Wednesday, November 9, 2011

BSS dan BPS.

Penulis 1001P memang lebih cenderung ke arah material "Cinta". Sebab kami tahu entry "cinta" tak pernah basi. #rolled eyes

Ada yang bercinta stail single. Bukan bercinta perasaan single. Tapi bercinta stail single. Bercinta perasan single, tu masalah namanya. Apa yang aku cuba nak sampaikan, bercinta, tetapi tidak diikat dengan status 'relationship'. Beza antara bercinta stail single dengan bercinta perasan single adalah seperti berikut :

Bercinta Stail Single (BSS)
Perasaan dizahirkan kepada si dia. Sebelah tangan yang bertepuk di sambut dengan sebelah tangan si dia. So " Tepuk Kedua Belah Tangan Berbunyi" ==" Tapi perasaan tu hanya mereka je yang mengerti. Kesetiaan dipateri. Tetapi tidak untuk hubungan itu. Jika mereka tu kawan, so the friendship remains. No new relationship is tied.

Bercinta Perasan Single (BPS)
Sikap tipikal orang bercinta yang cenderung curang. Ada komitmen (in relationship), tapi bila duduk seorang, mengaku single. Ada marka, tapi buad buad macam takde.

Kat pasangan dia kata "Aku Cinta Padamu, Hanya dikau seorang pujaan hatikuuu".
Kat orang lain, "Aku single lah. Couple? Wak luuu!"

Pesen orang mintak penampaq kat muka.

Bila Si Single Bercinta.

1) Macam takrifan BSS seperti di atas, orang jenis ni, dia bercinta. Dia punya pilihan hati. Dan si dia telah maklum mengenai itu. Masing-masing dah jelas dengan perasaan dan kedudukan masing masing.

2) Stail bercinta yang santai dan agak rare. Kenapa rare? Tak ramai manusia mood 'mengawan' yang boleh tahan diri untuk tidak jump into a relationship. Tak ramai yang boleh pastikan komitmen perasaan pada si dia akan terjamin setia tanpa sebarang ikatan 'relationship'. Sesetengah orang sangka, bercinta stail gini tak terjamin hubungan dan rasa cinta itu akan berkekalan. Ada yang takut nak bercinta single sebab tak mahu si dia dikebas orang. Tindakan in relationship sekurang-kurangnya memberi gambaran yang si dia dah kau cop untuk kau je. Declare yang dia officially gf/bf kau. In reality, yes. Bila berstatus gf/bf orang, tendency untuk orang lain nak menggatal kat dia tu kurang. Kalau still ada, tu petanda si dia tu jenis yang too hot to resist atau orang yang mengusha line tu jenis takpaham bahasa tak kisah kebas hak orang. Haha.

3) Stail si single yang bercinta, the key is komitmen perasaan tidak kelihatan oleh orang lain but at the same time, they know who they are. Sedar diri yang hati dah berpunya. Pada masa yang sama juga, they know that they can't overreact. Sayang sederhana, tak cemburu buta, tak mengongkong. Sebab dari awal, they decided not to tie  a relationship. "Hey, kau kawan aku. Tapi kau jangan lupa, kau tu ada tempat istimewa dalam hati aku. So you should know where the boundary is."

4) The best part, takde anniversary ticker. Yang daisypath ke entah apa namanya tu. Biasanya kalau blogwalking kat blog especially blogger perempuan, kau jumpa lah nanti anniversary ticker tu. Tu maksudnya dia dah berpunya. Tu tak masuk lagi yang menepek gambar boyfriend kat dalam blog dia. Hihi. Bercinta stail single, takde istilah anniversary. Sebab bagi mereka, cinta tu takperlu dirai cuma pada hari-hari tertentu. Sepanjang tahun pun cinta mereka 'alive'.

Bila yang dah jalin hubungan perasan single.

1) Depan marka kemain macam dah takmau pandang orang lain dah. Bila kena tinggal dua tiga saat sat, mula lah buad perangai perasan single dia. Ulat bulu dah naik daun. Pantang yang dahi licin. Pantang yang peha gebu. Pantang yang rambut cacak tajam yang kalau cicak jatuh atas kepala kompom mati tercucuk punya; mula lah dia mula perasan single depan orang lain.

2) Kalau peribahasa "menanam tebu di pinggir bibir" orang selalu guna, orang BPS ni kita kena guna peribahasa yang tak terperi dia punya hyperbola. Kalau berkata-kata, dah tahap main tuang gula pasir kampit 10kg kat dalam mulut pun belum tentu setaraf nak compare betapa ber'gula'nya mulut diorang ni bila mengayat.

3) BPS ada kemungkinan pasang marka lebih dari satu. Ada tendency. Bila depan marka yang ini, dia kata "kau lah yang satu.". Di depan marka yang itu, "hanya kau di hatiku". Hakikatnya? satu tambah satu sama dengan dua. Err.

4) Orang bercinta perasan single dia suka dapat pujian daripada kawan-kawan dia. "Eh, awek lu macam minah Korea la. Muka lu macam daun pintu tandas tak siap pun boleh dapat awek cun cmtu eh? Hebat lah lu.". The truth is, mereka yang BPS ni dia pasang awek/boyfie pun cuma nak menunjuk depan orang. Kalau diorang betul betul serius dengan korang pun, dia jenis tak suka hidup terikat dengan komitmen. That's why dengan bersosial lebih atau pasang marka lain, diorang rasa 'carefreeeeee'. Saje main-main. Sebab bagi diorang, fasa bercinta belumpun lagi masuk fasa yang serius perlu komitmen.

5) Orang BPS tak takut rahsia mereka bocor. What's with the fear of kantoi? Ramai lagi kot marka aku. Sorang blah, ramai lagi yang beratur pegang slip nombor giliran. #Apa kau fikir ni ruang menunggu klinik ke?

6)


#Saje biar blank.

Kbai.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...