi, cantik peribadi.... ok sayang???


Sunday, November 13, 2011

A Ways to . . . .




Kau akan berkata kau sunyi bilamana kekasih kau tidak membalas pesanan ringkas yang di beri.
Kau akan berkata kau sunyi bilamana kekasih kau tidak menjawab panggilan yang bertubi tubi.
Kau akan berkata kau sunyi bilamana kekasih kau tidak meluangkan barang seminit dua untuk bertanya keadaan diri.
Kau akan berkata kau sunyi bilamana kekasih kau tidak memberi sebarang reaksi bila kau berkata kau sakit gigi.

Kawan, sahabat, friend, teman. Kau tidak sunyi. Tidak. Langsung tidak.
Cuba kau buka mata. Keluar daripada hitamnya jiwa. Kau lihat sekeliling. Masih ada hidupan bernyawa?
Daripada situ kau sudah dapat satu jawapan bahawa kau tidak sunyi. Masih ada yang menemani.

Aku tahu. Keluarga, sahabat apalagi musuh tidak sama penangannya berbanding kekasih. Kekasih kau boleh cari. Siap boleh tuding  dengan jari kekasih yang bagaimana yang kau mahu cari. Tapi kau boleh cari keluarga cari teman dengan cara bagaimana kau mahu cari kekasih tadi? Aku tahu. Aku tahu. Memang kedengaran cliche. Tapi itu yang kau kena tanam dalam benak fikiran kau yang dah sebati dengan diri kekasih yang buat kau di gantung tidak bertali. Malah ada yang bodoh tuli bebal babi buang teman buang keluarga demi kekasih. Itu keji. Kalau kau kata kau boleh dapat teman dapat keluarga dengan cara kau dapatkan kekasih. Satu saja jawapan yang akan aku beri. FAKYEWWWW!

Ok lets make it clear girls. Pada aku as a lelaki, jika perhatian yang dahulunya diberikan kepada kau sangatlah almost 24/7 but lately sehari pun kadang kadang dia tak cari kau, boleh jadi dia sudah bosan. Ya. Bosan dengan hubungan kalian. Bosan weh kalau setahun, dua tahun gaya hubungan korang sama je. Mendatar. Muak. Macam kau makan kuih ketayap tawar sambil tenung gambar Dr Rozmey.

Cuba kau as a girls, ubah sikit gaya hubungan. Kalau boyfie kau minat MU, belikan dia jersey even dia dah ada. Tak payah nak yang ori sangatlah, Padang Besar sudah. Kau cari latest latest info tentang team bola yang dia minat. Kalau team dia menang, send la satu mesej congrate kat dia. Kalau team dia kalah jangan pulak kau dok menganjing. Mau kau kena penerajang sulung kang. Lelaki kalau fanatik bola lain sikit buasnya. kehkehkeh. Nak lagi true kau ajak dia tengok live match sama sama dekat mamak. Its sooooooo romantik u know.

Cara lain yang girls boleh buat, ubah cara pengggilan dekat boyfie korang tu. Daripada pesen beby-abang, papa-mama, ayah-ibu, errrr ok geli. Korang tukar la kepada panggilan yang ada sense of humor siket. Tak kan memanjang nak gedik gedik manja. Bored. Nak lagi sedap, panggil ke boyfie tu lu-gua. But selitkan la unsur humor. Jangan dok keras sangat serius panggil lu-gua. Pada aku, lagi happening relationship tu. Rasa macam layan kawan. Kau nak bergurau dekat tempat awam pun takde sape yang dok kisah kalau kau guna panggilan macam tu berbanding yang berbaby-baby dekat public.

Nak lagi bagus, kau tanya dekat boyfie tu apa yang dia nak untuk jadikan hubungan korang jadi menarik. Mana tahu girls yang tak bertudung, boyfie nak korang berubah kepada bertudung. Bagus apa. Even pada mulanya bertudung atas sebab 'boyfie suka', insyAllah nanti lama lama kau akan sedar kau bertudung kerana Allah. But if kau tanya apa yang boyfie nak untuk buat hubungan jadi menarik, boyfie kau just melembabkan diri, tunggu apa lagi. Just move on. Tak nampak sangat kau kurang side of attraction bila kena dump nanti. kahkahkah.

P/S : Ada yang kata blog ni dah macam Terfaktab sebab asyik up entri cinta. Lantaklah. kahkahkah.

Saturday, November 12, 2011

Panties, Pantiliners dan Kebersihan Wanita.

Afternoon dudes and dudettes.

Bila sentuh kebersihan wanita, tak lain tak bukan ramai boleh agak tentang kebersihan apa. Nama pun homosapiens bervagina. Vagina tu kira subject of woman cleanliness la secara amnya selain kebersihan asas lain.

Kebersihan vagina adalah penting untuk wanita. Crucial importance, okay folks? In reality ramai perempuan ambil ringan kebersihan vagina padahal hakikatnya vagina tu melambangkan sisi kewanitaan kau yang sepatutnya kau elok-elok jaga dia.

I just don't know why.

Adakah dengan bersandarkan di atas pemikiran bahawa takde orang lain nak tengok vagina kau selain kau sendiri?

Atau kau fikir "tak perlu nak jaga vagina sangat lah bukan aku ada laki nak tengok; nak rasa pun?" =='

Anggapan dan sentimen seperti di atas adalah salah sama sekali. Jangan fikir perempuan sudah bersuami je perlu pentingkan kebersihan bikini part diorang. Orang kata habit jaga kebersihan dekat bikini part ni kena amalkan sejak anak gadis lagi. Bukan dah bergelar bini orang baru sibuk nak jaga dia.

Speaking of pantiliners. Berapa ramai je perempuan yang benar-benar mengamalkan pemakaian pantiliners pada hari-hari biasa di luar waktu haid? Sebelum tu, kalau ada kaum Adam yang baca artikel ni, pantiliners tu very much like regular pads waktu perempuan period pakai. Tapi pantiliners tu dia nipis dan kecil sedikit. Gabungan perkataan liners dan panties. Biasanya pantiliners digunakan bila waktu penghujung haid atau waktu pengeluaran lelehan cecair dari vagina atau keputihan berlaku pada hari-hari biasa.

Macam motto Carefree Pantiliners; "Feels Like A Liner, Acts Like A Pad:" ;P

Aku pernah mengalami satu pengalaman yang aku kira festaim punya experience aku tengok keadaan panties orang lain sebegitu rupa. Pernah sekali aku jalan kat kawasan perumahan aku, ternampak banyak 'baby-baby' (you know what I mean) bergantungan di ampaian luar rumah. Ada lah satu rumah ni. Bila aku zoom kanta mata aku, tu diaaaa. Panties dia still ada kuning-kuning entah macam kuning teloq ayam belakang rumah aku ke apa entah. I was like, Euww? Ada pulak dua tiga helai panties lain yang berlubang tengah. WTfuuu? Apa reason sampai boleh koyak macamtu sekali? #jaw dropped
this is called as a panty (plural: panties). #betty boop tuuuuuu.
First hypothesis aku. Mungkin si empunya panties-panties berkenaan tak biasakan diri pakai pantiliners sebagai alas yang acts as barrier between permukaan panties dengan vagina dan liquid absorber dari cecair atau lelehan yang keluar dari vagina pada hari-hari biasa selain waktu datang haid.

Atau sebenarnya dah lah tak pakai pantiliners, dia pula jenis yang lepas guna panties, tak terus rendam atau cuci je panties tu selepas mandi ke apa. Nak juga kumpul sebakul baru nak cuci. Tu pun guna washing machine. Sebab tu ada lagi stain 'egg yolk' euww euww yeck tu.


Sebenarnya lah kan, tak kisah pun kau nak guna pantiliners ke tidak. Bagi aku, kalau kau guna pantiliners, kira hygenic la sikit. Nak solat pun senang. Cuma tinggal buang pantiliner dan ganti pantiliner baru sebelum solat. Terjamin sikit kebersihan tu nak dibawa untuk solat. Mana lah tau bermusafir mana-mana ke atau tengah outing kat luar. Penggunaan pantiliners ni senang kata dia memudahkan walau di mana pun kita berada.

Kalau kau jenis yang memang tak guna pantiliners waktu hari-hari biasa, itsokey la babe. Takde masalah langsung pun. Just be aware yang panties kau perlukan penjagaan yang lebih. Mungkin ada lelehan cecair vagina yang melekat pada panties. Jadi kalau dah macamtu silalah jangan bertangguh untuk mencucinya ye. Kalau tunggu lama-lama, alamatnya bersemut lah panties kau. Tu yang sampai jadi berlubang tu. Hihi.

Panties. Pantiliners. Pads. Ni semua berkaitan dengan kebersihan bikini part atau vagina. Rasa-rasanya kalau ada yang terasa tu, minta maaf lah. Tak salah menegur dan ditegur. Seperti biasa, kebenaran tu memang pahit untuk ditelan. ;)






P/S : Lepas ni harap-harapnya aku tak terserempak lagi lah dengan kuning telur ayam belakang rumah aku atau panties yang berlubang lagi. Hihi.

Wednesday, November 9, 2011

BSS dan BPS.

Penulis 1001P memang lebih cenderung ke arah material "Cinta". Sebab kami tahu entry "cinta" tak pernah basi. #rolled eyes

Ada yang bercinta stail single. Bukan bercinta perasaan single. Tapi bercinta stail single. Bercinta perasan single, tu masalah namanya. Apa yang aku cuba nak sampaikan, bercinta, tetapi tidak diikat dengan status 'relationship'. Beza antara bercinta stail single dengan bercinta perasan single adalah seperti berikut :

Bercinta Stail Single (BSS)
Perasaan dizahirkan kepada si dia. Sebelah tangan yang bertepuk di sambut dengan sebelah tangan si dia. So " Tepuk Kedua Belah Tangan Berbunyi" ==" Tapi perasaan tu hanya mereka je yang mengerti. Kesetiaan dipateri. Tetapi tidak untuk hubungan itu. Jika mereka tu kawan, so the friendship remains. No new relationship is tied.

Bercinta Perasan Single (BPS)
Sikap tipikal orang bercinta yang cenderung curang. Ada komitmen (in relationship), tapi bila duduk seorang, mengaku single. Ada marka, tapi buad buad macam takde.

Kat pasangan dia kata "Aku Cinta Padamu, Hanya dikau seorang pujaan hatikuuu".
Kat orang lain, "Aku single lah. Couple? Wak luuu!"

Pesen orang mintak penampaq kat muka.

Bila Si Single Bercinta.

1) Macam takrifan BSS seperti di atas, orang jenis ni, dia bercinta. Dia punya pilihan hati. Dan si dia telah maklum mengenai itu. Masing-masing dah jelas dengan perasaan dan kedudukan masing masing.

2) Stail bercinta yang santai dan agak rare. Kenapa rare? Tak ramai manusia mood 'mengawan' yang boleh tahan diri untuk tidak jump into a relationship. Tak ramai yang boleh pastikan komitmen perasaan pada si dia akan terjamin setia tanpa sebarang ikatan 'relationship'. Sesetengah orang sangka, bercinta stail gini tak terjamin hubungan dan rasa cinta itu akan berkekalan. Ada yang takut nak bercinta single sebab tak mahu si dia dikebas orang. Tindakan in relationship sekurang-kurangnya memberi gambaran yang si dia dah kau cop untuk kau je. Declare yang dia officially gf/bf kau. In reality, yes. Bila berstatus gf/bf orang, tendency untuk orang lain nak menggatal kat dia tu kurang. Kalau still ada, tu petanda si dia tu jenis yang too hot to resist atau orang yang mengusha line tu jenis takpaham bahasa tak kisah kebas hak orang. Haha.

3) Stail si single yang bercinta, the key is komitmen perasaan tidak kelihatan oleh orang lain but at the same time, they know who they are. Sedar diri yang hati dah berpunya. Pada masa yang sama juga, they know that they can't overreact. Sayang sederhana, tak cemburu buta, tak mengongkong. Sebab dari awal, they decided not to tie  a relationship. "Hey, kau kawan aku. Tapi kau jangan lupa, kau tu ada tempat istimewa dalam hati aku. So you should know where the boundary is."

4) The best part, takde anniversary ticker. Yang daisypath ke entah apa namanya tu. Biasanya kalau blogwalking kat blog especially blogger perempuan, kau jumpa lah nanti anniversary ticker tu. Tu maksudnya dia dah berpunya. Tu tak masuk lagi yang menepek gambar boyfriend kat dalam blog dia. Hihi. Bercinta stail single, takde istilah anniversary. Sebab bagi mereka, cinta tu takperlu dirai cuma pada hari-hari tertentu. Sepanjang tahun pun cinta mereka 'alive'.

Bila yang dah jalin hubungan perasan single.

1) Depan marka kemain macam dah takmau pandang orang lain dah. Bila kena tinggal dua tiga saat sat, mula lah buad perangai perasan single dia. Ulat bulu dah naik daun. Pantang yang dahi licin. Pantang yang peha gebu. Pantang yang rambut cacak tajam yang kalau cicak jatuh atas kepala kompom mati tercucuk punya; mula lah dia mula perasan single depan orang lain.

2) Kalau peribahasa "menanam tebu di pinggir bibir" orang selalu guna, orang BPS ni kita kena guna peribahasa yang tak terperi dia punya hyperbola. Kalau berkata-kata, dah tahap main tuang gula pasir kampit 10kg kat dalam mulut pun belum tentu setaraf nak compare betapa ber'gula'nya mulut diorang ni bila mengayat.

3) BPS ada kemungkinan pasang marka lebih dari satu. Ada tendency. Bila depan marka yang ini, dia kata "kau lah yang satu.". Di depan marka yang itu, "hanya kau di hatiku". Hakikatnya? satu tambah satu sama dengan dua. Err.

4) Orang bercinta perasan single dia suka dapat pujian daripada kawan-kawan dia. "Eh, awek lu macam minah Korea la. Muka lu macam daun pintu tandas tak siap pun boleh dapat awek cun cmtu eh? Hebat lah lu.". The truth is, mereka yang BPS ni dia pasang awek/boyfie pun cuma nak menunjuk depan orang. Kalau diorang betul betul serius dengan korang pun, dia jenis tak suka hidup terikat dengan komitmen. That's why dengan bersosial lebih atau pasang marka lain, diorang rasa 'carefreeeeee'. Saje main-main. Sebab bagi diorang, fasa bercinta belumpun lagi masuk fasa yang serius perlu komitmen.

5) Orang BPS tak takut rahsia mereka bocor. What's with the fear of kantoi? Ramai lagi kot marka aku. Sorang blah, ramai lagi yang beratur pegang slip nombor giliran. #Apa kau fikir ni ruang menunggu klinik ke?

6)


#Saje biar blank.

Kbai.



Friday, October 28, 2011

Situasi Putus Cinta: Lelaki vs Perempuan.

Situation 1: Guys.

"Hey dude! What's with that gloom face?"


"Girl aku. Kitorang dah clash. Dia kata hubungan ni takkan kemana."


"Chill sudehh. Dah jom siap! Match nak start dah ni. Jangan lupa sarung jersey merah tu. Tak feel la tengok bola takde jersey favourite team."


*Mood regained.


"Yelaa. Daripada kau stuck kat sini tak buad apa fikir girl kau yang dah jadi ex. Lagi baik kau lepak dengan kitorang."


"Ye la bro. Betul gak cakap kau. Lagipun benda dah jadi. Aku cuma harap dia bahagia je lah lepasni. Dah jom lah siap."

Tengok situasi di atas, aku rasa yang baca boleh dapat gambaran. Situasi 1, perempuan yang memutuskan hubungan. Dan lelaki tu bersedih dengan perpisahan tu. Tapi tak ambil masa yang lama untuk kembalikan mood. Satu dua ayat pujukan kawan dia bagi, dia dah boleh back to normal dan lakukan aktiviti seperti biasa dengan kawan-kawan.

To girls I would like to refer this.

Kita selalunya mudah menyalahkan dan meragui sang lelaki. Kenapa? Kerana lumrahnya, apabila hubungan kita berakhir, sebenarnya kita akan bersikap lebih paranoid dari biasa. Sehari lepas kata putus hubungan dibuad, ternampak dia lepak dengan kawan-kawan kat kopitiam favourite tempat dia selalu hang out. Dia ketawa. Bergurau senda. Makan pun berselera. Sedangkan kita tadi nak keluar rumah pun rasa tak bermaya nak melangkah. Tak ada mood nak bersiap memalit gincu secalit dua. Tup tup nampak dia, "waahh kemain seronok lagi kau lepas dah clash ya? Dulu bukan main janji bergunung-ganang. Tengok tengok kau macam happy je sekarang?"


True. Perempuan selalu curiga dan akan memerhatikan tingkah laku si lelaki yang baru bergelar ex-boyfriend. Ini reflex yang normal namanya. Tak kira lah hubungan putus disebabkan siapa. Tapi yang perempuan, once their relationship ended, ada tendency untuk permulaan waktu tu dia akan ambil berat akan reaksi ex-guy selepas clash. Masih sayang lagi atau tak. Itu bukan persoalan utama. Yang ingin dinilai di mata si perempuan; apa reaksi si dia bila dah putus.

"Adakah dia turut bersedih seperti aku?"
"Basahkah mandinya? Berselerakah makannya? Lenakah tidurnya?" bla bla bla and so on and so forth.

Tak kira tahap apa paranoia yang perempuan ada lepas relationship ended, what can I say is, guys, notice this. Perempuan ada paranoia dia sendiri once hubungan korang putus even though mungkin hubungan tu putus berpunca dari dia sendiri. Dan please be prepared. Anda akan menjadi bahan eksperimen mata ex-girl untuk suatu jangka masa.
Dalam jangka masa tertentu selepas clash, whatever responds or reactions yang anda bagi akan dinilai ex-girl anda. Macam menakutkan pula bunyinya. Hihi.

Ada sedikit nasihat buad yang perempuan. Yes, apa yang kita nampak, itu suatu impression. Bila kita nampak si dia macam senang hati, macam takde effect apa-apa lepas clash, padahal kita dah berbesen-besen air mata tumpah kerana dia; sila jangan assume dia tak peduli. Jangan assume dia penipu. Jangan nak emo kata dia tak bersedih atau terkesan dengan perpisahan korang. Siapa yang kata lelaki takkan menangis atau bersedih kerana perempuan yang dicintainya? Lebih-lebih lagi bila perhubungan dah berakhir. Siapa yang kata? Kita lah perempuan yang kata macamtu. Mungkin hakikatnya dia turut bersedih. Tapi dia tidak memperlihatkannya kerana tidak mahu dianggap lemah. Sometimes aku yang sebagai perempuan ini ada berfikir yang hati lelaki lebih kuat berbanding perempuan. Mereka berupaya menyembunyikan kesedihan. Dan masih mampu melakarkan senyuman dan melakukan aktiviti harian seperti biasa biarpun apa jua situasi yang berlaku di dalam hatinya.

Situasi yang ini adalah situasi umum. Tidak dicemari elemen kecurangan, ketidaksetiaan atau ketidakjujuran.

Stiuation 2: Girls.

"Sayang, hey kenapa menangis peluk-peluk lutut ni? Gaduh dengan Shah lagi yea?"


*Tersedu-sedan


"This time he decided to end it. Dia clashkan aku, Biha! Dia dah tinggalkan aku! Wuwuwuwuwu"
*Oke fine. Agak buruk menangis guna notation wuwuwu tu.


"Zue, calm down, okay? Jangan lah macamni."

"Biha, please leave me alone. Aku nak masa untuk bersendirian."


"err okay Zue. Sabar okay? Ada apa-apa nanti call Biha yea. Take care."


.....dan Zue pun mengunci pintu biliknya dan berhari-hari berkurung di dalam bilik dan menangis.  Mascara yang dah berjejeh kotor dibasahi air mata dah tak dipedulikan. Makan tak mahu. Mandi pun takmahu ke? Entah. Taktahu.

Situasi girls version ni ada banyak situasi sebenarnya. Aku amek satu contoh je la daripada banyak-banyak tu. Ini cuma satu situasi eh. Bukan mewakili semua perempuan yang ada.

Ada perempuan yang bila clash dia buad perangai macamni. Emo tahap memang dah takboleh nego lagi. Sedih dan muram. Berbungkam dalam bilik berhari-hari. Dan ada certain maximum paranoid-psycho cases, waktu jiwa tak stabil, dia call dan text bertubi-tubi dengan content herdikan, caci-maki dan ugutan kepada si ex-guy. Sampai satu tahap, ex-guy kena tukar nombor. Ada juga kes yang ex-girl serang ex-guy in public. Tapi tak pernah lagi aku witness kes yang ni. Ni kes perempuan psycho dah aku rasa.


This one I refer to guys pula.

Let's say kau dan si gadis A baru clash. Macam biasa, kau keluar rumah, pergi kedai cari barang. Tiba-tiba kau nampak dia. Kau pun tegur. Oke fine kalau tak tegur pun, kau senyum. Tak pasalpasal, "PAAANGGGGG!" Dia berlalu pergi dengan marah. Apa patut kau rasa?

"Apehal takpasalpasal aku kena pelempang pulak? Aku just nak berbaik dengan dia je. Apekedehal la perempuan ni." getus hati kau yang agak bengang diperlakukan sedemikian. Bagi kau, macam takbersebab je si A nak naik angin bagi pelempang free kat kau. Kau rasa kau dah cuba usaha dah untuk jernihkan hubungan at least sebagai kawan walaupun korang dah takde hubungan apa-apa dah. Kau bagi susu, dibalas dengan tuba.

Sebenarnya guys, situasi sebenarnya macamni.

Memanglah niat kau nak kekalkan hubungan baik. Tapi tindakan menegur dia waktu-waktu baru clash adalah suatu langkah yang tak berapa nak bijak.

"Takguna punya jantan. Kau baru clashkan aku lepastu kau boleh lagi buad-buad macam takde apa-apa yang dah berlaku ye? Amekaw penampar free aku dah bagi." ni pulak mungkin apa yang terdetik di hati si A lepas kau bertindak 'baik' menegur dia.


Kau harus tahu. Waktu-waktu baru clash ni perempuan emosi dia belum stabil lagi. Mungkin dia boleh terima perpisahan korang. Tapi mentally dia takbersedia bertembung, beramah-mesra, berjabat tangan. bertegur-sapa atau apa-apa je yang bermaksud ada komunikasi berlaku antara korang. Kalau boleh diorang akan cuba untuk tak terjumpa atau tak terserempak langsung dengan korang kat mana-mana. You got to understands that. Mungkin kau cepat sesuaikan diri dengan situasi. Tapi dia mungkin akan ambil masa lebih lama dari kau. Itu normal.

Putus cinta aku kira ramai dah merasa. Ada yang nak kongsi pengalaman putus cinta korang? Boleh leave comment kat bawah. Mungkin ada lagi yang jauh lebih menarik untuk dikongsikan? Guys. Aku butuh guys punya opinion apa. So guys, you are most welcomed untuk leave comment bagi pendapat kali ni. Yang girls pun, sila share if ada pengalaman ye. :P

Till then, see you guys next time!

Wednesday, October 26, 2011

Bila Krisis Melanda; "Saya Perlukan Masa"

"Saya perlukan masa untuk tenangkan fikiran."

Pernah mengalami situasi di atas dalam perhubungan? Hubungan cinta ni kalau boleh kau map atas kertas dan buat pengiraaan statistik, kau sebenarnya boleh plot data tu sebagai graf, kau tahu? This is actually serious okay. Aku bukan main-main. The thing is, who on Earth yang ada hubungan terlalu mendatar yang mencatatkan graf uniform distribution? You know what I mean? Terlalu mendatar? Yang puncaknya almost mencatat satu garisan lurus? Gila la master siaaaaakk. *sarcasm*

Ada waktu dan ketika keadaan begitu aman harmoni. Tapi seperti ramalan cuaca juga, ada masa ribut salji atau gempa bumi hadir tanpa disedari. Cuma bezanya, cuaca alam boleh diramal, tapi tidak untuk cuaca yang dalam hati. So in case sebelum berlaku apa-apa yang tak diingini, bersedia sediakan payung sebelum hujan--SENTIASA.

Kalau gaduh masam sekejap lepas tu tak sampai sehari dah boleh senyum-senyum balik, okay itu perhubungan sihat namanya. Tapi bila gaduh dah mula tak bercakap berhari-hari then salah sorang dah mula "perlukan masa", traffic light dah tunjuk tanda amaran "berhenti" agaknya? Jadi kena ambil tahu tanda-tanda amaran yang hadir dalam perhubungan. contohnya ayat "saya perlukan masa" ni. Mungkin tu satu petanda yang hubungan korang mula nak meretak dan si dia dah mula berasa tawar hati dengan perhubungan korang.


Situasi "perlukan masa" ni ada dua. Satu, si dia perlukan masa kerana betul betul nak tenangkan fikiran dan sediakan diri untuk membina hubungan yang lebih baik dengan korang. Ini kira benda baik. Bila dia perasan yang hubungan semakin hambar, for the very least dia ada effort nak jernihkan hubungan dia dengan memperbetulkan diri dia sendiri instead of blaming you. Bagus lah ada jari telunjuk tetapi tak guna cuma untuk menuding, kan?

Jadi bila ada situasi pertama ni muncul, berilah dia masa. Kau dah cukup baik dapat si dia yang tak menyalahkan kau bila hubungan ada masalah. Sebaliknya dia cuba perbaiki diri. Even though mungkin sebenarnya bukan salah dia, tapi salah kau sendiri.


Dalam perhubungan, biasa lah memang susah untuk salah seorang mengaku kesilapan bila hubungan ada masalah. Dah taknak mengaku salah, menuding-nuding lah ke dia. Kadang-kadang, mungkin realitinya orang ketiga tak wujud. Tapi punya lah taknak nak mengaku salah sendiri tu, watak orang ketiga yang tak pernah wujud pun tiba-tiba jadi ada. Sebab tu hubungan selalu goyah dan ada yang tak tahan asyik goyah, hubungan makin lama makin tak kukuh and lastly ended. Pathetic betul lah, tahu?

Probability "saya perlukan masa" jenis pertama ni mungkin tak berapa tinggi nak dibanding probability jenis kedua.

"Saya perlukan masa" jenis kedua adalah benda common yang biasa terjadi bila si dia kata "saya perlukan masa". Iaitu hubungan akan berakhir setelah kita memberikan dia masa untuk menenangkan fikiran. For girls, mungkin korang pernah putus hubungan dalam situasi menggunakan alsan "saya perlukan masa" ni, kan? Ada sesetengah lelaki, they have no guts to directly tell their girls that they wanna end it. Situasi "no guts" ni pun ada dua; no guts yang bermaksud tak berani sebab dia dah curang kat belakang, atau "no guts" yang diorang sebenarnya takmahu lukakan hati korang kalau dia berterus-terang nak hentikan hubungan atas sebab-sebab tertentu. And of course, bukan takut nak clash sebab dah curang.

Korang pun faham kan? Ada sesetengah hubungan yang putus bukan disebabkan kecurangan atau ketidaksetiaan. Mungkin ada faktor-faktor yang tak boleh dielakkan? Who knows?

Untuk si penyelingkuh (selingkuh-curang dalam bahasa Indonesia), ayat "saya perlukan masa" adalah sebaris ayat yang digunakan sebagai ayat alasan nak putus dengan korang. Orang kata, masa nak jalin hubungan dulu kemain beradab siap jemput masuk dalam hati lah, tanya "Would you be the queen of my heart"-ewww eww lah, bila dah taknak, macam kurang ajar pulak main tinggal macamtu je. So "Saya perlukan masa" ni kira langkah beradab jugaklah sebelum diorang menyingsing kaki seluar dan angkat kaki blah dari hidup korang or whatever. Walaupun "perlukan masa" tu cuma lesen alasan semata-mata.

#Ekceli aku sendiri taksangka boleh terfikir alasan-alasan bodoh untuk yang kaki selingkuh ni untuk ditaip. =..=

Tapi in real life, susah kita nak jangka hati manusia. Even orang tersayang macam si cinta hati. Langkah selamat bila satu hari nanti ada sesiapa yang terjebak dalam situasi "Saya perlukan masa", fikir yang tak elok dulu takpe. Then, buad persediaan mental. Bila dia nakkan masa, beri dia masa. Lepastu, fikir optimis. If ever hubungan korang akan jadi lebik baik lepas fasa "perlukan masa", boleh la tarik nafas lega dan teruskan hubungan menjadi lebih baik daripada waktu dulu. Bear in mind, korang takkan ulangi hubungan hambar yang dulu. If ever lepas fasa tu, hubungan korang berakhir, redha la. Anggap je takde jodoh. Dalam dua kemungkinan, salah satu akan berlaku. Jadi sebelum ia berlaku, sediakan mental yang kuat. Takut kalau-kalau hubungan berakhir lepas tu.


Kalau si dia jenis yang elok takde ribut-ribut tiba-tiba perlukan masa untuk tenangkan fikiran, mungkin ada benarnya dia betul-betul mahu tenangkan fikiran seketika. Berikan dia masa yang dia perlukan.

Kalau si dia dah terbiasa jenis ribut-ribut dan ada history pula selingkuh dengan kau, tiba-tiba "perlukan masa", be cautious itu mungkin petanda hubungan korang mungkin akan berakhir. Bila itu berlaku, jangan tergesa-gesa assume. Mungkin juga dia benar-benar perlukan masa, siapa tahu? Berikan juga dia masa. Lepastu kau bersedia lah hadapi apa jua kemungkinan yang ada.


Membuad keputusan dalm perhubungan ni sama je situasi dengan membuad pilihan dalam kitar hidup. Ada flowchart. Ada dua options, Yes or No. Dan secara normalnya, kita cuma mampu untuk memilih salah satu options. Kalau Yes, maka jalan hidup yang kau ambil akan berbeza dengan jalan hidup No. And vice versa. Tapi tak mustahil, jalan antara Yes and No akan bersilang dan bertemu pada satu lagi jalan yang sama. Di jalan yang itu, kau sekali lagi harus memilih sama ada Yes atau No. Proses memilih dan membuad keputusan dalam hidup adalah suatu proses yang berulang-ulang. Tiap kali, kau harus memilih antara dua pilihan. Setiap kali, kau perlu memilih yang terbaik untuk keadaan diri kau masa tu.

So, let the best options win.

Monday, October 24, 2011

Perangai Perempuan


Hello  
weak girls that pretend you are taff,

Perempuan kan bila dah ada boyfriend(s) usually agak depends pada boyfriend(s) dia tu. And guys selalunya suka kalau girl diaorang depends pada dia walaupun ada half yang tak suka pada girls yang asyik minta tolong itu ini sikit-sikit tanya shawl yang ni cantik tak, warna eye shadow ni match tak dengan kasut ai, Kotex ke Laurier yang sesuai. Eh?

And pada time ni kawan-kawan yang rapat dengan dia dulu kawan makan bersama 3 kali sehari, teman sebantal sekatil semua dah mula renggang. Maklumlah duk sedap-sedap bercerita bergosip, kau angguk - angguk tapi mata tak lepas dari hp, tangan tak lepas duk menaip sms. Mana kawan yang tak terasa cik adik manis oiii.

To this aku girl *rolling eyes* yang selalu nak text 24/7 and call boyfriend(s) 5,6 kali sehari sila berhenti ! Kau dah sesakkan nafas mereka. Hello hello hello .  Baby please, they got their own life and so are you. Kita pun kena ada space jugak. Alone doesn't means you are lonely, even in crowded place you can feel lonely sometimes are you? Give a break to your boyfriend(s) and find your friends ! Guys hate clingy women. Just as space enhances bonding, sticking to the man all the time makes him repel from his girfie.


Spend some time like before you found your so called soulmate(s). Sebelum ni kau senang je hidup takde diaorang dah ada diaorang why kena limitkan diri sendiri by being faithfully with them all the time. Hidup ni bukan untuk bercouple saja okeeyyyy!. Kawan-kawan kau nak letak mana babe? Masa kau single dulu kemain janji nak jadi soul sister, BFF laa then kena usha sket mula ke langit tujuh dah lupa dahhh sapa bagi pinjam baju time kau nak detim dulu. cis cis cis.
*waitwait, aku bukan suruh korang curang okey* 
What I means is, free yourself, tade sapa bole sekat kebebasan kau except kau yang menyekat kebebasan kau sendiri.

Tu satu hal, then then sharing stories about hal rumah takde tangga lagi pada kawan-kawan. yes, memang perlu tapi janganlah sampai details and kau je nak tunjuk lemah konon-konon boyfriend(s) kau gunakan kau duk marah-marah padahal kalau itu memang salah kau yang duk busy kat sana body kat sini. And if kawan kau bermurah hati meminjamkan telinga mereka untuk mendengar and lidah untuk memberi nasihat yang BAIK sahaja please timbangkan dulu dengan situasi kau tu. Jangan nadenade nak ikut semua kang kapal yang boleh diselamatkan tu jadi debu.

After that girls, kau jangan fikir negatif jepp. You know when your boyfriend(s) tak text kau ke tak angkat call ke diaorang ada hal kot. Main basket *ehem*, futsal ke study, karok, wayang dengan awek lain mana kau tau? Please please jangan lah 24/7 nak curiga ke hape. Well although some of you dah ada history yang boyfriend(s) buat perangai kan? Tapi kadang-kadang sesak juga kalau kita kena bagi report apa semua ye tak. Consider if boyfriend(s) korang tu buat macam tu? Tak rasa lemas ke? Dah tuuu yang kau duk fikir negatif kau runingkan fikiran kau jep, duk memikir tah hape hape dia buat dengan bimbo mana dia berskype perempuan mana dia bertext,padahalllllllllll dia kat sana duk elok-elok buat assignment tesis pasal fish breeding. *ehemehem*


Finally suggestion aku, kau cari few second-dhal distraction from getting too attached to him. Kau suka futsal, jom tempah satu court kita jumpa malam nanti. Suka bergosip? Log in Facebook, find minah kepoh tu, suka masak, hah buat kek biskut jual kat kawan-kawan dapat jugak untungnya.Make sure kau fill time kau dengan buat something jangan fikir sangat boyfriend(s), lagipun boyfriend(s) je punn. Kalau dah jadi hubby time tu buat jep apa kau nak.

Girls, if we show to someone how much we can live without them, surely the more they will take us from granted babe. And and if kaulah kan kau nak ke girlfriend yang asyik depends pada kau je.? Kalau time senang tape, bayang kau tengah susah dia pulak duk merengek-rengek nak itu ini suruh buat itu ini. Tak ke serabut haa, time nie kau baru rasa. Lelaki suka girls depend pada dia sebab diaorang bole boost ego *opst* and they respect independent girl. Bear this in your mind. Keep it tight. Just for a reminder, however I know your boys is good aite? ;)



psst! ini boss suruh aku up in a short notice so.... -.-'' kbai


Saturday, October 8, 2011

BERANI GAGAL


Sebenarnya aku bukan jenis membaca buku ilmiah/motivasi gini. Kalau pun baca, tak sampai suku mukasurat aku dah cari buku lain. Tapi tajuk ni buatkan aku terselak-selak dua tiga kali jugaklah. Dan aku berjaya habiskan membaca dalam satu malam.

Apa yang menariknya buku ni, penulis menceritakan tentang kegagalan diri dia sendiri sebelum ni dan jugak kegagalan semua tokoh-tokoh besar. Bagi aku apa yang lagi menarikkan aku untuk terus membaca adalah kerana penulis mengaitkan semua isi alam semesta ini dengan kegagalan untuk mendapat kejayaan.

Trylah baca tengok. Mana tau kot-kot lepas ni boleh jadi kaya? Haha.






Thursday, October 6, 2011

Berlari. Dikejar. Mengejar.




Seringkali kita melihat permasalahan hati sebagai permasalahan yang merumitkan, melemaskan, membosankan dan segala me. Hal ini kerana hati menjadi elemen pelengkap kepada diri. Tanpa hati, ah bisa mati! Tanpa hati, kau ibarat layang layang yang kehabisan tali. Tiada arah. Melayang kekanan kekiri. Di kemudi oleh angin yang kita tidak dapat di ramal kemana akan di bawa pergi. 

Kau, kau dan kau pernah alami situasi di mana kau mengejar seseorang yang cuba menjauhkan diri daripada kau, sedangkan ada orang lain yang mengejar kau? Ya. Berkenaan itu yang aku ingin cuba kupas daripada sudut pandangan yang tak berapa nak tepat aku ini. Mari aku wujudkan situasi untuk memudahkan kalian memahami.

Alexandra menolak pelawaan Tommy untuk mencari akses memasuki hatinya. Sedangkan Evanessa meminati Tommy dan seboleh bolehnya mahu merapati Tommy.

Peh gila nama nak pesen London. Aku bukan apa, kang aku letak nama Jah, Yah, Ella sekalipun Siti kang ada yang terasa pulak ye dak? Kalau aku letak nama London takde maknanya omputih tu nak baca.

Ok. Biasanya perkara ini akan berlaku begini:



Aku mengejar tanpa henti. Kadang kadang kau berhenti, toleh kebelakang tersenyum manis/sinis lihat aku masih merapati. Kau tahu senyuman kau tu buat aku makin bersemangat untuk mengejar even aku tak dapat tafsir itu sokongan atau sindiran. Tapi lepas seketika, kau sambung larian kau semula. Entah sampai kemana dan entah sampai bila. Dan aku? Aku jadi macam Seth Tan nak pikat Nora Elena pada permulaan cerita. Boo.

Berlainan pula dengan yang mengejar aku. Dia mengejar aku sedangkan aku mengejar yang di hadapan. Kau nak tahu bila waktunya aku akan melayan yang mengejar aku? Ketika aku berehat selepas penat mengejar. Sekejap sahaja waktu itu, sebelum aku teruskan mengejar semula selepas penat aku reda. Cilaka bukan?

Sampai bila perkara ini akan berlaku? Selagi tiada yang mahu mengalah atau selagi tiada yang mahu beri akses untuk insan lain masuk ke dalam hati. Seperti watak yang aku pegang dalam cerita ini, aku rasa aku perlu move on daripada apa yang aku kejar dan berikan perhatian pada yang mengejar aku. Ya, jika langkah ini yang aku ambil, mungkin yang aku kejar itu akan berasa kecewa aku berpatah balik dan tidak teruskan mengejar. Lagi cilaka jika dia langsung tak perasan yang aku dah move on dari membontoti dia.



Tapi pada aku, move on itu perlu. "Jangan kau kejar senja sebab lepas senja, malam akan tiba. Jangan kau kejar pagi, sebab lepas pagi, akan muncul tengahari. Tapi apa yang kau perlu lakukan, cuba sesuaikan diri dengan apa yang kau lalui. Sebab kau akan rasa semuanya sekali."
Korang faham ke tak yang aku cakapkan nie? Ah. Maksud mudahnya, cuba lepaskan apa yang kau kejar tu. Walau kau suka dia macam apa sekalipun. Sampai bila kau nak jadi macam mat gian tak dapat dadah? Cuba terima apa yang mengejar kau. Sebab yang kau kejar, belum tentu kau akan dapat. Tapi apa yang mengejar kau tu tentunya dah ada depan mata kalau kau berhenti mengejar yang di hadapan.
Faham?

Nasihat aku, jangan sampai dua dua terlepas sudah.

p/s : Kadang kadang berkenaan hati nie memang cilaka kalau di ikutkan.

Wednesday, September 28, 2011

Perempuan Tipikal



"Typical girl..."
"Bapak tipikal sial perempuan macam tu"
"Boleh tak awak jangan jadi perempuan yang tipikal"

Berikut merupakan antara dialog-dialog ataupun lebih tepat lagi jenis-jenis cemuhan yang kebanyakkan gadis-gadis di luar sana amat membenci untuk mendengar. Sudah nama pun cemuhan, siapa yang suka dicemuh? Tetapi persoalan terbesar disini bukanlah mengenai jenis-jenis cemuhan yang disukai oleh para wanita tetapi lebih kepada persoalan kenapa wanita kurang gemar dipanggil sebagai tipikal? Adakah kerana menjadi tipikal itu bakal menjadikan mereka seolah-olah kurang menonjol? Ataupun menjadi tipikal itu bakal menyebabkan mereka mandul tujuh keturunan? Disini kita akan membincangkan mengapakah kaum wanita sensitif apabila dipanggil sebagai seorang wanita tipikal.

Maaf sekiranya penulisan kali ini kelihatan seperti karangan berformat perbincangan kerana tika dan saat ini aura serta suasana disekeliling penulis dipenuhi dengan aura pra-Penilaian Menengah Rendah yang bakal penulis duduki pada bulan hadapan. Diharap para pembaca yang sedang membaca sekarang ini dapatlah memanjatkan doa buat penulis agar dipermudahkan jalan untuk ditempuhi kerana liku-liku yang datang mengcengkam dan segala aral melintang seringkali mematahkan semangat penulis untuk meneruskan hidup di atas bumi yang fana ini. Semoga pembaca semua tidak lokek untuk mendoakan penulis. 

Marilah kita berbalik semula kepada punca kepada sensitiviti perempuan yang wujud dalam perbincangan ini. Tidak malu rasanya untuk saya mendakwa ramai perempuan di luar sana yang langsung tidak tahu maksud kepada perkataan "tipikal" berkenaan. Mungkin sekali akibat ketidakfahaman maka wujudlah kesensitiviti yang tidak bertempat apabila dipanggil seorang yang tipikal. Untuk menjimatkan masa saya untuk menelaah pelajaran, maka saya tidak akan menerangkan apa maksud "tipikal" tersebut. Maaf.

Berbalik kepada fitrah manusia itu sendiri, kebanyakkan manusia bercita-cita untuk cuba menjadi lain daripada yang lain agar tidak sama dan berbeza dengan kebanyakkan manusia. Semuanya seolah-olah mahu menjadi "the only person of its kind". Seperti mereka satu-satunya mereka dan tidak sama dengan manusia yang lain. Ya memang ironi apabila kebanyakkan mereka yang mahu menjadi si tunggal itu rata-ratanya mempunyai idola masing-masing. Tetapi untuk menjawab persoalan disini, perempuan enggan dan membenci dipanggil tipikal adalah kerana mereka tidak suka dikaitkan dengan sesuatu dan dipandang sedarjat serta sama seperti perempuan yang lain. Oh ya, dan mereka juga sukar menerima hakikat mengenai diri kecuali berkaitan dengan kecantikkan yang ada pada mereka.

Maka cukuplah sudah penyenaraian tiga isi penting mengenai punca mengapakah kaum perempuan sensitif apabila dipanggil sebagai seorang perempuan tipikal. Diharap para perempuan di luar sana tidak cepat melenting dan merajuk apabila dipanggil tipikal kerana respon yang sebaiknya apabila dipanggil seperti berkenaan adalah dengan bertanyakan kepada si pendakwa kenapa dan apakah yang membuatkan anda tampak tipikal. Saya akan menulis mengenai tipikaliti perempuan dan selanjutnya pada hari-hari yang mendatang. Sekian.

raar


Sunday, September 25, 2011

#gadisbiasa


saya x perlu jadi cantik untuk diminati...
xperlu jadi cantik untuk tampil hot depan org ramai...

ok!
hey!
you!
gadis cantik sana!
ye ! kamu!
gadis2 yang bc entry ini!
ini untuk kalian!

tips jadi wanita idaman
  1. bertudung tu lebih baik dr free hair...sbb laki zaman skrg ni, buruk mn pon perangai dorg akan back to gadis bertudung jugak nak buat bini..
  2. x over tu lebih baik... jadi la gadis yang sedang2 je...
  3. bersolek? hmmmm terpulang kat korg...tp bg aku, natural beauty is better then...
  4. diam.... diam x bermakna  korg boleh dipijak hidup2 ok.... jadi diam yang berisi..bercakap bila perlu...
  5. xperlu tayang tubuh liuk lentok kalian ye...
  6. kasar sedikit lebih baik dari lembut selembutnya...
  7. jadi wanita yang cepat pick up supaya x senang kn tipu...
  8. lebih baik tonjolkan diri sendiri daripada korg selindung siapa diri korg...tp yang buruk sgt tu xpyh la tunjuk ye
  9. jadi gadis bijak!! 
  10. yang paling penting is korg jd la gadis yang matang buat keputusan, matang berfikir dan matang dalam buat tindakan....jangan nk cemburu lebih2 sgt ok!
aku ni saje nak bg tips mcmni sbb ak rs perempuan skrg ni ada mcm2 jenis..kadang2 kita xtau apa yang lelaki nak kan....so bg aku kalau nk jd outstanding tu boleh tp lebih baik jadi yang just nice...
xpayah nak over sgt... buat lek je...
ade member laki ak ckp, aku suka pompuan simple..ak xsuka pompuan lembut sgt..ak suka pompuan yang kasar sikit tp sdp mata tgk...
so jadilah gadis yang just nice....

ok! gunalah tips ni kalau korg rasa apa yang kau bagi ni membantu korg ye...

"its really hard to lost someone we love and sometimes we might think that love is actually nothing..."


#hotsetap


tibe2 aku rasa nak menulis dan membebel kat sini.. aku tdp sepanjang hari dengan katil asrama gabung dua.. jadi katil besar saiz queen..mmg masyuk wa ckp lu!

**
#hotsetapbagai
aku ni bukan la bagus sangat.. bukan jugak penulis tegar yang mampu tulis tanpa peduli kata org lain.. tapi aku teringin nak bercakap tentang isu #hotsetapbagai.. topik yang aku rasa semua orang tau apa hot setap tu. ho setap! aku bukan hot setap dan mungkin juga hot setap tanpa pengetahuan aku... dang! 

bila ada rasa ingin tahu yang membuak2, rasa musykil yang melampau, aku jadi teruja nak tau dan cuba sebarkan fahaman hotsetap ni. aku ni hanya laki biasa yang hanya duduk diam dan memerhati gelagat orang. biar orang pandang orang pelik kat aku..lagipon, manusia2 pelik mcm aku ni hanya mampu sebarkan kata2 melalui kata2... kalau aku tunjuk sapa diri aku, sumpah kau tak nak kawan dengan aku..tapi ni bukan point aku.. bila aku duduk diam dan tgk gelagat manusia yang berubah mengikut peredaran zaman, ada beberapa soalan yang terbang pusing2 dalam kepala otak aku... antaranya ialah :

  1. apa yang kau ada sampai kau jadi hot setap sgt??
  2. kau xcantik xhensem tapi kau hot gila! knp?
  3. kau bukan baik mana pon, perangai mcm setan, xmmpu diterima org perangai kau... ala2 manusia xde sirim, tapi kau hot! 
  4. muka2 ala2 pecah rumah tapi semua orang kenal kau...
ok! soalan yang hampir sama tapi ditujukan kepada orang2 yang berbeza.. kesimpulannya adalah kenapa? kenapa? dan kenapa lagi....

bila semakin lama semakin byk jwpn yg aku dapat simpulkan.. bagi aku, hot setap ni ada 2 jenis... #hotsetap bersirim dan #hotsetap xbersirim..

**
#hotsetap bersirim
ini jenis pakej lengkap.. ada rupa, ada bakat, ada ilmu, ada gaya,mutu dan keunggulan. ini adalah barisan manusia yang di salute ats bawah..tabik spring siap! kalau aku ckp, dorang ni mmg memiliki gaya2 yang mampu org lain ikut... bukanla sekadar gadis/lelaki tipikal yang sibuk dok tiru style orang lain... yg aku nampak orang2 bersirim ni boleh la kau buat acuan dalam hidup.. kalau nak kata terlalu sempurna, itu mmg aku rasa aku penipu besar sbb aku kurang suka type2 bersirim... banyak saingan... walaupun saingan tu bagus..

**
#hotsetap xde sirim
yg ni type manusia muka pecah rumah, gadis kilang, gadis perah santan bau kelapa, laki p bendang bau lumpur dan sama waktu dengan dorg..bukanla aku nk rendahkan dorg, tp aku salute dengan golongan2 mcmni... pakej x berapa nak lengkap tapi kat satu sudut lain, dorang ada kelebihan.. itu la part yang aku suka kat golongan2 ni... dorang ni, kalau diketengahkan bakat, mmg superb!tapi xmampu nk kalah si golongan atas yg ada sirim sbb dorg ni xde rupa... alkisah ada sorg kawan aku..muka mmg layak bagi penyepak... ala2 sampah masyarakat... tapi bila part praktikal skill mcm welding besi, pergh! superb! hasil tiada tandingan... yg perempuan plak, rupa mmg hudus... tapi bila masak or make up muka org, kualiti setanding levis... tapi tu r... famous sbb bakat... kalau ikut rupa, mmg haram r nk famous...!

**
kat sini aku bukan la nak merendahkan mana2 golongan tapi aku cuba membezakan bagi korang semua boleh tgk bnd2 ni dari skop yg lebih kecil.. tapi aku rasa aku lupa satu lagi golongan.... gadis2 dan laki2 yang cuba jd hot setap sebab pakej rupa yg cantik tapi jiwan dan otak kosong...yg tu nak letak kat mn ea?? HAHAAH




Friday, September 23, 2011

Gagal Lagi. Salah Siapa Ni?



Gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya. Dalam perhubungan, ada pasang surutnya. Semacam pasang surutnya air laut. Tapi bila berkali kali perhubungan gagal, bila berkali kali bertukar pasangan dan tetap juga gagal? Adakah wujudnya keperluan menyalahkan takdir? Perlu. Itu jawapan yang terpacul keluar dari bibir manusia yang putus harapan dan tidak mahu mengakui khilaf sendiri.

Perhubungan pertama gagal. Mungkin jari telunjuk itu tanpa ragu naik hantu untuk dihalakan kepada pihak yang lagi satu. Perhubungan kedua gagal. Jari telunjuk mungkin stay disitu masih terhala kepada pihak lagi satu. Perhubungan ketiga gagal. Ego menebal yang tak terkakis mulai goyah. Si dia tidak disalahkan. Tapi takdir pula yang dilihat sebagai punca kesalahan. Takdir itu pula yang disalahkan. Kerana takdir yang dikatanya punca kesalahn itu, pengganti yang baru ditemukan. Janji dipateri, cinta disimpul mati. Bahtera dikemudi dan dilayari. Entah apa silapnya, perhubungan yang mulanya nampak indah itu tadi, turut gagal. GAGAL LAGI.

Sudah begitu banyak 'percubaan' perhubungan dan masih gagal. Sudah bersilih ganti pasangan. Yang beraut wajah bersegi, yang bujur sirih, dan entah yang bagaimana lagi raut wajah pasangan yang pernah hadir dan singgah bertandang. Masih lagi gagal. Di mana jari telunjuk yang begitu naik hantu itu pergi? Elok disimpan di dalam poket seluar sendiri je lah. Sebab terlalu galak menunjuki jari ke muka orang lain, diri sendiri terlupa. Bila jari yang satu itu dihalakan ke muka orang lain, jari lain yang berbaki tidak sedari menunjuki batang hidung sendiri. Jangan dilupa. Berkali-kali hubungan gagal, pasangan itu berbeza. Tapi adakah kita terlupa sesuatu? Di dalam semua perhubungan yang gagal itu lah, kita tetap ada. Duduk menetap. Yang satu lagi yang berganti.

Berhentilah mengangkat jari telunjuk ke muka orang lain. Biar jari itu berehat. Bila diluruskan jari, biarlah ia lurus bersama jari jari yang lain. Bila jari diregang dan dibengkokkan, biarlah kelima-lima jari itu melakukan perihal yang sama. Berhentilah menjadi begitu 'pilih kasih' dengan si jari telunjuk itu. Dia juga tidak diminta dicipta hanya untuk diangkat, ditunjuki dan ditudingtuding ke arah orang lain.


Bila hubungan berkali kali gagal. Renung diri sendiri. Jika selama ini diri sibuk mengambil tahu menjaja cerita dan perlakuan orang lain. Untuk kali yang ini, tolonglah kenali diri itu siapa. Sifat diri itu bagaimana.

Adakah kau terlalu pushy? Bila si dia kesana kemari harus digantung walkie talkie dileher? Berapa tapak melangkah pun dia harus menyediakan 'laporan' untuk dihantar khabar beritanya. Alasan kau nak buad dia macamtu? Ambil berat. YA. Memang ambil berat. Sampai berat rasa beban pada bahu si dia kau buad. Setiap kali berkomunikasi, dah macam temuduga TESL pula jadinya. Kena provide What? Why? Who? When? and How?. What are you doing? Why are you doing so? When are you gonna back home? bla bla bla. Tapi bagus juga buad macamtu kan. Dari asalnya sebelum dia kenal kau, cuma Okay Thanks Bye je dia tahu cakap, sekarang dia dah boleh cakap Bahasa Inggeris dengan fluent. Perlu tabik hormat kottt. Heh.

Adakah mungkin kau terlalu selalu menyalahkan dia bila ada perselisihan faham? Setiap kali bertengkar, asyik dia dapat lebam. Padahal kau yang start baling periuk belanga dulu. Setiap kali bertengkar, hanya kau yang layak menerima 'maaf', hanya dia yang layak mengucapkan 'maaf'. Bila bertengkar, cuma kau yang layak tarik muncung sedepa. Dia cuma layak untuk senyum dengan pujukan penuh usaha supaya kau akan kembali tersenyum seperti sediakala. One-way memanjang je jadinya. Jalan raya pun ada two way. Inikan pula dalam hal perhubungan. Ehemhem. Kalau cuma one way, orang akan cuma bergerak sehala, dan takkan bertembung muka. Err. Lebih kurang macamtu lah kot? errr.


Kadangkala kena lah menelan pahit air liur sendiri. Kena lah sekali sekala merasa kelat sendiri. Kena akui, kadangkadang diri ada silap. Doplohpat jam tuding orang, entah bilanya nak perasan salah yang berpunca datangnya dari diri sendiri.

Sit back. And relax. Bye. *Dah abes idea*


Monday, September 19, 2011

*Hubungan Wanita Dan Duit


Ia ibarat cinta yang tiada nokhtahnya kecuali mati. Simbiosis yang erat antara wanita dan duit tidak dapat di sangkal. Walaupun orang cakap duit bukan segala-galanya, namun jauh di sudut hati seorang wanita menganggap tanpa duit maka akan kiamatlah dunia! bersedia untuk mati dan terus ke neraka.


Lelaki. Kalian jangan anggap ada wanita boleh hidup tanpa duit. Ohh.. hipokrit semata-mata jika ada wanita yang berkata sedemikian. Tahu tak setiap langkah kaki kita di dunia ini perlukan duit?! Jauh di sudut hati saya tahu, setiap wanita sangat sangat sangattt mendambakan duit yang cukup untuk menampung kehidupan mereka sampai ke tua.


Apakah kepentingan duit pada seseorang wanita dan bagaimana cara untuk memastikan seseorang wanita itu TIDAK PUTUS HUBUNGAN dengan duit walau apa keadaan sekalipun. 





Wanita pada masa kini lebih panjang umur dan hidup lama berbanding lelaki. Jadi, sebagai wanita kita sepatutnya risau akan keadaan kita pada masa depan. Tapi tak ramai wanita sedar akan kepentingan menyimpan dana (DUIT) untuk keperluan akan datang atau saat-saat yang tidak diduga. 

Berikut adalah apa yang harus anda bimbangkan:- 

1) Gangguan Kerjaya - Wanita cenderung lebih bersifat keibuan dan mementingkan keluarga. Semasa muda dan masih bekerja dan belum berumah tangga, wanita cenderung menyara orang tua dan adik-adik yang masih sekolah. Wang gaji setiap bulan habis untuk memenuhi keperluan rumah, yuran sekolah adik dan ubat-ubatan. Bagi wanita yang terpaksa pula berhenti kerja untuk menjaga orang tua yang sudah terlalu uzur, sudah tentu akan menghadapi risiko kebuluran. Erhh.. Tak lah sampai kebulur tapi pasti stress bila memikirkan hal-hal yang memerlukan wang. Mana nak dapat duit setiap bulan kalau tidak bekerja ye dak?` 

Lain pula jika sudah berumahtangga. Berkahwin dan mempunyai anak kecil. Wanita akan mengambil cuti rehat yang lama. Tiga bulan cuti tanpa gaji misalnya akan membawa masalah pada wanita walaupun ada suami yang menanggung makan minum dan pampers anak. Dengan gaji suami RM3000 sebulan sudah pasti tidak dapat menampung beban sewa/loan rumah, loan dua biji kereta (suami isteri masing-masing ada kenderaan), semua jenis bil (astro, air, elektrik, telefon dsbgnya), pampers anak bini, makan minum dan pakaian. Sanggupkah anda wahai wanita menggadai/menjual semula aset yang dibeli hasil titik peluh sejak sekian lama?` barang kemas misalnya. 

2) Pendapatan Yang Lebih Rendah - Secara purata dari segi pendapatan, wanita mendapat kurang daripada lelaki. Walaupun jurang nampaknya semakin kecil, sebab sekarang ini wanita mendapat hak yang hampir sama rata dengan lelaki tapi dari segi kuasa, lelaki masih lebih daripada wanita. Jadi, sedar-sedarlah wahai kaum wanita, kita masih "miskin" berbanding lelaki. Apa lagi kalau wanita itu tidak pandai buat kerja sampingan untuk menambah pendapatan. Hanya mengharap gaji bulanan atau elaun dari orang tua/suami. 

3) Hidup Bersendirian - Berbanding lelaki, wanita pada masa kini lebih cenderung hidup bersendiri lebih lama.  Lambat berkahwin misalnya. Seolah-olah tiada lelaki yang cocok buatnya untuk menjadi peneman hidup. Ada juga wanita yang menganggap hidup sendiri lebih bebas dan tidak perlu fikir akan tanggungjawab yang besar pada keluarga dan rumahtangga. Silapnya ada wanita yang lupa akan tanggungjawab terhadap dirinya sendiri. Hidup bersendirian sepatutnya kita mempunyai masa yang panjang untuk mengumpul dana sebagai persiapan pada masa depan yang tidak diduga. Tapi sebaliknya, wanita lebih cenderung menghabiskan wang yang ada untuk shopping, bercuti dan sebagainya. Ada juga wanita solo hidup menanggung beban orang lain. Beban hutang boyfriend misalnya. Dari mata kasar orang lain yang melihat wanita bujang yang berkarier hidup senang dan kaya. Golongan inilah yang mudah diperdaya oleh sebahagian lelaki atau boleh jadi sahabat baik sendiri. 

4) Pergantungan Hidup - Kebanyakkan wanita sedari lahir sudah biasa bergantung hidup dengan orang tua. Bila sudah berkahwin pula, wanita dijaga oleh suami. Dalam hal ini, wanita sering menganggap bahawa segala-galanya akan dijaga untuk mereka. Bayangkan apa yang akan terjadi pada wanita ini sekiranya berlaku hal yang tidak diingini seperti kematian orang tua atau perceraian dengan suami? 


INGAT! adik beradik, saudara mara terdekat malah sahabat baik sekalipun tidak dapat membantu anda bila ia melibatkan hal DUIT! 


Berikut adalah perkara yang perlu anda beri tumpuan:-


1) Keutamaan - Wanita perlu memahami dengan jelas apa yang menjadi keutamaan dalam hidupnya. Orang tua, adik beradik, kekasih, suami, anak-anak dan diri sendiri. Jangan bermimpi untuk menjadi kaya raya dengan harta orang tua yang akan ditinggalkan. Jangan bermimpi akan berkahwin dengan lelaki jutawan. Berkerja dan mula menyimpan dana dari sekarang. Merancang perbelanjaan juga penting. Wanita cenderung berhabisan menjelang perayaan dan juga ketika jualan murah. Tidak salah kerana apa yang dilakukan para wanita biasanya bukan cenderung untuk diri sendiri tapi untuk semua orang disekelilingnya. Keluarga dan keperluan rumah.  Tapi jangan lupa simpan sebahagiannya untuk diri sendiri. Ini penting untuk memenuhi hal-hal yang tidak terduga seperti yang telah dinyatakan di atas. 


2) Terbalikkan Hasrat - Sebagai ibu bapa, menjadi hasrat utama untuk memberikan yang terbaik pada anak-anaknya. Ya, wanita sebagai ibu. Sedia memenuhi semua tuntutan anak-anak demi kesenangan mereka pada masa depan. Memberi pelajaran dan keselesaan hidup. Dan kemudian, berharap si anak dapat membalas semula jasa mereka. INGAT! peranan wanita sebagai anak dan peranan wanita sebagai ibu sangat berbeza. Kehendak dan keperluan juga berbeza. Jika anda benar-benar menyayangi anak anda, sebagai orang tua anda harus sediakan dana yang secukupnya sebagai persiapan di hari tua agar tidak menyusahkan anak-anak yang baru nak mula merasa hidup susah (cabaran mencari kerja dan mulakan hidup berumahtangga). 


3) Peluang - Terokai setiap peluang untuk menjana pendapatan dapat memaksimumkan keupayaan anda untuk terus menyimpan. Bekerja dan carilah duit semasa muda dan masih sihat. Peluang-peluang lain seperti hidup di taja sugardaddy atau boyfriend juga jangan di pandang mudah. Menyimpan selagi boleh kerana sampai masanya anda juga akan ditinggalkan. Ok. Bunyi agak mengarut di situ tapi realitinya tetap berlaku. 


4) Pendidikan - Tambahkanlah ilmu kewangan anda dari semasa ke semasa. Belajar menyimpan mengikut pelan kewangan yang baik. Rancang kewangan untuk jangka masa panjang dan juga untuk jangka masa pendek. Disiplinkan diri dan jangan malu untuk bertanya pada orang yang berjaya bagaimana cara dia bekerja dan menguruskan kewangannya. Jaga pergaulan dan tiru gaya hidup yang selari dengan diri anda selagi tidak membebankan untuk masa kini dan pada masa depan. 


Saya yang menulis ini juga sedang belajar menguruskan dana untuk masa depan saya. Diharap perkongsian pada kali ini dapat membantu wanita-wanita di luar sana supaya lebih bersedia menghadapi masa depan yang penuh pancaroba. 


Seks bukanlah segala-galanya pada wanita. Tanpa seks, kita masih boleh teruskan hidup dengan ceria dan bahagia. Yang penting, ada duit! Betul bukan?! Jadi, jangan berangan banyak sangat. Lakukan dan bertindaklah dari sekarang. 


 :) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...