Wednesday, November 30, 2011

wanita dan bau badan

tajuk je aku rasa dah mampu buat orang keluar dengan falsafah masing2... 
ada yg cuba buat flashback zaman sekolah, zaman kolej or zaman sebelum kawen...
zaman sekolah penuh dengan bau tengik yang mampu buat sesak nafas... 


**
alkisah aku teringat zaman aku sekolah asrama. macam biasa, kebersihan tu jadi tanggungjawab sendiri. kau mau basuh baju atau tak, itu kau punya pasal. yang pentung kau pergi kelas pakai baju 'nampak' putih bersih. 


hari pertama aku daftar, mcm biasa semua org busy unpacking brg msk locker. tgh2 packing brg, aku nmpk sorg akak senior. terus aku tya org tuaku... "mama, org asli boleh masuk asrama ea??" nampak tak apa yg aku cuba sampaikan? fuh! dia sungguh kusut. berambut kusut masai dan berbaju sekolah kale putih kelabu..aku repeat PUTIH KELABU.. itu masa 1st day msk sekolah asrama..


bila hari2 aku perhati, perempuan ni ada bau bdn yg sgt busuk dan tengik! bau mcm stokin masam yang tak basuh sebulan.. boleh imagine kan bau dia?? setiap laluan yang dia lalu, confirm melekat bau badan dia... memang sangat2 busuk sehinggakan mampu buat orang dapat migrain... 
itu kisah zaman sekolah...


**
zaman kolej.. zaman pra matang gadis2... zaman ni la gadis2 nak belajar erti hidup.. blaja mcmn nak uruskan diri sendiri tanpa bantuan keluarga.. mcm biasa, hari2 yang sibuk dengan kelas dan assignment sampaikan makan dan minum pon tak teratur...apatah lagi penjagaan diri sendiri.. 


back to business.... bau badan?? pernah bau badan sendiri? atau bau badan member sebelah? atau bau ketiak yang mampu meyesakkan hidung... kalau aku bau, cukup buat angin aku bergelora mcm angin taufan, mampu buat aku memaki hamun dan yang paling best mampu buat aku berapi tatkala assignment yang berlambak2 dan menunggu dateline..


**
korang tau tubuh bdn kita akan menghasilkan 2 kelenjar...akrin dan apokrin... korang boleh rujuk kat sini untuk bc lebih lanjut pasal 2 kelenjar ini ok.... KELENJAR 2 BERADIK


**
so sebagai golongan yang prihatin, aku nak tolong korang yang mengalami masalah bau badan ni.. yang penting korang tak payah malu dan rajin.


TIPS:


  1. kerap2 la korang mandi... pagi, waktu zuhur, ptg... sekerap yang mungkin... 
  2. prepare la minyak wangi dalam handbag korang... tak perlu minyak wangi yang mahal2..cukup sekadar body cologne.. nak lagi tahan lama beli yang eau de parfum... tapi eau de toilette pun da memadai... The Body Shop pon da ok..
  3. rajin2 la tukar baju.. kalau da sedar yang diri korang tu kuat berpeluh, tukar la baju tiap kali korang nak keluar.. bau peluh yang dah kering tu mampu jadi aroma therapi yang boleh buat kawan2 korang pengsan ok...
  4. deodorant! ini wajib.... supaya  bau ketiak korang yang macam kilang peluh tu boleh dicoverkan dengan bau deodorant... at least!
aku xsure tips aku ni membantu atau tak..tapi why not kalau korang cuba kan... daripada korang penuhkan handbag korang dengan barang2 make up korang, apa salahnye korang spare kan perfume, body cologne and deodorant kan... untuk kebaikan korang jugak...

korang kene paham yang member2 korang xmampu nak beritahu perkara yang sebenar... biasalah... diluah mati bapak...ditelan mati mak... so korang kena pandai2 jaga kebersihan korang sendiri ok... basuh baju sekerap mungkin.. jangan setakat rendam baju korang dengan softener je ok....

bf korang, kalau da bg hadiah perfume maknaya paham2 la sendiri ok... muka cantik, badan mesti bau wangi jugak ok...

jadi gadis, jadi wanita berkerjaya, xsalah kalau spend duit korang untuk kebaikan korang jugak kan... scrub la badan2 korang yang dah penat bekerja.. tak salah luang masa hujung minggu untuk belaian diri sendiri... scrub badan, tonyoh badan korang kuat bagi semua daki tertanggal...

insyaAllah, lepas ni tiada lagi bau badan!! 

biar cantik muka, cantik budi, cantik peribadi.... ok sayang???


10 comments:

iMah said...

kenape kah yg bawah2 tu warne mcm tu... payah nak baco ^^,

Khairul Antasha said...

suka wangi-wangi :D

Ez Zahar said...

dunia tak selalunya cerah. nampak tak kaitannya kat sini? tak nampak xpe.

hanaahmad said...

rasa nak copy kasi kat seorang kawan aku ni, tapi tak sampai hati pula. hue hue

hilangkan bau ketiak said...

oh ada jugk teringat bau ketiak tu, klaka..haha

mola said...

Bau badan puncanya aktiviti mikrob. Hapuskan habitatnya di ketiak tu. Baca di http://baubadan-mola.blogspot.com ini caramenghapus bukan melindung

fir'z said...

Saya suka bau ketiak gugurl..

fir'z said...

Saya suka bau ketiak gugurl..

suhailey said...

haah segan nak bagitahu kawan la..hehe

Bos Klik said...

BEST SELLER PRODUK
TOKO ACHONG - HUA


- Alat Bantu Sex Pria

- Alat Bantu Sex Wanita

- Cream Pembesar Payu Rara

- Kapsul Pembesar Payu Dara

- Kapsul Peninggi Badan

- Kecantikan

- Kesehatan

- Kondom Silikon

- Minyak Pembesar Penis

- Obat Kuat Pria

- Obat Pelangsing

- Obat Pembesar Penis

- Obat Penggemuk Badan

- Obat Penumbuh Rambut

- Obat Penyubur Sperma

- Obat Perangsang

- Penghilang Tatto Permanen

- Vakum Pembesar Penis

- Vakum Pembesar Payu Dara

- SELAMAT BERBELANJA -

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...