Sunday, July 24, 2011

Perempuan Keras Kepala vs Lelaki Ego. Macamana Nak Handle?

Entry ni dikopipes lagi dari blog sendiri =..=

In relationship with dengan orang yang kau sayang mungkin takkan jadi satu hal besar kalau setakat perangai dia agak jengkel dan ego agak tinggi. Asal dah sayang, semua jadiii. Tapi orang kata kesabaran pun ada batasnya. Sebab tu ada waktu relationship kau tak tahan lama. Bukan tak sayang. Tapi mungkin tak berapa nak sabar. Tu je.

Pandangan aku kalau si perempuan jenis keras kepala, si lelaki pulak jenis ego. Kuat merajuk pulak tu; samaa je pandangan aku. Ground rules aku dalam hal hal relationship ni tetap sama; ketahanan sesuatu hubungan bukan disebabkan kesetiaan semata-mata. Kesetiaan sendiri tak menjamin hubungan tu berkekalan kalau sampai satu masa perasaan tu mati. Bagi aku, kalau kau nak long lasting relationship, perasaan sayang tu kena bersederhana. Jangan sayang sangat. Jangan jakun sangat. Jangan terlebih adrenalin nak eksaited eksaited sangat lah. Bila sayang bersederhana, kita tak lupa diri sangat. Bercinta pun takde lah rasa terapung apung sangat di awangan eh orang kata? Haa macamtuu. Bila kau terlampau sayang, bila dia buad salah, hati senang terluka susah nak terima. Bila silap sikit, luka dia lebih. Cuba sayang sederhana je, insyaAllah kalau dia buad salah pun, hati kita tak susah mana nak maafkan.

Aku nak kata jangan in relationship je la lagi senang; pun tak boleh juga. Sebab ada manusia yang in relationship. Ada manusia yang selesa single macam aku. Ehheheh. Untuk yang in relationship, first and foremost, sila moderate kan dulu perasaan kau pada si dia, baru semua masalah akan nampak lebih mudah nak selesai. Banyak benda dalam relationship ni melibatkan sisi emosi dan perasaan mengatasi akal. Agak merbahaya kalau emosi dan perasaan terlebih atau tak berapa nak stabil. Natijahnya, susah nak handle relationship.

Si perempuan keras kepala, si lelaki pulak ego. So macamana nak elak selalu bergaduh bertengkar berbaling pinggan?


Benda paling basic yang sebabkan pergaduhan bagi jenis pasangan macamni biasanya kurang toleransi dan diplomasi. Dah dua dua taknak kalah, so how la kan salah faham nak selesai? Orang ego, macam aku. Jadi aku faham macamana susahnya nak rendahkan alter ego yang memang tinggi tu. Lagi laaaah kalau yang ego tu lelaki. Kau tahu lah macamana lelaki punya ego kan? Diorang kalau dah ego, memang susah lah nak turunkan sikit ego tu. Tapi jangan melenting dulu. Lelaki ni ada satu sifat unik. Diorang mungkin keras, tapi bila seseorang perempuan berjaya curi hati dia, automatik sebenarnya dia jadi lebih bertolak ansur dan bertimbang rasa. Ni aku tengah bercakap pasal lelaki yang betul betul saaaaaayaaaang jatuh cinta dengan perempuan. Bukan yang kerja tukar perempuan macam tukar pakaian. I am talking about the truu lurveee. Yeck. ;P

Sifat normal perempuan, tak kira dia keras kepala mengalahkan bata atau konkrit simen, dia lembut hati. Lagi lagi bila benda melibatkan orang yang dia sayang. Keras kepala macamana pun, alahh keras kulit buah tembikai je. Luar keras, dalam penuh air. Cucuk guna jari sikit dah boleh tenggelam isi dia. Hihi. Apa apa je lah perumpamaan aku nak letak eh? Ni pun aku menulis tentang sifat umum perempuan. Aku tak kata semua perempuan keras kepala tu lembut hati. Ada yang keras luar dan dalam. Macam batu. Tapi yang ni mungkin yang feelingless lah. Aku boleh bet perempuan keras macamana pun, bila dia berperasaan, dia akan meliuk lentuk bila kena keadaan dan situasinya. Kuasa cinta kau jangan pandang rendah. Anugerah Tuhan yang indah macamtu, kau taktahuuuu apa dia boleh buad dalam hidup kau, kau tahu? Euwww jiwang.

Cara nak elak selalu bergaduh, aku rasa kalau tanya orang lain pun jawapan dia lebih kurang. Mesti ada tolak ansur. Tu la paling penting. Kepercayaan atau si trust tu penting juga. Tapi takguna trust sana trust sini tapi takde toleransi. So dua dua kena ada. Perempuan keras kepala? Lelaki ego? Jangan panik sangat lah. Kalau dua dua berperasaan sayang tu ada, insyaAllah toleransi tu ada. Dia hadir sendiri bila korang ada perasaan sayang tu. Sayang yang genuine okay. Bukan sayang hari ni, esok dah tak sayang lagi. Kamon lah. Takkan bila umur dah masuk 2puluh-an pun still nak tukarganti lagi? Aku expect a serious relationship tips2 yang aku tulis ni. Yang nak sukasuki je, tak sesuai baca benda ni aku rasa. Hidup kena racist sikit takpe kalau untuk kebaikan. Haha.


Lagi satu, kalau setakat benda kecik kecik tu, alah pandang ringan je sudah lah. Yang perempuan, aku tahu perempuan jenis ambil berat segala benda, kalau boleh yang paling kecik pun nak pandang besar besar. Tapi kita tak boleh nak expect lelaki perasan setiap satu benda yang kita nak diorang perasan. Err maksudnya lelaki tak pandang hal hal remeh temeh sangat macam perempuan pandang. Jadi kita pun kena faham sifat diorang dulu. Takboleh emo taktentu pasal je, tahu? Mungkin ada sesetengah perkara, diorang bukan sengaja nak tak perasan atau ambil ringan. Cuma mungkin benda tu bagi diorang benda remeh. Jadi sebelum kau nak emo tiba tiba amcam ada tendency nak menyalakan api pergaduhan tu, check dulu kau wajar tak wajar nak melenting tu. Nak melenting bila rasa perlu je. Agak-agak boleh tahan lagi tu, takpayah lah nak buad onar sangat. Ehhe.

Untuk yang lelaki ego ni. Kau agak agak lah kan nak ego ego sangat bukan kau dapat apa pun? Takkan dengan awek sendiri pun kau nak letak tinggi tinggi sangat tingkat ego kau tu. Rendah rendah kan lah sikit. Consider sikit. Jangan nak berharap sangat perempuan je kena faham kau. Kau pun kena faham sifat dia juga. Nak sangat in relationship, kan? Jadi kau kena tahu daripada awal lah apa tanggungjwab yang kau kena ada. Aku salute ekceli dengan lelaki yang in relationship. Sebab tak semua lelaki berani pikul 'komitmen'. Sesetengah lelaki tak suka ada 'komitmen' sebab bagi diorang tu beban. Rasa terkongkong etc etc. Jadi kau kena sedar kau takboleh lah buad perangai perasan single pulakk. In relationship ni tanggungjawabnya lebih. Kalau sebelum ni kau takpayah nak jaga jaga hati sesiapa, sekarang kau dah ada hati yang nak dijaga. Hati perempuan pulak tu. Bukan senang. Sensitif kottttt. ;P


In relationship kalau dipandang side positif dia, takde benda maksiat tu semua, sebenarnya ni lah satu jalan atau medium korang melatih skill nak berumah tangga. Kalau in relationship pun takboleh handle, jangan mimpi lah nak in marriage with. Haha. Poyo gila kot? :P

Benda paling asas dia, faham satu sama lain. Bukan takat faham gitu gitu je, tau nama dia apa duduk kat mana anak siapa bangsa apa tu dah cukup. Tak. Sebab tu aku personally tak encourage sangat kalau kau baru kenal sehari dua terus jump into relationship. Sebulan dua lepas tu putus. WTFuuu. Sebab tu juga aku prefer kalau in relationship dengan orang yang kau kenal, kau rapat dan kau selesa ada chemistry tu penting. Tapi personally, kalau dah kenal dah rapat dah faham luar dan dalam tu, takperlu sangat lah nak in relationship. Kalau dah terbiasa kawan, kawan terus lah. Bagi sesetengah orang, mungkin lebih selesa begitu. Lepastu sampai masa, kahwin lah kalau ada jodoh. Moderation dalam perhubungan tu penting juga. Islam pun tak galak benda2 over sangat kan? :P

Tu je lah.

Hihi.

5 comments:

abghani said...

jadi diri sendiri kalau bercinta jgn jadi diri orang lain

Nurul Nadhirah Muhamad Zailani said...

same situation wif my relationship now..si keras kpla n si ego..kahkahkah

broken heart said...

ego + poyo..ohh please

isyadz_98 said...

Haha thankyou! Nice bloggie

Cik Nuna said...

Thankyou . Sangat2 membantu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...