Sunday, July 10, 2011

LET'S PARTY!

Adakah anda ingin berparti? Tidak pernah? Lupakan bayangan anda seperti berclubbing, disco atau minum di kafe-kafe jika anda rasa mahu berparti sepuasnya bersama teman anda. Istilah ‘parti’ itu bermaksud acara yang dilakukan untuk bersuka-ria. Bersuka-ria di tempat awam dan terbuka bukanlah satu pilihan yang terbaik kerana anda hilang kebebasan untuk lakukan apa sahaja, lebih-lebih lagi jika anda adalah perempuan Islam dimana kita wajib menjaga tingkah laku kita di hadapan bukan muhrim. Girls, di rumah bujang pun kita boleh berparti tau!


Parti bersama girlfriends adalah perkara yang paling menyeronokkan. Perempuan boleh  lakukan apa sahaja. Anda boleh bermain makeover, contohya ber make-up, cipta gaya tudung yang baru, main mix and match baju dalam almari, makan popcorn sambil menonton cerita, bergossip, dan banyak lagi! Anda dan teman perempuan anda hanya perlu tetapkan waktu dan sedikit perincian untuk menjadikan parti anda lebih bermakna. 

Ingat, berparti bukan bermakna anda perlu bersusah payah untuk bersiap-sedia. Sebaiknya private parti antara girlfriends ni limitkan antara 3-5 orang sahaja. Kalau terlalu ramai, dikhuatiri ada yang akan terpinggir. Pilihlah antara teman terbaik anda untuk mendapat kepuasan maksimum!




PILIH TEMA


Pilih tema pakaian. Anda boleh pilih tema contohnya seperti tema sesebuah movie, tema retro (kembali pada zaman lama), atau anda memilih tema superstar. Anda boleh menjadi mana-mana artis kesayangan anda dengan memakai seperti mereka. Tiru gaya ‘make-up’ mereka. Kemudian anda boleh buat ‘catwalk’ sambil bersuka-ria. Kemudian, undi siapa yang tampil paling cantik pada malam itu. Mana tahu fesyen pelik yang dibawa oleh anda itu boleh menjadikan anda Madonna versi Malaysia? Kelebihan berparti di rumah ialah anda bebas buka tudung dan bergaya tanpa halangan!




BERKUMPUL BERSAMA


Setelah bergaya, bolehlah buat movie marathon. Pilih genre filem yang anda suka dan tonton beramai-ramai. Ataupun sebelum itu, arahkan kawan-kawan bawa satu cerita setiap seorang dan tonton beramai-ramai. Selain itu, jika anda minat menyanyi, anda boleh berkaraoke. Ingat, karaoke jangan sampai menggangu jiran sebelah pula ya. Anda boleh menyanyi lagu kegemaran anda ketika zaman sekolah dahulu, atau lagu superstar kegemaran, mengikut citarasa. Boleh juga main tuju lagu untuk kawan-kawan. 

Selain karaoke, anda boleh main kuiz-kuiz atau trivia. Beri hadiah kepada siapa yang boleh jawab soalan. Contohnya trivia seperti: “sebutkan nama ketua tingkatan yang pernah ketuk ketampi depan kelas?” contoh saja. Beri soalan-soalan yang kelakar dan mengimbau kenangan. Be creative.




ATURKAN GAMES


Tak kiralah games apa, anda boleh main Monopoly, kad UNO, True or Dare atau main musical chair. Mungkin juga bermain games Playstation dan lawan siapa yang menang. Boleh buat carta markah, siapa yang paling banyak mengumpul markah akan dikira sebagai pemenang. Atau jika tak mahu bermain games, boleh buat story-telling macam cerita hantu pada tengah malam dengan memasang hanya lilin di dalam rumah. Pillow fight pun best jugak kan? 


 
SOME OTHER GIRLIE STUFF


Arahkan setiap kawan yang hadir supaya bawa satu album gambar lama dan bergelak senda sambil melihat gambar ketika muda-mudi. Setiap gambar akan memberi seribu kisah untuk diceritakan semula. Pasti anda akan teringat ketika zaman dahulu, dan masa inilah anda akan mula bergossip bila lihat gambar kawan-kawan yang lain. Selain itu, boleh juga buat spa treatment. Bolehlah bergilir-gilir mengurut. Masa inilah anda boleh kongsi apa-apa petua kecantikan. Contoh aktiviti spa ialah buat rawatan manicure/pedicure bersama-sama. *bukan urut lebih-lebih ya girls~

Atau ketika inilah anda boleh kongsi rahsia-rahsia. Tulis dalam kertas, masukkan dalam kotak dan cabut kertas tu. Exchange secret antara kawan-kawan. Sebaiknya aktiviti ‘telling your secret’ ni dilakukan di penghujung parti. Kalau awal-awal tak surprise la kan. *secret ni bukanlah secret yang orang amanahkan, tapi secret tentang diri anda sendiri.

 

AKTIVITI MAKAN-MAKAN


Anda boleh buat barbeku. Atau masak bersama-sama. Sebagai contoh, kalian bersepakat mahu menikmati hidangan ala-ala Itali. Bolehlah mencari resipi masakan Itali dan bolehlah masak sendiri di rumah. Atau yang senang, buat steamboat sendiri. Beli bahan-bahan seperti sayur, seafood, perencah sup dan sos cicah thai. Kalau air pula, boleh buat jus koktel. Selain itu, boleh juga buat float. Banana split. Makan aiskrim, atau mix and match air dengan aiskrim. Boleh mengikut selera masing-masing ya!

 


Selepas berparti, anda boleh pulang atau sleepover sahaja bersama-sama. Sebelum tidur, pasti ada bedtime stories. Pasti sukar anda untuk lelapkan mata kerana cerita terlalu banyak antara anda semua, lebih-lebih lagi jika parti ini bersifat reunion.



Okey girls, are you ready going to party now?



*sumber gambar adalah dari Google 
dari penulis import, aida




1 comment:

Raihana Izzati said...

Sleepover girl:
1-gossip about guys
2-iron rambut guna seterika baju
3-hisap ganja




I never like sleepover. Bising.

Suka diam2 lagi.kikiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...