Saturday, November 12, 2011

Panties, Pantiliners dan Kebersihan Wanita.

Afternoon dudes and dudettes.

Bila sentuh kebersihan wanita, tak lain tak bukan ramai boleh agak tentang kebersihan apa. Nama pun homosapiens bervagina. Vagina tu kira subject of woman cleanliness la secara amnya selain kebersihan asas lain.

Kebersihan vagina adalah penting untuk wanita. Crucial importance, okay folks? In reality ramai perempuan ambil ringan kebersihan vagina padahal hakikatnya vagina tu melambangkan sisi kewanitaan kau yang sepatutnya kau elok-elok jaga dia.

I just don't know why.

Adakah dengan bersandarkan di atas pemikiran bahawa takde orang lain nak tengok vagina kau selain kau sendiri?

Atau kau fikir "tak perlu nak jaga vagina sangat lah bukan aku ada laki nak tengok; nak rasa pun?" =='

Anggapan dan sentimen seperti di atas adalah salah sama sekali. Jangan fikir perempuan sudah bersuami je perlu pentingkan kebersihan bikini part diorang. Orang kata habit jaga kebersihan dekat bikini part ni kena amalkan sejak anak gadis lagi. Bukan dah bergelar bini orang baru sibuk nak jaga dia.

Speaking of pantiliners. Berapa ramai je perempuan yang benar-benar mengamalkan pemakaian pantiliners pada hari-hari biasa di luar waktu haid? Sebelum tu, kalau ada kaum Adam yang baca artikel ni, pantiliners tu very much like regular pads waktu perempuan period pakai. Tapi pantiliners tu dia nipis dan kecil sedikit. Gabungan perkataan liners dan panties. Biasanya pantiliners digunakan bila waktu penghujung haid atau waktu pengeluaran lelehan cecair dari vagina atau keputihan berlaku pada hari-hari biasa.

Macam motto Carefree Pantiliners; "Feels Like A Liner, Acts Like A Pad:" ;P

Aku pernah mengalami satu pengalaman yang aku kira festaim punya experience aku tengok keadaan panties orang lain sebegitu rupa. Pernah sekali aku jalan kat kawasan perumahan aku, ternampak banyak 'baby-baby' (you know what I mean) bergantungan di ampaian luar rumah. Ada lah satu rumah ni. Bila aku zoom kanta mata aku, tu diaaaa. Panties dia still ada kuning-kuning entah macam kuning teloq ayam belakang rumah aku ke apa entah. I was like, Euww? Ada pulak dua tiga helai panties lain yang berlubang tengah. WTfuuu? Apa reason sampai boleh koyak macamtu sekali? #jaw dropped
this is called as a panty (plural: panties). #betty boop tuuuuuu.
First hypothesis aku. Mungkin si empunya panties-panties berkenaan tak biasakan diri pakai pantiliners sebagai alas yang acts as barrier between permukaan panties dengan vagina dan liquid absorber dari cecair atau lelehan yang keluar dari vagina pada hari-hari biasa selain waktu datang haid.

Atau sebenarnya dah lah tak pakai pantiliners, dia pula jenis yang lepas guna panties, tak terus rendam atau cuci je panties tu selepas mandi ke apa. Nak juga kumpul sebakul baru nak cuci. Tu pun guna washing machine. Sebab tu ada lagi stain 'egg yolk' euww euww yeck tu.


Sebenarnya lah kan, tak kisah pun kau nak guna pantiliners ke tidak. Bagi aku, kalau kau guna pantiliners, kira hygenic la sikit. Nak solat pun senang. Cuma tinggal buang pantiliner dan ganti pantiliner baru sebelum solat. Terjamin sikit kebersihan tu nak dibawa untuk solat. Mana lah tau bermusafir mana-mana ke atau tengah outing kat luar. Penggunaan pantiliners ni senang kata dia memudahkan walau di mana pun kita berada.

Kalau kau jenis yang memang tak guna pantiliners waktu hari-hari biasa, itsokey la babe. Takde masalah langsung pun. Just be aware yang panties kau perlukan penjagaan yang lebih. Mungkin ada lelehan cecair vagina yang melekat pada panties. Jadi kalau dah macamtu silalah jangan bertangguh untuk mencucinya ye. Kalau tunggu lama-lama, alamatnya bersemut lah panties kau. Tu yang sampai jadi berlubang tu. Hihi.

Panties. Pantiliners. Pads. Ni semua berkaitan dengan kebersihan bikini part atau vagina. Rasa-rasanya kalau ada yang terasa tu, minta maaf lah. Tak salah menegur dan ditegur. Seperti biasa, kebenaran tu memang pahit untuk ditelan. ;)






P/S : Lepas ni harap-harapnya aku tak terserempak lagi lah dengan kuning telur ayam belakang rumah aku atau panties yang berlubang lagi. Hihi.

6 comments:

Comek said...

First! And err err interesting! >.<

HEROICzero said...

kami sayang vagina anda . jadi , jaga 'ia' dengan baik ya gadis2~


=)

Eyka said...

pernh usha macm itu jgk..euwww -.-

stalker hebat ! said...

papp!! kan dah terkena sebijik.

iMah said...

aku ingt..

kawan aku cakap, die pakai yg berlubang mase period je..
hahhaa.. sbb ade lapik pad kan...

^^,

aku masih ingt sape yg cakap tu, erk...

Lucifer said...

Interesting ni. ._.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...