Friday, October 5, 2012

*Hak Wanita Dari Pukul 6ptg ~ 6pg


Ini penting untuk pengetahuan kita semua wahai Perempuan/Gadis/Wanita 

Sila baca dan kongsi dengan orang yang anda sayangi. Info ini saya perolehi dari email. 

Seorang peguam (lelaki) menceritakan satu insiden seperti berikut:-

"Seorang gadis muda telah diperkosa oleh seorang lelaki menyamar sebagai seorang pegawai berpakaian preman, ia memintanya datang ke balai polis kerana dia dan teman lelakinya tidak memiliki lesen memandu. Ia menyuruh budak lelaki  itu pergi untuk mendapatkan lesen dan meminta gadis itu untuk menemaninya ke balai polis.
Namun membawanya ke suatu tempat terpencil di mana kejahatan mengerikan dilakukan."

Sebenarnya, undang-undang jelas menyatakan bahawa antara 6petang sehingga 6 pagi, seorang wanita memiliki hak untuk menolak untuk pergi ke balai polis, biarpun jika surat perintah penangkapan telah dikeluarkan terhadapnya.

Ini adalah isu peraturan bahawa seorang wanita dapat ditangkap antara 6 petang hingga 6 pagi, HANYA jika dia ditangkap oleh petugas WANITA dan dibawa ke balai polis yang kesemuanya pegawai polis WANITA.

Dan jika dia ditangkap oleh seorang pegawai LELAKI, itu harus diBUKTIkan bahawa terdapat pegawai wanita sedang bertugas pada saat penangkapan.

Ini sangat bagus untuk pengetahuan tentang HAK WANITA. Sejauh mana hal kepenggunaan masih harus dilihat dalam situasi apa pun. Tapi seperti yang dikatakan, PENGETAHUAN ADALAH KEKUATAN. Saya hanya berniat untuk berkongsi maklumat ini dengan anda. Sesungguhnya saya memang tidak tahu dan saya yakin ramai diluar sana juga tidak tahu akan hal ini – sila ambil maklum  ..... Dan sila sampaikan maklumat ini kepada sesiapa yang anda kenal .......



Thursday, October 4, 2012

*Pesanan Untuk Semua Gadis Yang Dicintai


Uuuweeeekkkkkkk... uuuwwweeeekkk... Sally termuntah di tepi longkang sebaik sahaja meminum minuman yogurt yang baru dibeli di kedai 24jam. Pucat. Sisa-sisa muntah di tepi bibir di lap. Berpaling. Lola yang duduk di atas tembok tepi longkang besar itu dari tadi memerhati.  Hambar. Diam.

"Apa tengok-tengok ?!" Herdik Sally.

Lola terkejut. Tunduk. Sally mengelap lagi sisa-sisa muntah di tepi bibir. Dia berjalan mendekati Lola. Mata bertentang mata. Lola menghulurkan minuman kotak yang masih penuh. Sally mengambilnya lalu meneguk sekali. Kotak dikembalikan pada Lola. Lola memandang hiba. Perlahan, Sally duduk di tepi, sebelah kiri Lola.

"Buat apa kau di sini? jual diri?!" Sally bersuara kasar.

"Bukan!" Jawab Lola.

"Kalau nak jual diri bukan di sini tempatnya!"

"Aku bukan nak jual diri."

"Jadi, apa kau buat di sini?"

"Panjang ceritanya."

“Huh!” Sally mengeluh kecil.

"Cerita lah. Aku ada banyak masa."

"Aku di halau dari rumah. Aku diperkosa dengan teman lelaki sahabat baik ku. Kemudian, aku di jual. Sekarang aku tak tahu nak pergi ke mana."

"Hahahaha… rosakk!" Sally gelak besar.

"Ya." Lola tunduk sedih.

"Ya! Memang dunia ini semakin kejam!" Sally bersuara. Matanya mengecil. Melemparkan pandangan kosong pada tembok di hujung sana.

Sejenak kedua mereka terdiam.

"Tadi kau muntah macam teruk. Kau sakit perut?" Lola memecah sunyi.

"Huhh!" Sally mendengus. Meraba perut.

"Aku pregnant!"

"Hah?!" terangkat kening Lola.

"Ya. Hidup ku juga sudah hancur!"

Seketika mereka sama-sama terdiam. Sepi menyelubungi. 
Dan mereka berpegangan tangan, menyusuri lorong gelap, di kepekatan malam. 

***

Salam untuk semua gadis,

Boleh kalian tempatkan diri di posisi Sally ataupun Lola? Apa perasaan? Hilang punca? Terasa mahu terjun KB Mall?` heh~

Mungkin sebab kita tidak pernah berada dalam situasi seperti mereka. Tapi tidak bermakna kita harus merasa megah. Kesucian tidak ternoda. Sebab kesucian bagiku terletak pada hati. Bukan pada pus-sy. Memanglah di situ terletaknya maruah seorang perempuan. Selapur dara yang nipisnya macam kulit bawang. Tapi kau lagi tidak bermaruah jika tega mengutuk dan menyingkirkan mereka yang sudah ternoda. Apa lagi jika mereka sendiri tidak rela. Mangsa.

Apa kau pernah fikir apa masalah mereka? Mungkin tidak. Kau tak pernah peduli. Sebab kau tak pernah mahu mengenali. Aku sudi untuk mendengar kisah mereka. Cuma belum berkesempatan. Aku hidup di kalangan orang yang baik-baik dan biasa-biasa. Bukan di lorong hitam. Bukan di rumah tumpangan. Seperti kalian juga. Yang bisa seronok dengan hidup penuh ceria. Makan minum di tanggung. Belajar dan berjimba di ruang ber-aircond. Online dan menonton tv. Gosip sana-sini. Tahu mengejek dan memaki. "Ahh kau bodoh! Pemurah sangat bagi pus-sy pada lelaki!" Kan?` 

Sudah masanya kita berhenti menuding jari dan tonyoh kepala bertubi-tubi pada mereka yang akalnya cuma satu itu. Kerana mereka adalah kita. Kita hanya dibezakan dengan saiz akal dan nafsu. Ada akalnya kecil, nafsunya besar. Ada juga yang sebaliknya. Dan ada juga yang mampu menyeimbangkan keduanya. Kau yang mana? Aku pilih yang ke-tiga.  Walaupun aku tahu, bukan mudah. Tapi sekurang-kurangnya, untuk kita, aku masih mampu melakukannya. Sebab aku tak pernah menganggap mereka salah. 

Ada yang tidak setuju? Terpulang. Tapi bagi aku, orang macam Sally dan Lola masih layak hidup sempurna dan terbela. Berhenti menyokong membabi buta pada kata-kata sinis dan caci maki kaum adam --yang cuma tahu sedap kemudian buang lepas tu gelak sakan. Itu suatu kekejaman terhadap kaum sejenis tahuu! 

MEREKA adalah KITA yang sebelumnya. Kau dan aku, akan menjadi yang sebelumnya. Dan MEREKA pada masa depan, adalah dibentuk oleh KITA yang sekarang. 

AKU,KAU,MEREKA,KITA = Perempuan 

Psst... entry diulang tayang cuma tukar tajuk saja 


Friday, September 7, 2012

Love letter

To : You know who :)
From : Gadis miskin

Salam buat encik,
Saya publishkan love letter untuk encik kerana saya ingin menyatakan keinginan yang saya mahu dari encik. Seperti yang encik kenal, saya gadis miskin. Miskin harta benda, miskin rupa paras, miskin kepandaian dan miskin agama. Sebenarnya, saya sangat terharu kerana encik sudi menerima saya yang serba-serbi kurang ini. You're AWESOME dude.

Tetapi, sebagai gadis miskin yang malamnya dihiasi mimpi-mimpi keindahan, saya masih tamakkan kemewahan. Sebelum encik memandang jijik, silalah fahami dulu ketamakan saya ini. Saya miskin harta benda tapi tak bermakna saya menginginkan encik sekaya steve jobs sebab bila mati, pening pulak sya nak cari orang untuk disaman. Cukuplah encik berharta mampu untuk menanggung saya dan anak-anak tanpa rungutan. Saya miskin rupa paras tidak bermakna saya mahukan lelaki yang handsome bak aaron aziz sebab saya tak segagah diana halik untuk membenarkan lelaki saya didamba gadis lain. Cukuplah senyuman encik yang manis apabila melihat wajah saya.

Dan yang paling utama, agama. Saya memerlukan seorang lelaki yang dapat mengingatkan saya setiap kali liat bangun subuh. Lelaki yang mengejutkan saya di 1/3 malam untuk menjadi imam qiam saya. Lelaki yang mampu mendidik anak gadis saya supaya tidak jahil agama seperti saya. Saya sedar, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan sebaliknya. Tapi saya yakin, selagi kita masih ada niat baik dan berusaha ke arahnya, inshaAllah ada jalankan? Jadi encik, walaupun sekarang encik lelaki biasa tak bermakna encik takan luarbiasakan? Saya tunggu saat itu encik. Saya tunggu.

Yang benar,

Gadis miskin yang sangat mecintai encik.

Saturday, August 18, 2012

Salam Raya.



Assalamualaikum..

Baju baru dengan desain terkini.
Kain duyung dengan layer chiffon beropol lagi..

Wedges, heels dan juga ankle boot 4,5 inci.
Pin sana, pin sini

mahu stailkan shawl sampai kepala senget ke kiri.

Aksesori di badan yang bewarna-warni.
Tak lupa DSLR untuk gambar meriah di FB,

memang itu penangan Aidilfitri, 
kepada semua perempuan ini.

Kami di 1001 Perempuan, elok bersimpuh dan menyusun jari memohon maaf,
dari hujung metatarsal sampai hujung scapula di atas segala salah silap bahasa serta entri yang mencuit rasa kalian semua.

Diharapkah perubahan yang berlaku di waktu Ramadan ini akan berterusan dan bukan hanya berhenti setelah berakhirnya Ramadan pada tahun ini. Dan jangan lupa untuk merasa cukup di hari yang mulia ini juga bersyukur kerana masih mampu menghirup manisnya bau kuih Winter Sonata di pagi raya.

Juga diharapkan tidak berlaku mana-mana kemalangan kepada perempuan yang asyik bershopping last minute dan kami semua menanti-nantikan gambar camwhore anda di pagi Raya untuk memenuhi newsfeed kami !

Selamat menyambut Aidilfitri Wal Faizin! :)






Monday, August 13, 2012

Ulama Instant

Assalamualaikum.
Eh, mentang2 gambar bawah tu muslimah dan-dan tertib kan haku.


Sebelum nak cakap apa pun, tahniah dulu untuk akak-akak yang dah berubah ni dan alhamdulillah. Apa yang aku nak meleweh kat sini bukan pasai depa kat atas ni. Tapi pasai depa yang 'ulama instant' ni. Bukan tak bagus ramai pakat berilmu agama, tapi ilmu agama je tak cukup kalau takde ilmu pengetahuan. Eh? macam beza lah pulak kan? Yep memang beza. 

Why I said so? (ewahh, ntah betul idak grammar aku)
Sebabnya bila baca komen-komn kat bawah gambar yang dijumpai di facebook ini, membuatkan darah aku membuak-buak nak cakap jugak! Kepada ulama-ulama instant sekalian, cubalah memberi sokongan bukan hukuman. Yes, memang mereka ada segelintir yang baru bertudung dan masih ada yang tak sempurna lagi. Tapi kenpa kita perlu nak kelebet yang tak sempurna tu? Kita sesama muslim ni sepatutnya bagi sokongan pada yang baru berhijrah ni. Ingat senang ke hapeh dari free hair dan berbaju curvy sana sini ke tudung litup berlengan panjang berkain labuh? Sedangkan yang dah sedia bertudung dari tadika ni pun berlamabak je baju tak cukup meter.

Takde manusia kat dunia ni yang sempurna. Nabi Muhammad S.A.W ja yang sempurna, Itu pun ada jugak yang mendengki. Well, baby yang baru lahir tu pun amik masa nak berjalan, bercakap. kenapa perlu nak mengharapkan kesempurnaan untuk mereka-mereka yang baru nak lahir semula ni? Sepatutnya kita bersyukur sebab mereka sanggup tolak arena keglameran dan keseksian semata-mata untuk bertudung. Aku rasa, dengan wujud ulama-ulama instant macam nilah yang buat sesetengah perempuan free hair tak nak berhijrah. Takut kena kondem. Please, jangankan nak dapat pahala tazkirah, dapat dosa lagi ada sebab jadi punca orang takut nak berhijrah. Nak nasihat mestilah boleh, tapi dengan cara yang betul dan berhemah.

Plus, untuk mereka yang masih mengirai rambut umpasa kain sutera tu, jangan lah kita menghentam selahap-lahapnya. Mana tau, satu hari nanti, Allah kasi hidayah, terus kau berpurdah segala kalah kau yang dok pakai tudung hana tajima tu. Hidayah tu milik Allah. Kita perantara ja.

*Btw, mana yang kita pilih nak tengok, orang yang berhijrah terus pakai labuh=labuh kendian makin singkat ke sebaliknya? Berdikit-dikit lama-lama jadi bukit guys. ;)

Ni links untuk gambar di atas --> [link]





Friday, August 3, 2012

Jeans

Assalamualaikum warrahmatullahi wabarakatuh.

Salam Ramadan semua,

Hari ni nak cakap pasal jeans. Memang sah semua orang tau pasal seluar jeans kan? Jeans nie sebenarnya dibuat dari material denim. Sekarang nie memang feymes, semua benda nak buat daripada material nie, tudung ekspress, jubah, baju dan kasut. Sebenarnya nak share tips how to choose your own perfect, comfortable jeans, kot-kot lah nak beli jeans raya. I found it, while blogwalking to a fashion blog :)

It is an entry from LabellaIman.

macam-macam jenis seluar jeans, found it here.

And this is her tips on buying jeans girl! Check it out ! ;D

Tips for buying Jeans:

 Jeans should not be a struggle to button. If the jeans fit your thighs and butt perfectly, but you struggle to button them, you need to go one size up or try a different style.

 The waistband should fall below the belly button, and be stretchy. If the waistband is not stretchy it will cause spill over meaning; muffin top!

 Fabric is everything. If the jeans have no "give" then these are not the jeans for you. Your jeans should not feel like a prison, they should be comfortable enough for you to move in but still fit great.

 Avoid super faded washes and whiskering. The light fades draw attention to trouble areas like the butt and thighs, highlighting them. The Whiskering detail (usually added to the hip and thigh areas) make you appear wider. 

 Tall girls should avoid buying "Regular" and "Average" length jeans. They look too short and unflattering. If you have a problem finding a pair of jeans that aren't too long to wear with flats, Go for the retro 'Peg leg' fit or buy a "Tall" and get them tailored. 

 Short girls should avoid super tight skinny jeans and wide leg jeans with flats! They only make you look shorter and quite stubby. Instead go for straight leg, boot cut, and flare styles. If you still love your skinnies, go for longer skinny jeans that scrunch around the ankle. As for the wide legs, Wear heels or avoid them all together! 



So all, that's for today's tips! :)

Have a great weekends coming soon!

Wednesday, July 25, 2012

Salam Ramadan


Salam Ramadan Al-Mubarak,
kepada mereka yang bergelar muslim sekalian.

Sudah Ramadan ke-5 pada hari ini. Sudah 5 hari kita berterawih dan bersahur.
Inilah kali pertama 1001 Perempuan menyambut bulan puasa ini.
Diharapkan pada Ramadan kali ini, kita berbuat sebanyak mungkin ibadah berkualiti dengan ikhlas. Bersyukurlah kita semua kerana mampu menjenguk, menikmati dan mengharungi Ramadan pada tahun ini dengan amannya. *ayat skema*




‎5th Day Dua



اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِيْ فِيْهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَ اجْعَلْنِيْ فِيْهِ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِيْنَ الْقَانِتِيْنَ وَ اجْعَلْنِيْ فِيْهِ مِنْ أَوْلِيَائِكَ الْمُقَرَّبِيْنَ بِرَأْفَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

O Allah let me be, in this month, from among those who turn repentant and ask forgiveness for their sins; let me be from among those who do good and obey (Thee); let me be from among those who are Thy close friends, through Thy kindness O the Most Merciful.

Ya Allah, jadikanlah aku di bulan ini diantara orang-orang yang memohon pengampunan, jadikanlah aku diantara hamba-hamba-Mu yang soleh dan setia dan jadikanlah aku diantara para kekasih-Mu yang dekat dengan-Mu, dengan kelembutan-Mu wahai Yang Paling Pengasih dari semua pengasih.

Semoga Ramadan Al-Mubarak ini mampu beri kita perubahan untuk menjadi yang lebih baik dan berkekalan, bukan hanya sementara bulan Ramadan sahaja.


Kami semua di sini juga ingin saling mengingatkan perempuan di luar sana agar tidak culas bangun sahur serta mengharapkan bonda semata-mata untuk menyediakan juadah pagi itu sedangkan kita masih lagi enak dalam comforter sambil memeluk erat bear kesayangan.

Dan janganlah kamu terlalu banyak berbelanja untuk iftar, berpada-padalah dan bukankah lebih elok kita sama-sama mengasahkan seni masakan kita yang hampir berkarat ketika ini. Khusus buat mereka yang merupakan pelajar universiti yang asyik bercuti sekarang ini, janganlah asyik mengumpul lemak sahaja.

Untuk mereka yang takut menghadapi kenaikan berat badan melampau akibat penjamahan kuih muih dan lauk pauk yang enak di bulan puasa, tips yang boleh dikongsi adalah :

  • Waktu sahur ; makan 3 biji kurma dan sebotol air masak. (1.5L) sesungguhnya air masak mampu menghilangkan lapar.
  • Waktu berbuka ; makan 3 biji kurma dan sebotol air masak (1.5L) selepas tu pegi solat Magrib sebelum menjamah makanan berat.
  • Don’t overeat (also because it’s sunnah, we should fill our stomachs of 1/3 food, 1/3 water and 1/3 air)
  • Cubitlah kuih sekadar merasa. 

Extras :

Jaga mata, kurangkan semua drama yea, Gossip Girl, Pretty Little Liars and all. ;)

Sekian.

source : here and here




Sunday, July 8, 2012

Membezakan air mazi dan air mani

Assalamualaikum gegirls! *muah muah muah* Lama sungguh kiranya hamba tidak menjengah ke sini. Kesibukan yang melanda membuatkan hamba terlupa seketika.

Eheh... Kat sini aku cuma nak kongsi sikit je pengetahuan yang aku rasa tak semua gegirls tahu kecuali yang dah berkahwinlah. Ni untuk yang bakal nak berkahwin ni. Hehe. Korang pernah tak masa tengah syiok habis layan cerita korea ke vampire diaries ke, (ehem!) masa part-part yang merangsangkan pengaliran adrenaline dan tiba-tiba eh, dah basah spender! Pernah tak termusykil itu air mazi ke air mani? Haa..
Itu air mazi! Okay, air yang keluar dari alat sulit kita semua ni adalah air mazi melainkan cecair yang keluar akibat rangsangan anggota syahwat. Anggota syahwat tu tangan ke p***s ke, yang menyentuh klitoris atau keseluruhan vulva atau dengan merangsangkan pembukaan kemaluaan dengan alat penggetar. Maknanya kalau korang sengaja pi gesel-gesel vagina tu memang wajiblah pi mandi wajib. Hokayy?? 

Contoh alat penggetar. Sila ke sini untuk membeli. :p link

Dan semestinya bila dah keluar air mani ni, kalau waktu korang berpuasa, puasa itu dikira batal. By the way kalau onani pun dah haram so faham-faham sendiri lah dok? Ahaks. Till then, take care of your vagina for future happines! Kahkahkah!

p/s : Kalau ada yang terkurang dan perlu ditambah, silalah ye. :)



Wednesday, June 27, 2012

Sexual Harassment.


Sexual harassment adalah suatu situasi yang rata-rata wanita akan berasa insecure mengenai keselamatan diri. To be honest, rata-rata wanita yang menghadapi situasi seumpama ini kebanyakannya bakal berasa tidak selamat dan takut. Suatu perasaan yang sebenarnya memberi advantage kepada pihak penyerang.

Selak majalah wanita, menaip kata kunci ‘how to deal with sexual harassment’ di papan kekunci computer riba, jawapan hampir serupa. Begitu dan begini seperti yang awal lagi aku sangka. Kiranya sexual harassment itu hanya tertuju menjadikan wanita sebagai subjek mangsa dan lelaki sebagai penyerangnya.


Ada tanda tanya besar sekali di atas kepala,
“Lelaki yang ketagihan seks sebenarnya tidakkah dia sedang mengalami sexual harassment juga?”

Bagi aku, lelaki ketagihan seks sebenarnya walau luarannya kelihatan dia menikmati perlakuan itu, ada waktu dan ketikanya dia turut terketar duduk di suatu sudut dan menyesali perlakuannya. Maksud aku disini, nikmat seksual yang tersalur bukan pada jalannya itu berkadaran sebentar. Penyesalannya itu yang terasa lama dari nikmat yang pernah dirasa.

Ketagihan seks sebenarnya bukanlah bererti nafsunya hanya terlampias dengan melakukan hubungan kelamin. Ketagihan seks bermula dengan ketagihan yang dianggap kecil-kecil dahaja seperti ketagihan menonton filem lucah, melakukan masturbasi sendirian. Namun jika tak terbendung, barulah perlakuan kelamin secara rela atau dipaksa akan berlaku.



Thursday, March 22, 2012

Isteri Aku Cantik, Tapi Aku Cari Lain.

Wanita waktu waktu sekarang ni ramainya yang kuat menyalak daripada yang lebih senang untuk diam dan senyum comel menampakkan barisan gigi rata. Istilah 'menyalak' well bukan nak apply nak samakan macam salakan anjing. Anjing menyalak orang kata setakat rasa annoyed mendengar ketinggian desibel salakan tersebut. Tidak pula rasanya hati akan baran marahkan anjing yang menyalak disebabkan kita rasa tersinggung dengan apa yang disalaknya. Maksud aku, kita tak faham apakejadah haromm yang kita dengar. 


Kalau lelaki hebat bermain pedang, wanita hebat bermain dengan lidahnya.


Bila suami keluar rumah, mula menyalak suami keluar cari perempuan lain.
Bila suami tak lekat di rumah, mula menuduh suami 'makan luar'.

Masa bercinta bukan main kau bercantik-cantik dah macam kereta berhias pun ada.
Bila dah ada suami, baju capuk dah macam peta dunia pun tak apa.

"Dah ada suami, buat apa nak bercantik-cantik lagi? dah ada yang punya."
"Alahaii suami aku je pun. Bukan orang lain."
"Alahh dekat rumah je pun. Pakai simple-simple aje sudah lah. Bukan ada orang nak tengok pun?"

Dialog-dialog rekaan-seakan-akan-pernah-berlaku ni aku panggil sebagai mentaliti.

Tipikal tak tipikal, aku rasa memang tipikal benda ni berlaku kat dunia nyata.

Aku kira memang janggal pada mata masyarakat kalau tiba-tiba Puan Aminah rumah sebelah cantik bukan main kat rumah, wangi dia dah macam kebun bunga. Tapi bila keluar rumah, hemphhh. Baju takde kaler lain selain hitam atau putih. Paling-paling kalau ada warna lain, alah setakat warna kelabu sikit, tapi masih iras-iras warna basic juga. Keluar pun pakai baju yang sama. 


"Apa lah Puan Aminah rumah sebelah ni, patutnya bila dah kahwin maintain lah sikit appearance tu macam anak dara. Orang kata, dah kahwin pun still mantopp! Baru lah suami sayang. Ada ke keluar rumah selekeh-selekeh je macamtu?"

Ni la dia. dah takde kerja lain agaknya dari sibuk mengumpat orang. Nak jadi penganalisa fesyen bini orang, kau dah kenapa? Bini orang cantik kau umpat, bini orang selekeh lagi lah kau sampai berbuih mulut mengata.

Ni nak habaq mai ni, mantop tak mantop, bukan atas mata manusia lain. biar le nak mantop depan suami je. Eh bukan kalau dah jadi isteri memang kena buat sesuatu atas hak suami je ke? Kenapa sekarang bila dah kahwin, jadi terbalik pula? Kena cantik depan orang, depan suami macam belacan kering pun tak apa?


Kalau dah kahwin, buat macam Puan Aminah, barulah suami sayang. Depan suami berhias. Depan masyarakat, sengaja berpakaian berpenampilan kurang menarik baru lah mata-mata orang lain tak terjuling-juling eksaited nak menjamu pandangan kat satu badan. Dari situ, dia dah jaga satu hak suami dia yang ada pada dia.

Selekeh-selekeh tu bukan bermakna perlu serabut-serabai bila keluar rumah. Cukup lah berpenampilan biasa je daripada orang lain. Agak-agak penampilan tu takkan menarik perhatian, okay dah. Tak perlu rasanya  sampai nak berguling atas lumpur supaya nampak comot tak menarik. Err melampau sangat kot aku rasa?

Hakikat sekarang ni, kat rumah berserabut-serabai, nak keluar snaggup berjam-jam bersiap supaya nampak cantik. Mungkin kita fikir suami tak kisah. Lagipun suami dah cukup baik, takkanlah sanggup 'makan luar' kan.


Lelaki, they won't easily keep their mouth open untuk beritahu isteri what they want what they dont. Asyik-asyik wanita nak highlight 'what women want". Sesekali, kau kena consider "what men want" pula. Lelaki pun naik bosan juga asyik-asyik kena jaga hak wanita, hak diorang kau pula buat-buat amnesia. Lelaki, macam perempuan fikir, nak isteri paham-paham sendiri. Awak tu dah jadi isteri saya, awak kena sedar tanggungjawab awak tu pada siapa. They'll assume diorang dah takpayah nak bagi introduction apa hak suami apa tugas isteri.

Bila suami dah mula jarang-jarang nak duduk kat rumah.
Bila suami dah mula kurang minat nak menghadap kita.
Mungkin juga tu suatu petanda.

Bila hati suami dah jadi biskut tawar, jangan pula hati kau ikut kering macam ikan masin.
Bila hati dia dah jadi biskut tawar, apa salahnya kalau kau jadi secawan teh-o buat pencicahnya?
Apa lah ruginya kalau kau pula jadi gula manisnya?

As for my own opinion, takperlu takut masyarakat kata kita buang tebiat berhias kat rumah. Yang kita perlu takut, apa suami rasa bila kita sibuk berhias kat luar, tapi depan dia kita buat dia macam tunggul kayu takde reseptor rasa.

Kalau suami cari lain, itu bukan totally salah dia. Mungkin kau akan kata, instead of pergi tambah kouta, suami perlu didik isteri. Kalau isteri ada khilaf, suami perlu mainkan peranan nasihat isteri. Tapi kalau dah suami rasanya dah buat segala yang dia patut buat, nasihat dah, kau yang taknak dengar. Didik dah, kau yang taknak ikut. What to do? Kouta ada, mampu pula. Kenapa dibiar kosong? Bila hak suami sudah tak terjaga, hati dan perasaan dia kau lamung-lambung je macam bola, eloklah rasanya dia pergi cari lain yang lebih tahu menghargai dia.

Penulis 1001P takde lagi yang dah berkahwin aku rasa. Jadi mungkinlah aku ni pun setakat 'menyalak' je lebih macam tau je hakikat orang dah bersuami. Kalau memang betul pun entry ni setakat salakan tak bermakna apa-apa, aku harap entry ni ada buat perempuan luar sana sedar diri sikit hakikat kejadian kita ni macamana. ;P


Tuesday, February 21, 2012

Kuasa Wanita!

Tiap kali purnama mengecilkan diri menyorok di balik sosok sosok awan gemala, imaginasi aku menerawang ke negara Astonia. Daripada menara empat tinggi sekata, aku duduk memperhati dengan ralit setiap jajahan disebalik tirai kaca. Di suatu sudut rumah berbumbungkan atmosfera, aku terpana melihatkan bidadari atas awan melabuhkan diri di atas pembaringan.

Aku merasakan suatu yang berbeza. Gumpalan darah yang manusia di bumi tua khabarkan sebagai hati, sepertinya sedang bergusti bersama sangkar tulang rusuk kiri yang kekurangan intipati. Prak! Prak! Prak! Sangkar terbuka. Hati mengeluarkan sayap bercabang lapan dan terus terbang. Terbang menuju ke kau. Ah siapa kau punya nama pun aku belum sempat berkenalan. Aku pejam mata. Aku bayangkan aku juga punya sayap. Puff! Keluar sayap bercabang empat. Kenapa empat tetapi tidak lapan seperti sayap yang hati punya? Ah aku tidak punya masa untuk bertanya. Aku perlu kejar hati! Aku terbang menelusuri atmosfera berbingkai simetri. Peh cemana hati itu bisa menyamai kelajuan cahaya? Ouh mungkin kerana hati mempunyai sayap bercabang lapan. 

Nah, hati menembusi tirai kaca kau punya dengan mudah. Aku syak hati guna ilmu hitam. Aku yakin aku juga boleh. Aku terbang undur kebelakang. Mengambil jarak untuk lajakan menembusi tirai kaca kau punya. Zaaaap! Pap! Aku melekat seperti serangga yang gembira mengejar cahaya kebahagiaan sedangkan dia tidak tahu bahawa itu cahaya lampu kenderaan. Ah sudah dahi aku merah. Pelanggaran yang kuat menyebabkan kau terpisat pisat menggosok mata. Tersedar daripada lamunan mimpi yang entah sempat atau tidak kau bina. Peh punya comel dah serupa Izara Aishah! Aku ternampak tulisan -LADY DIY- di sudut atas kiri kebaya moden putih yang kau pakai. Cikgukah siap ada name tag? Urban betei kerajaan bidadari pun ada jawatan cikgu. Kau terpandang aku, aku memandang kau. Kau terkejut. Aku buat buat cool. Seraya dengan itu kau mengeluarkan tongkat berbucu lima. Peh betul kau bidadari rupanya. Aku terkesima. Kau goyang goyangkan tongkat yang kau punya. Aku terpana. Hanya melihatkan adegan seperti drama dengan mata yang bercahaya. 

Blink! Asap berkepul. Aku kibas kibas menggunakan sayap. Eh sayap dah tak ada? Hasil pembalikan imej menerusi tirai kaca yang kau punya, aku melihat sesuatu yang aneh. Kenapa aku berwarna hijau? Kenapa lidah aku panjang? Kenapa aku menggerutu? Ah sudah! Kau sumpah aku menjadi katak? Kau mana faham bahasa katak. Macam mana kau nak faham bahawa aku cuma nak khabarkan yang hati aku sudah terbang kepada kau? Ong! Ong! Ong! Seraya itu juga hati mengeletekkan dirinya sendiri disebalik rambut ikal mayang yang kau punya. Lucu dengan kejadian aku mungkin. Aku bersuara dalam minda sebab aku dah tak boleh bersuara dalam hati lagi. Kan hati dah pergi kepada kau, bidadari. "Jaga hati aku baik baik!". Dalam bahasa katak lah tapinya.



*** 

kahkahkah. Macam faking pun ada jugak aku rasa apa yang aku up nie. Tapi nampak kan kuasa wanita tu? Bidadari itu wanita jugak.


Tuesday, February 14, 2012

*Perempuan dan Alat Menadah Haid


Perempuan adalah makhluk yang sangat unik kerana walaupun mengalami "pendarahan" selama seminggu setiap bulan, mereka masih boleh hidup dengan baik dan tak mati kering. 

Darah haid - ia mengandungi sel-sel mati dan lendir-lendiran. Untuk menghalang darah haid terkena pakaian atau mencemarkan sesuatu tempat, sofa atau karpet bulu-bulu misalnya, perempuan zaman dulu menggunakan tuala atau kain yang boleh dicuci dan digunakan semula. Menurut buku sejarah peradaban wanita yang pernah saya baca, tuala wanita pakai buang yang pertama dicipta pada tahun 1890 di Jerman. Tapi hanya menjelang 1927 baru tuala wanita pakai buang diperkenalkan secara komersial diikuti dengan tampon pada tahun 1933.

Tuala wanita sentiasa mengalami pelbagai perubahan dan tuala wanita berpelekat pertama ada di pasaran pada 1970. Penyelidikan tentang "cawan" penadah haid bermula pada 1960-an. 

Perempuan sentiasa bimbang dengan bau darah haid. Aktiviti bakteria faraj terhadap elemen darah yang mengandungi sel-sel mati dan lendir-lendiran menyebabkan bau yang hanyir dan kurang enak. Namun ia adalah perkara normal. Justeru itu, tidak kira la seteliti mana pun seorang perempuan itu menjaga kebersihan diri, bau darah tetap ada. Lelaki tidak perlu khuatir kerana bau haid tidak akan membunuh anda. Namun demi menjaga hubungan baik sesama makhluk Tuhan, ia dapat diatasi dengan penggunaan tuala wanita yang ada haruman tertentu. Haruman Lavender misalnya.

Antara masalah yang kerap dialami apabila menggunakan tuala wanita adalah kebocoran. Kebocoran akan menghilangkan rasa keyakinan diri seseorang perempuan. Juga ianya memalukan jika benar-benar terjadi di khalayak ramai. Bagi perempuan yang mempunyai kulit sensitif pula, masalah kegatalan akan berlaku. 

Orang perempuan akan menggelakkan diri dari terbabit dengan kegiatan aktif ketika haid. Berenang misalnya.  Maka dengan itu, tampon pula digunakan sebagai alternatif. Tuala wanita dan tampon direka untuk menyerap darah haid. Perbezaannya adalah kedudukan ketika ia digunakan. Tuala wanita diletakkan secara memanjang dari depan ke belakang pada permukaan panties manakala tampon pula disumbat masuk ke dalam vagina. 

Keburukan menggunakan tampon ialah ia mungkin "hilang" di dalam saluran faraj dan terpaksa mendapatkan bantuan pakar perbidanan untuk mengeluarkannya. Jika digunakan terlalu lama, ia mungkin menyebabkan sindrom kejutan toksik akibat aktiviti bakteria pada darah haid. Silap haribulan boleh membawa maut kerana jangkitan kuman.



Sekarang ini, kita orang perempuan ada alternatif baru. Sejenis alat yang dipanggil cawan penadah haid atau lebih dikenali sebagai menstrual cup telah dicipta di Amerika. Ini berikutan perempuan Amerika yang paling banyak mengalami sindrom kejutan toksik akibat penggunaan tampon. Untuk perempuan Asia, memang agak kurang berlaku sindrom tersebut kerana perempuan Asia lebih memilih untuk menggunakan tuala wanita kerana ia lebih mudah dan sesuai dengan situasi agama dan kehendak orang Asia. Tapi tidak bermakna tuala wanita pakai buang tidak menyebabkan sindrom kejutan toksik tahu! Ianya juga boleh berlaku. 

Menurut sumber yang boleh dipercayai, menstrual cup ini sangat baik untuk kesihatan selain dapat menjimatkan kos membeli tampon atau tuala wanita pakai buang dan juga ia lebih mesra alam. 

Sebiji menstrual cup boleh digunakan sehingga 10 tahun. Secara purata, seorang perempuan akan menggunakan 11,000 tampon atau tuala wanita dalam hidup mereka yang akan berakhir di tapak pelupusan sampah. 

Menstrual cup ini direka untuk "menadah" aliran darah haid dan bukannya "menyerap". Caranya dengan memasukkannya ke belakang tulang pubik (tulang di hadapan pelvis) melalui faraj. Jadi, kebarangkalian untuk terkena jangkitan penyakit dan kegatalan pada vagina dan alahan tidak akan timbul. Ia dikatakan lembut kerana diperbuat daripada bahan seperti latex, silicone atau  thermoplastic elastromer (TPE). Material yang lebih mesra kulit.



Oleh kerana ia dimasukkan dan diletakkan di belakang tulang pubik, masalah kebocoran, bau dan kebimbangan "hilang" tidak akan berlaku kerana alat ini mempunyai gelang boleh lentur yang membuatkan ia terletak sempurna di belakang tulang pubik. 

Walaubagaimanapun, alat ini tidak disarankan untuk perempuan yang menggunakan alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUD) kerana ia boleh menyebabkan IUD terkeluar. Begitu juga pada perempuan yang baru bersalin, keguguran atau baru menjalani pembedahan yang berkaitan masalah keperempuanan. 

Namun, bagi kita sebagai perempuan melayu Islam, perlu kot mendapatkan nasihat pada yang pakar sebelum mulai memakai menstrual cup ini. Tapi dari sudut kebersihan, kesihatan, dan penjimatan, saya teruja sekali untuk mencubanya. 

Ahaks ;) 




Thursday, February 9, 2012

Mitos Perempuan


Hari ini gua tak nak cakap banyak. Gua just nak share beberapa mitos mengenai perempuan yang gua tahu. Penting untuk kalian semua paham akan apa itu mitos sebelum mempercayai kesemua perkara yang tersenarai di bawah ini. Selamat membaca dan berfikir.

  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang kerap bercerita pasal pakwenya itu adalah perempuan yang bakal mendapat pakwe baru
  • Ada mitos mengatakan bahawa jikalau ex anda kapel dengan bestfriend sendiri adalah lebih baik anda kapel dengan ex kepada bestfriend anda
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang lebat bulu tangannya itu adalah perempuan yang kuat nafsu syahwat
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tiada bulu ketiak itu adalah perempuan yang lemah nafsu syahwatnya
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang puteri lilin itu sebenarnya perempuan yang takut akan bau ketiak sendiri
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang berambut nipis itu amat emosi dan sukar mengawalnya
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tidak gemar memakai panties ketat adalah perempuan yang separuh sahaja keperempuanannya
  • Ada mitos mengatakan bahawa selagi perempuan itu belum mencapai usia 35 tahun dan masih belum berkahwin, dia tidak layak digelar andartu
  • Ada mitos yang mengatakan bahawa lelaki yang menggelikan seorang perempuan itu akan menjadi seorang lelaki yang disegani perempuan tersebut
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tidak mampu mencabut bulu ketiak sendiri adalah perempuan yang tidak mampu untuk melahirkan anak
raar


Monday, February 6, 2012

Kau cemburu?

Hei perempuan jelly  tak tentu pasal. Kau kan satu hari tak jelly memang tak sahh. Ada je benda yang nak dicemburukan. Pantang betei tengok orang lebih sikit mula ah hormon cemburu mencanak naik. Kalau tak dapat apa yang orang lain ada mulalah nak buruk-burukkan dia, tak nak kawanlah apalah.

 
[link] Penyakit cemburu ni sentiasa mencari peluang untuk memnuhi sanubari.



Kenapa perempuan suka cemburu? Mungkin sebab nafsunya yang sembilan itu tidak dapat dipenuhi dalam beberapa segi, lalu pabila orang lain dapat memenuhi keperluan itu maka perasaan yang kagum bertukar cemburu?
Dalam kau duk jeles tak tentu pasal dengan kebahagiaan and kegembiraan orang lain tu, duk cakap "Untunglaaa", " Untunglaaakaann ada orang sayang" kau sedar tak yang kau pun ada orang yang cemburu.?

"Ehhhh! Ada orang cemburu dengan aku? Kenapa dooe?" - Plain Jane

Sebab kalau tengok di sekeliling kau, with happy family, loyal friends, gred cemerlang, body mantap, atlit sukan, baik peribadi and perhaps so called faithfully boyfie *bajet mana mungkin tiada yang cemburu. Every human being sekurang-kurang mungkin ada rasa cemburu kat orang lain. Sikit pun mesti ad. Sebab dia takde apa yang kita ada or dia juga masih belum cukup menghargai apa yang dia ada. Cemburu pun ada dua. A bad way or a good ones. Thus, yang bad tu minta jauhlakan. Yang good nie mungkin like ;

"Ohh, jeles giler tengok dia sambut birthday dengan kawan-kawan dia. Baik betei kawan dia buat surprise party untuk dia. Hurmm, aku pun nak suruh coursemate sambut birthday aku lah, kalau dorang takde bajet, aku sanggup sponsor semua so that dorang celebrate birthday aku."

Now you see? Yang baik nie not that baik la, means dia nak upgrade lebih sikit dari apa yang dia jeleskan tu dia anggap apa yang orang lain ada, yang lebih better dari dia tu as a bench mark untuk dia dapatkan something yang lebih baik. Yang bad pulak macam nie,

" Heh, dia ingat dia ada beg LV ori, dia hebat.? Jagalah kau perempuan, takat LV tu celah gigi aku je!"Esoknya LV si cantik tidak dapat ditemui. Manakala the beast tetibe ada beg yang sama dibeli dari US oleh ibunya.

Looks nie bukan takat jeles siap nak rosakkan kebahagiaan orang lain lagi. Busuk hati betul kan?But then people, perempuan kalau dah cemburu sangat MENAKUTKAN. Siap ada quote lagi, maybe sounds like this ;

People that can do a better research than FBI;  Jealous Woman.

LOL That's why lah kot perempuan memang stalker terhebaddd! FB post yang lama-lama pun dorang tahu doe. Isk isk banyak betei masa stalk kalau belajar memasak menjahit kan bagus? Kompen dah siap sepasang dua baju melayu. Tapi kan sebenarnyaaaa, orang yang cemburu nie selalu rasa insecure. Rasa dia not good enough untuk other people. Dia rasa diri dia well just plain Jane. Like me. Yeah. Ada juga orang rasa insecure sebab dia tak ada semua benda tu. Dia tak ada shape yang menarik, kulit gelap, tak ada baju ropol segala tak mampu nak beli segala baju vintage yang ada.

[link] kan? selalunya orang yang cemburu nie hidup dia menyedihkan. 

By the way babe, the best way to stop this jealousy is too stop comparing yourself with other. Cuba kau listkan benda yang orang  lain ada and apa yang kau ada. EH. itu pun compare right? -______-' kau tengok apa yang kau ada. Bersyukur. Easier type than done but try. Apa yang penting kau ada positive thinker around you to bluntly said yang

"You tahu tak yang you special sebab you have mea. Orang lain mana dapat I tapi you senang-senang je dapat, dahlah I nie hot stuff, handsome lagi, perempuan beratur tau nak duduk sebelah I kalau I pegi kelas." 

Tapi dah namanya manusia, mana nak sedar kekurangan orang lain except bab mengumpat ke apa right.? Kemain duk sokseksoksek dia pakai mini skirt weyh, perempuan tu kan dia single sebab dia takde rupa. Tskkkkkk. Semua diberi kesedaran 5saat kalau tengok orang lain guna Samsung Galaxy Notes, dia pakai BB je untuil dia ternampak orang yang guna Nokia 3310 je. Masa tu baru nak rasa bersyukur then after a blink in the eye semua tu hilang. Jealous balik.

[link] upgrading your self-esteem should be oke. kau terbaik sayang. remember that.

Mungkin jauh di sana ada orang yang sedang cemburu sama kamu,
kerana begitu disayangi oleh dia.
Walaupun kamu seringkali menyakiti hati tetapi si dia masih lagi
setia memegang janji yang sudah dimeterai.

Mungkin jauh di sana, ada sesiapa yang merasa bertuahnya kamu,
bila namamu sering terukir di bibir mulus itu tiap detik dan waktu,
diingati dalam setiap doanya,
agar Ilahi memberi peluang untuk kamu sentiasa bersama dia.

Apa pun people, bless Allah for all you have right now,
a dysfunctional family, a laptop to read this entry, room to sleep in and virtual friends to comfort you when your real friend is so busy with their works. 

Have a nice sleep babes !


Sunday, February 5, 2012

Kahwin Awal

Assalamualikum. :)

Hey Girls. watcha doing? Kehkeh. Geli tak geli tak? Alahai, macam biasa aku lemah betei tang nak bermukadimah bagai ni. Lets proceed to the topic jelah ye? *wink*

Sekarang ni, musim kahwil awal dah melanda pelusuk minda dan hati remaja-remaja Malaysia ni. Semua pakat nak kahwin awal dengan cara nikah khitbah. Aku pun tak terkecuali. *facepalm* Aku pun pernah satu masa tu tergedik-gedik sangat ajak si dia berkhitbah. Aku asyik nampak jalan yang bakal dipijak tu indah-indah belaka. Almaklumlah, dah tabur pasir dalam periuk nasi si setan.


Tapi lepas tengok satu drama TV3 ni, Dingin Lavenda. Korang tengok tak? Ala, setiap jumaat pukul9 malam kut. Aku bukanlah gemar beno tengok tv ni. Tapi haritu tertengok. Hehe. Ada satu dialog ni yang buat aku berfikir. Si pelakon ni suruh si pelakon lagi satu ni fikir dari sudut negatif dulu sebelum melakukan sesuatu perkara. Supaya bila dah menghadapi nanti, ada jalan untuk menongkahnya.

Faham tak apa aku tulis atas tu? Bagi yang tak faham, sini aku jelaskan lagi dengan menggunakan topik hari ni sebagai contoh. Okay, kau nak berkhitbah, tapi parent kau takah bagi. Rasanya kenapa? Sebab parent kita tahu apa yang kurangnya kita. Lagipun, kehidupan lepas kahwin ni mencabar. Bukan macam couple yang boleh nak break, sambung bagai.

Sebagai perempuan, kita ada hak untuk memilih bakal suami. Korang pasti ke bakal suami tu imam yang baik? Dan sebagai perempuan sendiri, korang dah betul-beul persiapkan diri untuk jadi seorang isteri? Dah fikir masak-masak untu meninggalkan alam bujang? Dah pandai masak? Dah hilang semua malas yang berkerak? Dah?


Jadi, sebelum nak ambil keputusan untuk berkhitbah tu, tilik dulu diri sendiri. Ubah mana yang patut dan buktikan pada parent korang yang korang boleh berumah tangga. Kahwin bukan untuk nafsu semata-mata. Kahwin tu memerlukan komitmen yang penuh. Nak ke anak-anak korang nanti menderita kerana kesilapan korang?

Macam mana nak elakkan melakukan maksiat sebelum kahwin? Banyak cara sayang semua. Janganlah terus clash kalau tahu korang tak kuat tambah yang dah couple empat, lima tahun. Ada 3 cara mudah yang boleh diapplykan iaitu
1. Mengurangkan
2. Menjauhkan
3. Meninggalkan
Nak tau macammana nak mengurangkan, menjauhkan and meninggalkan?

Nah! tiga tips baca sendirik. Jangan jadik baluq liat sangat. Till then, hopefully, bergunalah jugak sikit walaupun tak banyak. Chiaoo!



Saturday, January 28, 2012

oh LELAKI!

hidup ni mudah, tak susah, tak payah..asal kau tau macamana nak bercambah rasa syukur, rasa menghargai dan rasa menerima sesuatu yang baru dalam hidup walaupun pahit..

bagi aku dalam dunia ni, ada banyak benda yang kita kena belajar menerima dan menghargai... aku perempuan dan aku rasa aku cuba untuk menerima seorang lelaki.. ya! seorang lelaki yang salah seorang dari mereka adalah pemilik rusuk kiri aku.. kadang-kadang tak pernah terfikir dek akal nak cuba untuk menghargai kaum lelaki yang sememangnya terkenal dengan ego tinggi...what?? ego tinggi?? bagi aku, lelaki atau perempuan masing-masing ada ego sendiri.. tahap keegoaan individu bukan letaknya pada jantina, tapi pada diri sendiri.. ini yang aku pegang walaupun kadang-kadang aku iyakan jugak statement lelaki ego tinggi.. malas nak berbahas sebenarnya..

wanita kata lelaki takde hati perut
wanita kata lelaki kaki game memang tak de perasaan
wanita kata lelaki kaki lepak kurang hati kurang rasa
wanita kata lelaki kaki futsal lelaki teruk
wanita kata lelaki tak pandai pujuk
wanita kata lelaki pantang tengok perempuan
wanita kata itu wanita kata ini

**
bukan aku nak menidakkan yang benar tapi setiap benda ada logik akal... wahai wanita, cuba kau renung sekejap.. ambil masa untuk muhasabah diri.. kau kata lelaki teruk, ayah kau siapa? kadang-kadang kau rasa betapa teruknya ayah kau tapi pernah kau fikir apa yang dia sanggup buat untuk keluarga?? banyak kan jasa beliau... sekarang cuba kau letak lelaki yang kau keji pada posisi ayah kau.. kau rasa dia mampu?? mesti kau kata dia tak mampu sebab kau hanya fikir keburukan dia.. sekarang kau tengok mak kau... banyak kan jasa dia? dan sekakrnag dalam hati, kau puji melambung mak kau... cuba letak kau dalam posisi mak kau?? kau mampu jadi mcm dia??? kalau kau rasa kau tak mampu, kau akan cakap, mak adalah wanita paling istimewa,tak siapa mampu menandingi,.... kata kau!

bukan aku nak kata, zaman muda adalah zaman jahil manusia... jatuh bangun kau sebenarnya dari kegagalan.. kau nak makan guna tangan sendiri pon kau belajar dulu.. kalau aku relate benda ni dengan seorang lelaki, bagi aku biarlah diorang(lelaki) belajar dari kesilapan..biar nanti bila dia tua, dia tau macaman mendidik seorang anak... bila nanti dia dah tua, dia pandai mendidik isteri dan keluarga dia... bila nanti dia dah besar, dia pandai menyentuh jiwa seorang wanita yang pernah mengeji dia dulu..

**
kau kata lelaki kaki game xde hati xde perasaan... biarlah diorang nak main game... kau apa tau nikmat bermain game... lebih baik dia jadi kaki game dari dia terang2 flirt kau dengan perempuan lainl...ye dakk?? aku tak nafikan perempuan mampu buat banyak benda dalam satu masa, mampu texting sambil masak, mampu texting sambil lipat kain, mampu texting sambil buat assignment.. tapi kau kena ingat, jangan compare life lelaki dengan perempuan.. diorang tak mampu buat banyak benda dalam satu masa.. dorang tak boleh lepak sambil mesej korang sebab diorang hargai setiap masa bersama member-member walaupun hari-hari pon lepak... diorang tak boleh main game sambil mesej korang atau on call dengan korang... hilang konsentrasi.kornag pon sakit hati kalau cakap sorang2... kan??  bila diorang main futsal, jangan kacau..let them do what they wanna do... hobi masing-masing berbeza..aku tau kita wanita hobi duk rumah, tgk drama melayu kat tv, masak, shopping, etc.. hobi2 kita masih mampu buat kita texting sambil buat kerja lain..diorang tak boleh...

**
kau tau betapa diorang rasa susah bila kita (perempuan) merajuk... tak kisah dia bf kau atau suami kau.. sebab apa? sebab diorang bukan pandai pujuk pon tapi kau kena tau setiap perbuatan yang dia buat utk kau tu lahir dari hati dan spontan.. dorang bukan kaki plan mcam kita... dorang buat apa yang dorang rasa betul walaupun kadang-kadang, keputusan menyebalkan jugak..

**
si gadis tak pelru tacing lebih kalau dia tak reply msg korang masa dia tengah lepak.. jangan banyak bunyi kalau dia reject call korang time dia tgh main game.. korang pon kalau time shopping, xnak diganggu jugak kan... so kena la give and take dengan bf kesayangan korang.. just live your own life to the fullest... guna masa bujang remaja ni dengan kawan2.. nanti kau dah kawen, dah payah nak melepak dgn member...
walaupun aku tau korang mampu buang kawan2 korang semata2 demi lelaki... tapi ingat, lelaki sanggup buang awek sebab member...

mungkin ada yang tak dapat terima apa yang aku cuba nak sampaikan tapi aku rasa korang boleh fikir on the other side of view, iaitu belajar untuk menerima sesuatu yang baru walaupun pahit untuk ditelan.. hari-hari aku dikelilingi lelaki yang bijak2, hebat2, jengkel2, tapi ada banyak benda yang kau perempuan kena explore dalam diri diorang.. serious banyak! dan kau sebanrnya takkan jemu bila tahu sesuatu yang baru tentang lelaki... abaikan perkara jengkel tentang diorang tapi ambil yang menyejukkan hati dalam diri dorang walaupun sikit... :)

*merajuk hari2 untuk benda yang sama pon tak guna jugak..apa salahnya kau explore dan korek apa ada pada bf/ suami kau... :)

Friday, January 20, 2012

Shooting Star!


[ Only your shadow close to me, Estrella. Your shadow. ]
 

A : Estrella, lelaki macam mana yang Estrella rasa sesuai untuk diri Estrella? The one's that you are waiting for?

E : Lelaki yang dapat jaga Estrella. Buat Estrella bahagia. Buat Estrella rasa menjadi wanita yang paling bertuah kerana memiliki lelaki yang sesempurna dia. Someone yang boleh buat Estrella tersenyum and rasa jatuh cinta all over again bila Estrella bangun tidur dan tatap wajah dia.

A : Did u find any guy that fit all the criteria that u want Estrella?

E : Nope. It's not easy as saying one, two, three Ashfi. 

A : Estrella, Estrella tahu tak kriteria yang Estrella tetapkan makin menjadikan Estrella susah untuk jumpa someone yang Estrella rasa betul betul sesuai untuk diri Estrella?

E : Sebab itulah Estrella letakkan kriteria macam tu. Bila Estrella susah jumpa, Estrella juga akan susah melupakan. Did u get my word Ashfi?

A : Yes. I get it. Estrella, kalau Ashfi kata Ashfi mampu dapatkan bintang untuk hadiahkan dekat Estrella, will u love me?

E : It's impossible Ashfi. Bintang kan jauh.

A : Ya. It's impossible. Sama macam apa yang Ashfi 'fikir'. Kalau Ashfi kata Ashfi mampu hembus angin ketenangan bilamana Estrella rasa serabut dalam kehidupan, will u love me?

E : Takde manusia yang mampu hembus angin untuk tenangkan insan lain melainkan insan tersebut tenangkan diri dia sendiri Ashfi. Semuanya terletak pada mental sendiri. Cara kita mengawalnya.

A : Yup. Sama macam apa yang Ashfi 'fikir'. 

E : Ashfi! Ashfi! Ada shooting star kat langit yang Estrella lihat! Make a wish cepat!





E : Ashfi, nak tahu apa yang Estrella wish-kan tadi?

A : Yup. Apa wish Estrella?

E : Estrella hope, Estrella dapat someone macam apa yang Estrella sebutkan tadi. And Estrella juga hope Ashfi dapat jumpa someone yang dapat buat Ashfi bahagia. Ashfi wish apa pula ya?

A : Ashfi just hope Estrella dapat baca hati Ashfi.

-tuut-

-tuut-

-tuut-



Talian di putuskan.
Estrella termenung. Bingung.
Ashfi melihat ke langit berharap akan ada lagi tiga puluh sembilan shooting star yang lalu agar dia dapat ulangi permintaan yang sama hingga cukup empat puluh kali.


 ******





Apa yang kau perlu tahu, wanita, kadang apa yang kau mahukan itu sukar untuk kau jumpa, sukar untuk kau peroleh. Makanya, apa yang perlu kau lakukan, lihat apa yang di sekeliling kau sekarang. Cuba kau tanya sama hati, apa yang buat hari hari kau terisi dengan senyuman. Apa yang buat kau rasa berteman.

Kadang, kau meletakkan kriteria yang terpaling tinggi untuk kau punya pendamping hati. Perkara itu yang menjadikan setiap mereka yang cuba mendekati kau tidak kelihatan sisi cinta untuk membahagia kau punya hati kerana telah di bayangi oleh kriteria terpaling tinggi yang kau telah senaraikan di awal awal lagi.

Bangunlah wanita. Buka mata, buka hati. Cuba kau taburkan rasa cinta kepada dia yang saban hari tanpa kesal di wajah menanamkan benih gembira di dalam kau punya jiwa. Pada aku, mereka mereka yang selalu ada, buat kau tersenyum tawa itu punya lebih rasa menyempurna berbanding mereka yang kau tunggu namun susuk tubuh masih tidak muncul dalam bayangan mata.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...