Monday, July 4, 2011

M untuk Misai

Hello perempuan nakal,


Aku tahu aku dah lama tak update entry and passing turn penulis baru untuk upkan entri *kakibuli*
Jadi hari ni aku kuatkan semangat aku, dengan gigih menaip entri ni. Hari ni aku nak cerita pasal MISAI. Ada sesetengah perempuan kan memang tak boleh langsung mengadap lelaki bermisai, berjanggut apa semua. Mungkin rimas atau geli dengan bulu-bulu kasar di muka lelaki tu. Tapi ada juga sebahagian perempuan yang fanatik dengannya.Mungkin sebab lelaki bermisai ini nampak lebih sexyy, macho dan bergaya. Lebih matang dan nampak keabang-abangan bagi mereka. Misai ni kan selalunya dikaitkan dengan lelaki. Tapi kali ni aku nak bercerita tentang misai dan perempuan.


Okeyy girls, yang ini biasa kita lihat.

But this one? On girls? Jarang tapi memang ada.

What is all this about? Well, actually this entri based on my sister suddenly pointing at my cousin and cakap dia dah ada misai. Sebelum this tak perasan, sebab kulit dia yang agak tidak fair and lovely, cuma bila dilihat dari dekat baru nampak. Bila check balik ternyata memang betul ada misai. Cousin aku dengan gelabahnya bergegas nak shave but aku warning dia, bimbang nanti tumbuh makin lebat kalah Sarjan Misai pulak, mahu tak haru kena shave hari-hari. Tambah lagi kalau shave confirm nanti tumbuh balik bulu-bulu tuh jadi lebih kasar compared dengan yang sekarang ni masih lagi halus. Misai yang aku katakan kat sini ialah bulu-bulu halus yang ada atas bibir okeyyyyyy bukan yang lebat and bulu-bulu kasar macam dekat lelaki tu.

Bulu-bulu halus nie selalunya lebih mudah diperasan kalau perempuan tu berkulit cerah. Memang nampak dengan obviouslah. Actually this so called misai, tak ada hal sebenarnya, just ada some people yang buat ia nampak sangat pelik. Siap pandang tak berkelip lagi. Jeling jeling tu tak payah cakaplah macam nak telan je tahu. Naturally, semua girl ada bulu roma kat bibir nie, usually nipis, pendek and halus sahaja.Just ada yang some of them yang obvious.

But girls, do you know how this moustache appear?

This is all your hormone's fault ! Masalah ketidakstabilan hormon pada perempuan yang mempunyai paras hormon seks lelaki yang terlebih menyebabkan tumbuhnya bulu roma yang lebat,kasar dan agak panjang. Contohnya, bulu-bulu halus di atas bibir.

macam ini mungkin?
Hormon androgen ni memang semulajadi ada dalam badan wanita tetapi dalam kadar yang sikit. So, kalau terlebih, ada la beberapa effect dia. Contohnya suara yang sepatutnya lemak merdu menjadi lebih dalam, period cycle korang tak teratur ada yang sampai berbulan-bulan tak datang period and rambut juga makin tipis. Kalau banyak sangat hormon ni means perempuan tu ada masalah kesihatan dipanggil hirsutism. Hormon androgen yang terlalu banyak pada perempuan nie mungkin disebabkan oleh penyakit yang dikenali sebagai Polycystic Ovarian Disease (PCO). Penyakit ini agak berbahaya tapi masih lagi boleh dirawat.
 Selalunya keadaan macam ini bersangkut paut dengan berat badan berlebihan, haid yang tak teratur, tumbuhnya jerawat, kulit menjadi kasar dan berminyak dan biasanya sukar mendapat anak jika telah berkahwin.

Macam mana nak hilangkan bulu roma tu? Ada dua cara, satu cara sementara means bulu tu akan tumbuh balik nanti. Second ways is kaedah kekal. Means after that treatment bulu tu confirm tak tumbuh-tumbuh dah.
Kaedah sementara confirm tahu kan? First, adalah mencabut bulu. Agak menyakitkan tetapi kesannya lebih tahan lama berbanding bercukur. Cabut bulu dengan tweezer yang fungsi asalnya nak trim bulu kening tu. Tapi jangan pula cabut bulu kening okeyyy?


Cara ketiga ialah waxing/melilin. Mula-mula lilin yang panas dituang pada kulit tempat yang nak wax tu. Bila dah sejuk bulu roma tu akan melekat pada lilin dan ditarik keluar daripada kulit dalam masa yang ditentukan. Cara ini agak menyakitkan tapi lebih efektif sebenarnya.
Aku terfikir juga mengenai Veet walaupun Veet hanya untuk melicinkan bahagian kaki. Tapi fungsinya sama juga kan? Ada sesiapa yang mahu cuba? Nanti bagitau aku macam mana kesannya jika guna di bahagian lain. kehkehkeh.

Rawatan kekal pula adalah menggunakan eloktrolisis dan laser. Prosedur eloktrolisis ini menggunakan jarum halus untuk mengalirkan elektrik terus ke folikel rambut. Secara teorinya, kesan elektrik ini membakar folikel rambut. Dengan itu rambut tidak akan tumbuh kembali. Tetapi prosedur ni takes time and menyakitkan. Pakar diperlukan untuk membuat proses ni, jangan main hentam saja. Kaedah ini juga perlu dilakukan setiap 12 ke 18 bulan. 

Rawatan laser adalah yang terbaik dan paling berkesan. Jenis-jenis laser yang digunakan untuk membuang bulu adalah Ruby, Alexandrite, Diode dan Long Pulse Nd:YAG. Konsep membuang bulu menggunakan laser adalah mudah. Secara saintifiknya, ia berkonsepkan selektif photo termolysis. Menerusi kaedah ini akar rambut dimusnahkan secara selektif oleh haba. Sebenarnya laser akan diserap oleh pigmen pada akar bulu tersebut. Laser yang diserap akan bertukar menjadi haba dan terus membunuh akar rambut. Ini akan menyebabkan bulu kekal mati. Namun ia merupakan kos yang mahal. Perempuan pada hari ni aku perhatikan lebih gemar menggunakan wax dan mencuba pelbagai jenis wax yang ditawarkan di salon.


Apa yang aku nak katakan, bulu roma di atas bibir ni boleh merendahkan self esteem perempuan. Ada perempuan malu nak keluar rumah sebab ada bulu-bulu halus ni . Dengan kepelbagaian rawatan pada hari nie, aku rasa boleh je kalau nak remove. Bagaimana dengan hukum dalam Islam pula? Klik sini.

But girls, never shave! Sebab apa? Perasan tak ada skin yang kena shave macam mana? Notice what happens to men lepas diorang shave, even after shaving they have this shadow which might look handsome in some men, but it will never look nice on a girl's upper lip. Please, don't shave unless you want the skin under your nose tu macam ayah korang.

31 comments:

catherine- said...

1st!

catherine- said...

:p~

catherine- said...

pompuan ada misai comel pe~


:p~ bweekkss!

eszol raar said...

dulu selalu aku cabut janggut ex aku. serious.

siti ika said...

syukur, x hadapi masalh ni.. berat gak kan.. nak buang sume bulu halus perlu kos jugakk.. tu yg x tahan tu, nk menampung kosnye...

Comek said...

Lelaki ada misai kelihatan kool?

gabanMorka said...

woman with beard bukan lagi adorable ke?

HEROICzero said...

gadis yang ada sedikit 'misai' halus , sexy bhaii !


=)

Danish. said...

@catherine,gabanMorka && HEROICzero :

yes, they looks adorable but perempuan biasalah *rollingeyes*

@eszol raar : double serious? nanti carik kau kat wall.

@siti ika : :D

@Comek : mungkin. Johnyy Depp please!

dearly I D A said...

M utk moustache. M utkk man

w utk womb w pun utk woman.

so m tak sesuai ada kat woman okey. haha. lol.

Raihana Izzati said...

lelaki yang ada janggut sejemput macho *tetiba

Comek said...

Raihana Izzati : I ada janggut sejemput. *kedipkedipmata.

Raihana Izzati said...

Hai comek~~~~

<3

Anonymous said...

Great article, just what I was looking for.

my weblog :: info.action.or.kr

Anonymous said...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Also visit my web blog; online business ideas

Anonymous said...

Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this post.
It was helpful. Keep on posting!

Feel free to visit my web site: radio Control

Anonymous said...

Hi, after reading this awesome paragraph i am as well happy to share my familiarity here with mates.


Also visit my web site; stuhrling watches

Anonymous said...

Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your
web site, how can i subscribe for a blog site?
The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of
this your broadcast provided bright clear idea

Feel free to visit my website: affiliate marketing

Anonymous said...

My family all the time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting familiarity every day by reading
thes fastidious articles or reviews.

My website - womens stuhrling watches

Anonymous said...

Right now it appears like Movable Type is the preferred blogging platform available right now.
(from what I've read) Is that what you are using on your blog?

Feel free to visit my weblog - www.bundespressecamp.de

Anonymous said...

Undeniably believe that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest
factor to be mindful of. I say to you, I certainly get irked even as people think about concerns that they just don't recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing without having side effect , other people could take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

Feel free to visit my website :: vnprojekt.ph-gmuend.de

Anonymous said...

I've read several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create this sort of great informative site.

Feel free to surf to my web page: calendula-zeitung.de

Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes
which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a developer to create your theme?
Fantastic work!

Also visit my blog ... vestal watches for women

Anonymous said...

Greetings I am so thrilled I found your weblog, I really found you
by mistake, while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I am here
now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round enjoyable blog
(I also love the theme/design), I don't have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome work.

My site - real home business

Anonymous said...

I was suggested this website by my cousin. I'm no longer sure whether or not this publish is written by means of him as nobody else understand such specified about my trouble. You're amazing!
Thanks!

Check out my webpage :: victorinox watches For women

Anonymous said...

Great web site. Lots of helpful info here.
I'm sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank you in your effort!

Here is my site ... relic watch for women

Anonymous said...

I do consider all the ideas you've presented on your post. They're very convincing and can definitely work.
Still, the posts are very short for beginners.
May you please prolong them a bit from next time? Thanks for
the post.

Feel free to surf to my blog post: mens armitron Watches

Anonymous said...

Wow that was odd. I just wrote an very long
comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again.
Anyway, just wanted to say superb blog!

my website - remote control

Anonymous said...

Very nice write-up. I absolutely love this site. Keep writing!


Also visit my web page: seo companies

Anonymous said...

Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was
just wondering if you get a lot of spam feedback?
If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?

I get so much lately it's driving me crazy so any support is very much appreciated.

My web-site: akribos watches

Tasneem Wahida said...

Tk sesuai pun, tetap kena reda juga. Dah 'dia' nak tumbuh, nk buat mcm mana lagi.. -.-'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...