Thursday, July 11, 2013

*Perempuan: Cantik atau Hodoh? Pilihan Di Tangan Sendiri






“Ehhh, kak long kau kenapa dah tak cantik?? Amboii dulu kemainn lagi makeup.” 
“Alahh makcik ni… itu dulu-dulu zaman muda-muda. Orang kan dah duduk kampung sekarang ni. Dulu duduk kat KL lain laa…. Zaman tu dah berlalu cik… Sekarang ni dah tua. Dah jadi pompuan kampung dahh… Takde dah nak makeup-makeup tuu… Takde makne dah haa…”
“Ha’a kan. Kau sekarang dah betul-betul jadi pompuan kampung. Kulit pun dah gelap dah cik tengok. Hampir cik tak kenal. Dari tadi cik dok perati siapa laaa minah pakai kain batik dok terkebil-kebil tengok aku ni. Yer laaa kau dulu tiap kali datang rumah hahh! Makeup tebal dress up macam nak pegi kenduri! Hahaha…” 
“Bukan la tak makeup langsung makcik. Pakai juga kalau keluar dan pergi kenduri. Setakat duduk rumah jadi surirumah ni takdenye saya nak makeup-makeup bagai makcikkk…Takde kerja saya nak buat semua tu haa… Buang tabiat ape dah tua-tua ni!” 

***
 “Kak Rin ni asal time masak jer mesti dia dah siap-siap nak pegi melingkup! Takut di suruh masak letteww…” 
“Ehh… xde lah. Manada orang nak keluar”
“Kak Rin ni nak masuk dapur puuunn nak pakai bedak. Putih hahh dah macam tepung gomak!” 
“Tak de laa… Panas laa… Sebab tu pakai krim muka. Manada bedak tebal. Biase jer kott”
“Ohh panas ye kak Rin. Yer laa rumah kampung memang panas. I ni tak pakai bedak okey jerr”

***

Asalamualaikum wahai sayang-sayang sekelian. Lama tak up entry untuk blog ini. Jadi di hari mulia ini, tergerak hati ini untuk membicarakan soal penampilan diri kita. Beginilah. Situasi di atas adalah berdasarkan kisah benar cuma watak dan latar belakang tempat adalah dirahsiakan. Buat masa ini tidak ada kaitan dengan yang sudah meninggal dunia. Jika ada pun, ianya adalah suatu kebetulan. Heh~

Situasi pertama--- yang menegur kak long itu adalah seorang makcik berumur dalam lingkungan lewat 40-an. Yang ditegur itu pula adalah seorang perempuan, sudah berkahwin, ada anak seorang dan sedang mengandung anak kedua. Berumur dalam 27 tahun. Rasa-rasa uolsss, perempuan berumur 27 tahun tua sangat ke? 

Si kak long menganggap dirinya sudah tua. Yer la. Dah bersuami, dah ada anak seorang berumur dalam 3 tahun lebih. Lagi pula sekarang sedang sarat mengandung menunggu kehadiran cahaya mata kedua. Badan pun dah kembang. Nak bergaya pun mood dah turun tahap zero. Sebab dia fikir dia dah takde point untuk melawa lagi dah. Dah ada laki dah pun… Nak nak lagi duduk kawasan kampung. Sapelah yang nak nengok ye dak? 

Come on girls!! Takkan lah hanya sebab kau dah berhijrah semula ke kampung halaman, meninggalkan kerjaya impian atas dasar komitmen dengan hubungan suami, anak dan keluarga kau terus bertukar menjadi Cinderella versi kena buli! Cinderella versi kena buli pun tak lah sebegitu hodoh. Heh. Aku tak cakap dia hodoh. Cuma bagi aku sebagai perempuan yang sudah menjadi isteri dan mempunyai anak berumur 3 tahun dalam usia 27 tahun adalah tidak patut melabel diri sebagai tua. Kenapa mesti men-tua-kan diri? Kenapa?? Aku jadi tertanya-tanya. Perlu ke men-tua-kan diri hanya sebab kau dah ada suami, kau ni isteri orang, kau dah pernah beranak, maka kau pun berubah menjadi tua mental dan tua fizikal. Tua mental tu aku faham la. Maksudnya kau dah lebih matang dari sebelum itu. Sebelum menjadi isteri, sebelum ada suami, sebelum ada anak. Fikiran dan segala tindakan sudah berubah mengikut perubahan keadaan diri dan persekitaran. Lebih matang. Dah banyak makan garam.

Tua fizikal bagi aku adalah segala rutin kecantikan zaman sebelum menjadi isteri, sebelum ada suami, sebelum ada anak menjadi berubah 360 darjah selepas menjadi isteri, ada suami dan ada anak. Kalau dulu rajin makeup dan dress up lawa-lawa walaupun hanya duduk di rumah tak kemana-mana, sekarang dah malas dan rasa tak perlu makeup dan dress up lawa-lawa di rumah sebab dah ada suami dan anak-anak. Kehadiran suami dan anak-anak ibarat kulat dalam kehidupan perempuan selepas berkahwin ke? Seperti kehadiran insan-insan tersebut menjadi penghalang untuk kita perempuan kekal cantik seperti sewaktu sebelum adanya mereka. Alahai… Pelik aku. Yang muda, terasa diri tua lalu men-tua-kan diri. Ada yang tua pula masih tetap ingin kelihatan seperti orang muda. Macam Cik Ta kita tuu… Walaupun dia dah berumur, rasanya sebaya kot dengan makcik yang menegur kak long tu tapi dia nampak muda dan lebih jelita dari perempuan sebayanya. Setanding dengan perempuan berumur 27 tahun kott… 

Kenapa mesti tua fizikal sebelum usia? Fikiran tua tak apa dik. Jangan la fizikal pun turut tua hanya sebab status diri sudah berubah. Maksudnya dari segi penampilan diri. Fizikal berubah selepas berumahtangga tu normal. Kebanyakkan kita perempuan (tak kira perempuan asia atau eropah) fizikal terutama tang perut, peha, lengan dan dada akan mengembang akibat perubahan hormone dan tabiat makan. Tapi janganlah sampai terus hilang seri. Kadang ada perempuan walaupun dia dah montel selepas berkahwin tapi tetap nampak cantik dan anggun sebab dia masih rajin menjaga kulit dan kesihatan dalamannya. Kes si kak long ni memang aku tak boleh terima. Kau masih muda kot. Baru 27 tahun. Jangan disebabkan sifat yang malas menjaga penampilan diri akan merosakkan kerukunan rumahtangga yang dibina. 

Aku pernah baca satu artikel ni. Memang boleh pakai juga la fakta-faktanya. Tapi lupa dapat kat mana. Artikel tentang 6 sebab yang paling popular yang menyebabkan suami curang. 6 sebab itu adalah:-

1. Nafsu seks
2. Digoda
3. Memang kaki perempuan
4. Balas dendam
5. Sudah tabiat
6. Keegoan

Tapi di sini aku nak fokuskan yang no. 1 tu je. Ini kerana dari no. 1 tu lah punca ke 2, ke 3, sampai ke 6 berlaku. Dan no. 1 itu ada kaitannya dengan kita:- perempuan. Lagi-lagi sebagai isteri. Hehhhh~ 

Para ustaz  pun ada cakap, isteri kena jaga 2 perkara ini kalau nak suami sayang sampai mati. Kena pandai pikat suami. Memikat suami bukannya susah, hanya 2 perkara sahaja yang perlu dijaga iaitu jaga 2 nafsu suami:-

1. Nafsu perut
2. Nafsu batin

Tak nak cakap pasal nafsu yang no. 1 sebab itu semua sudah sedia maklum. Nafsu yang no. 2 tu yang paling berkait dengan fizikal perempuan. Lagi-lagi fizikal isteri. Hehhh~

Nafsu lelaki yang no. 2 tu hanya nak yang 'itu' sahaja. Jadi buat isteri walau macamana keadaan sekalipun layanan yang ‘itu’ mesti tiptop. Ustaz pun ada ajar kann… Isteri kena laa berhias dan berpakaian bersih cantik dan wangi dirumah, agak hati suami tertambat tak pandang perempuan lain lagi dahh… Sebab ini adalah punca utama kes perceraian berlaku. Lelaki tak akan cakap sebab kenapa dia curang. Lelaki tak akan cakap apa yang dia suka dan tak suka secara terang-terang depan isteri. Jadi kalau nak rumahtangga bahagia dan selamat, ia bermula dari diri kita sebenarnya. Tak perlu jadi secantik Cik Ta tapi cukuplah jaga kebersihan dan seri diri untuk suami dan anak-anak. 

Bukanlah nak cakap yang kita orang perempuan jer kena jaga, orang lelaki pun kena jaga penampilan diri walaupun sudah berumahtangga. Tapi kan sekarang ni aku tengah cakap pasal hal si kak long. Jadi penekanan isu ini sudah tentu tentang satu pihak saja iaitu pihak kita:- Orang perempuan. 

Situasi kedua itu adalah aku. Bakal adik ipar aku memang selalu jer cam nak buli-buli aku. Ehh. Jawapan yang aku beri itu adalah spontan. Sebenarnya aku tak tahu nak jawab apa. Sebab rasanya dah memang tabiat aku kott… lepas mandi akan pakai krim muka sapu losyen dan sebagainya sebelum memulakan kerja. Takde lah sampai tepek foundation bagai. Setakat tepek sedikit press powder atau paling malas pun aku tepek bedak baby jhonson je di muka supaya tak berminyak. Aku tahu aku tak secantik Neelofa. Tapi tak salah kan, berhias untuk kekalkan kecantikan diri yang Tuhan dah beri. Kena lagi dengan cuaca panas berbahang sebenarnya memang aku takut kulit aku menjadi gelap. Dah la memang aku ni tak secerah Adira. Aku adalah Sabahan yang tak rupa Sabahan punn… Jadi memang aku takut panas. Perlukah aku ditegur sebegitu rupa? Salah ke aku berhias diri di dalam rumah? Kena lagi bukan rumah aku. Rumah bakal mertua kot. Ini lah mentality orang kita. Lagi-lagi orang yang dah lama duduk kampung. Bukan nak cakap orang kampung tak pandai bergaya. Tapi tu lah… Kenapa nak mengata? Aku pun asal dari kampung juga. Orang kampung juga macam dia. Dan aku bukanlah perempuan kampung yang lupa asal-usul. Macam ni je lah. Cantik atau hodoh pilihan di tangan kita sendiri. Kalau kau rasa dengan meng-“hodohtua”-kan diri kau boleh bahagia, teruskan. 

Aku pelik kenapa ada sesetengah perempuan (sebenarnya aku lebih suka panggil wanita bagi yang dah berumahtangga) totally change terutama dari segi penampilan diri bila dah berkahwin beranak pinak. Sama ada semakin bergaya atau semakin selekeh. Risau juga dengan diri ini. Kurr kurr kurr~

Cantik sangat pun salah, selekeh sangat pun tak boleh. Maksudnya di sini kita sebagai orang perempuan kena la pandai bergaya ikut suasana. Walaupun tidak bekerja dan hanya duduk di rumah, bukan alasan untuk tampil selekeh di depan suami, anak-anak dan keluarga. Kalau suami tak tegur, orang lain yang akan tegur. Macam kes kak long, makcik sendiri yang tegur. Kalau kau rasa kau tak terkesan dengan teguran itu, kau patut rasa terkesan bagi pihak suami kau. Kalau dapat suami yang jenis lepas cakap lagi bagus tau, dari dapat suami yang diam dan makan dalam. Suami tegur tandanya dia sayang. Prihatin. Peduli pasal kau. Kalau tak tegur tandanya bukan tak sayang. Tapi kesian. Huhuu~ 

Boleh baca entry abang 360 kita ini yang bertajuk Perempuan Dilarang Membaca Post Ini. Baca sekali komen-komen di dalamnya. Renungan buat kita. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...