Tuesday, February 21, 2012

Kuasa Wanita!

Tiap kali purnama mengecilkan diri menyorok di balik sosok sosok awan gemala, imaginasi aku menerawang ke negara Astonia. Daripada menara empat tinggi sekata, aku duduk memperhati dengan ralit setiap jajahan disebalik tirai kaca. Di suatu sudut rumah berbumbungkan atmosfera, aku terpana melihatkan bidadari atas awan melabuhkan diri di atas pembaringan.

Aku merasakan suatu yang berbeza. Gumpalan darah yang manusia di bumi tua khabarkan sebagai hati, sepertinya sedang bergusti bersama sangkar tulang rusuk kiri yang kekurangan intipati. Prak! Prak! Prak! Sangkar terbuka. Hati mengeluarkan sayap bercabang lapan dan terus terbang. Terbang menuju ke kau. Ah siapa kau punya nama pun aku belum sempat berkenalan. Aku pejam mata. Aku bayangkan aku juga punya sayap. Puff! Keluar sayap bercabang empat. Kenapa empat tetapi tidak lapan seperti sayap yang hati punya? Ah aku tidak punya masa untuk bertanya. Aku perlu kejar hati! Aku terbang menelusuri atmosfera berbingkai simetri. Peh cemana hati itu bisa menyamai kelajuan cahaya? Ouh mungkin kerana hati mempunyai sayap bercabang lapan. 

Nah, hati menembusi tirai kaca kau punya dengan mudah. Aku syak hati guna ilmu hitam. Aku yakin aku juga boleh. Aku terbang undur kebelakang. Mengambil jarak untuk lajakan menembusi tirai kaca kau punya. Zaaaap! Pap! Aku melekat seperti serangga yang gembira mengejar cahaya kebahagiaan sedangkan dia tidak tahu bahawa itu cahaya lampu kenderaan. Ah sudah dahi aku merah. Pelanggaran yang kuat menyebabkan kau terpisat pisat menggosok mata. Tersedar daripada lamunan mimpi yang entah sempat atau tidak kau bina. Peh punya comel dah serupa Izara Aishah! Aku ternampak tulisan -LADY DIY- di sudut atas kiri kebaya moden putih yang kau pakai. Cikgukah siap ada name tag? Urban betei kerajaan bidadari pun ada jawatan cikgu. Kau terpandang aku, aku memandang kau. Kau terkejut. Aku buat buat cool. Seraya dengan itu kau mengeluarkan tongkat berbucu lima. Peh betul kau bidadari rupanya. Aku terkesima. Kau goyang goyangkan tongkat yang kau punya. Aku terpana. Hanya melihatkan adegan seperti drama dengan mata yang bercahaya. 

Blink! Asap berkepul. Aku kibas kibas menggunakan sayap. Eh sayap dah tak ada? Hasil pembalikan imej menerusi tirai kaca yang kau punya, aku melihat sesuatu yang aneh. Kenapa aku berwarna hijau? Kenapa lidah aku panjang? Kenapa aku menggerutu? Ah sudah! Kau sumpah aku menjadi katak? Kau mana faham bahasa katak. Macam mana kau nak faham bahawa aku cuma nak khabarkan yang hati aku sudah terbang kepada kau? Ong! Ong! Ong! Seraya itu juga hati mengeletekkan dirinya sendiri disebalik rambut ikal mayang yang kau punya. Lucu dengan kejadian aku mungkin. Aku bersuara dalam minda sebab aku dah tak boleh bersuara dalam hati lagi. Kan hati dah pergi kepada kau, bidadari. "Jaga hati aku baik baik!". Dalam bahasa katak lah tapinya.



*** 

kahkahkah. Macam faking pun ada jugak aku rasa apa yang aku up nie. Tapi nampak kan kuasa wanita tu? Bidadari itu wanita jugak.


Tuesday, February 14, 2012

*Perempuan dan Alat Menadah Haid


Perempuan adalah makhluk yang sangat unik kerana walaupun mengalami "pendarahan" selama seminggu setiap bulan, mereka masih boleh hidup dengan baik dan tak mati kering. 

Darah haid - ia mengandungi sel-sel mati dan lendir-lendiran. Untuk menghalang darah haid terkena pakaian atau mencemarkan sesuatu tempat, sofa atau karpet bulu-bulu misalnya, perempuan zaman dulu menggunakan tuala atau kain yang boleh dicuci dan digunakan semula. Menurut buku sejarah peradaban wanita yang pernah saya baca, tuala wanita pakai buang yang pertama dicipta pada tahun 1890 di Jerman. Tapi hanya menjelang 1927 baru tuala wanita pakai buang diperkenalkan secara komersial diikuti dengan tampon pada tahun 1933.

Tuala wanita sentiasa mengalami pelbagai perubahan dan tuala wanita berpelekat pertama ada di pasaran pada 1970. Penyelidikan tentang "cawan" penadah haid bermula pada 1960-an. 

Perempuan sentiasa bimbang dengan bau darah haid. Aktiviti bakteria faraj terhadap elemen darah yang mengandungi sel-sel mati dan lendir-lendiran menyebabkan bau yang hanyir dan kurang enak. Namun ia adalah perkara normal. Justeru itu, tidak kira la seteliti mana pun seorang perempuan itu menjaga kebersihan diri, bau darah tetap ada. Lelaki tidak perlu khuatir kerana bau haid tidak akan membunuh anda. Namun demi menjaga hubungan baik sesama makhluk Tuhan, ia dapat diatasi dengan penggunaan tuala wanita yang ada haruman tertentu. Haruman Lavender misalnya.

Antara masalah yang kerap dialami apabila menggunakan tuala wanita adalah kebocoran. Kebocoran akan menghilangkan rasa keyakinan diri seseorang perempuan. Juga ianya memalukan jika benar-benar terjadi di khalayak ramai. Bagi perempuan yang mempunyai kulit sensitif pula, masalah kegatalan akan berlaku. 

Orang perempuan akan menggelakkan diri dari terbabit dengan kegiatan aktif ketika haid. Berenang misalnya.  Maka dengan itu, tampon pula digunakan sebagai alternatif. Tuala wanita dan tampon direka untuk menyerap darah haid. Perbezaannya adalah kedudukan ketika ia digunakan. Tuala wanita diletakkan secara memanjang dari depan ke belakang pada permukaan panties manakala tampon pula disumbat masuk ke dalam vagina. 

Keburukan menggunakan tampon ialah ia mungkin "hilang" di dalam saluran faraj dan terpaksa mendapatkan bantuan pakar perbidanan untuk mengeluarkannya. Jika digunakan terlalu lama, ia mungkin menyebabkan sindrom kejutan toksik akibat aktiviti bakteria pada darah haid. Silap haribulan boleh membawa maut kerana jangkitan kuman.



Sekarang ini, kita orang perempuan ada alternatif baru. Sejenis alat yang dipanggil cawan penadah haid atau lebih dikenali sebagai menstrual cup telah dicipta di Amerika. Ini berikutan perempuan Amerika yang paling banyak mengalami sindrom kejutan toksik akibat penggunaan tampon. Untuk perempuan Asia, memang agak kurang berlaku sindrom tersebut kerana perempuan Asia lebih memilih untuk menggunakan tuala wanita kerana ia lebih mudah dan sesuai dengan situasi agama dan kehendak orang Asia. Tapi tidak bermakna tuala wanita pakai buang tidak menyebabkan sindrom kejutan toksik tahu! Ianya juga boleh berlaku. 

Menurut sumber yang boleh dipercayai, menstrual cup ini sangat baik untuk kesihatan selain dapat menjimatkan kos membeli tampon atau tuala wanita pakai buang dan juga ia lebih mesra alam. 

Sebiji menstrual cup boleh digunakan sehingga 10 tahun. Secara purata, seorang perempuan akan menggunakan 11,000 tampon atau tuala wanita dalam hidup mereka yang akan berakhir di tapak pelupusan sampah. 

Menstrual cup ini direka untuk "menadah" aliran darah haid dan bukannya "menyerap". Caranya dengan memasukkannya ke belakang tulang pubik (tulang di hadapan pelvis) melalui faraj. Jadi, kebarangkalian untuk terkena jangkitan penyakit dan kegatalan pada vagina dan alahan tidak akan timbul. Ia dikatakan lembut kerana diperbuat daripada bahan seperti latex, silicone atau  thermoplastic elastromer (TPE). Material yang lebih mesra kulit.



Oleh kerana ia dimasukkan dan diletakkan di belakang tulang pubik, masalah kebocoran, bau dan kebimbangan "hilang" tidak akan berlaku kerana alat ini mempunyai gelang boleh lentur yang membuatkan ia terletak sempurna di belakang tulang pubik. 

Walaubagaimanapun, alat ini tidak disarankan untuk perempuan yang menggunakan alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUD) kerana ia boleh menyebabkan IUD terkeluar. Begitu juga pada perempuan yang baru bersalin, keguguran atau baru menjalani pembedahan yang berkaitan masalah keperempuanan. 

Namun, bagi kita sebagai perempuan melayu Islam, perlu kot mendapatkan nasihat pada yang pakar sebelum mulai memakai menstrual cup ini. Tapi dari sudut kebersihan, kesihatan, dan penjimatan, saya teruja sekali untuk mencubanya. 

Ahaks ;) 




Thursday, February 9, 2012

Mitos Perempuan


Hari ini gua tak nak cakap banyak. Gua just nak share beberapa mitos mengenai perempuan yang gua tahu. Penting untuk kalian semua paham akan apa itu mitos sebelum mempercayai kesemua perkara yang tersenarai di bawah ini. Selamat membaca dan berfikir.

  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang kerap bercerita pasal pakwenya itu adalah perempuan yang bakal mendapat pakwe baru
  • Ada mitos mengatakan bahawa jikalau ex anda kapel dengan bestfriend sendiri adalah lebih baik anda kapel dengan ex kepada bestfriend anda
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang lebat bulu tangannya itu adalah perempuan yang kuat nafsu syahwat
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tiada bulu ketiak itu adalah perempuan yang lemah nafsu syahwatnya
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang puteri lilin itu sebenarnya perempuan yang takut akan bau ketiak sendiri
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang berambut nipis itu amat emosi dan sukar mengawalnya
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tidak gemar memakai panties ketat adalah perempuan yang separuh sahaja keperempuanannya
  • Ada mitos mengatakan bahawa selagi perempuan itu belum mencapai usia 35 tahun dan masih belum berkahwin, dia tidak layak digelar andartu
  • Ada mitos yang mengatakan bahawa lelaki yang menggelikan seorang perempuan itu akan menjadi seorang lelaki yang disegani perempuan tersebut
  • Ada mitos mengatakan bahawa perempuan yang tidak mampu mencabut bulu ketiak sendiri adalah perempuan yang tidak mampu untuk melahirkan anak
raar


Monday, February 6, 2012

Kau cemburu?

Hei perempuan jelly  tak tentu pasal. Kau kan satu hari tak jelly memang tak sahh. Ada je benda yang nak dicemburukan. Pantang betei tengok orang lebih sikit mula ah hormon cemburu mencanak naik. Kalau tak dapat apa yang orang lain ada mulalah nak buruk-burukkan dia, tak nak kawanlah apalah.

 
[link] Penyakit cemburu ni sentiasa mencari peluang untuk memnuhi sanubari.



Kenapa perempuan suka cemburu? Mungkin sebab nafsunya yang sembilan itu tidak dapat dipenuhi dalam beberapa segi, lalu pabila orang lain dapat memenuhi keperluan itu maka perasaan yang kagum bertukar cemburu?
Dalam kau duk jeles tak tentu pasal dengan kebahagiaan and kegembiraan orang lain tu, duk cakap "Untunglaaa", " Untunglaaakaann ada orang sayang" kau sedar tak yang kau pun ada orang yang cemburu.?

"Ehhhh! Ada orang cemburu dengan aku? Kenapa dooe?" - Plain Jane

Sebab kalau tengok di sekeliling kau, with happy family, loyal friends, gred cemerlang, body mantap, atlit sukan, baik peribadi and perhaps so called faithfully boyfie *bajet mana mungkin tiada yang cemburu. Every human being sekurang-kurang mungkin ada rasa cemburu kat orang lain. Sikit pun mesti ad. Sebab dia takde apa yang kita ada or dia juga masih belum cukup menghargai apa yang dia ada. Cemburu pun ada dua. A bad way or a good ones. Thus, yang bad tu minta jauhlakan. Yang good nie mungkin like ;

"Ohh, jeles giler tengok dia sambut birthday dengan kawan-kawan dia. Baik betei kawan dia buat surprise party untuk dia. Hurmm, aku pun nak suruh coursemate sambut birthday aku lah, kalau dorang takde bajet, aku sanggup sponsor semua so that dorang celebrate birthday aku."

Now you see? Yang baik nie not that baik la, means dia nak upgrade lebih sikit dari apa yang dia jeleskan tu dia anggap apa yang orang lain ada, yang lebih better dari dia tu as a bench mark untuk dia dapatkan something yang lebih baik. Yang bad pulak macam nie,

" Heh, dia ingat dia ada beg LV ori, dia hebat.? Jagalah kau perempuan, takat LV tu celah gigi aku je!"Esoknya LV si cantik tidak dapat ditemui. Manakala the beast tetibe ada beg yang sama dibeli dari US oleh ibunya.

Looks nie bukan takat jeles siap nak rosakkan kebahagiaan orang lain lagi. Busuk hati betul kan?But then people, perempuan kalau dah cemburu sangat MENAKUTKAN. Siap ada quote lagi, maybe sounds like this ;

People that can do a better research than FBI;  Jealous Woman.

LOL That's why lah kot perempuan memang stalker terhebaddd! FB post yang lama-lama pun dorang tahu doe. Isk isk banyak betei masa stalk kalau belajar memasak menjahit kan bagus? Kompen dah siap sepasang dua baju melayu. Tapi kan sebenarnyaaaa, orang yang cemburu nie selalu rasa insecure. Rasa dia not good enough untuk other people. Dia rasa diri dia well just plain Jane. Like me. Yeah. Ada juga orang rasa insecure sebab dia tak ada semua benda tu. Dia tak ada shape yang menarik, kulit gelap, tak ada baju ropol segala tak mampu nak beli segala baju vintage yang ada.

[link] kan? selalunya orang yang cemburu nie hidup dia menyedihkan. 

By the way babe, the best way to stop this jealousy is too stop comparing yourself with other. Cuba kau listkan benda yang orang  lain ada and apa yang kau ada. EH. itu pun compare right? -______-' kau tengok apa yang kau ada. Bersyukur. Easier type than done but try. Apa yang penting kau ada positive thinker around you to bluntly said yang

"You tahu tak yang you special sebab you have mea. Orang lain mana dapat I tapi you senang-senang je dapat, dahlah I nie hot stuff, handsome lagi, perempuan beratur tau nak duduk sebelah I kalau I pegi kelas." 

Tapi dah namanya manusia, mana nak sedar kekurangan orang lain except bab mengumpat ke apa right.? Kemain duk sokseksoksek dia pakai mini skirt weyh, perempuan tu kan dia single sebab dia takde rupa. Tskkkkkk. Semua diberi kesedaran 5saat kalau tengok orang lain guna Samsung Galaxy Notes, dia pakai BB je untuil dia ternampak orang yang guna Nokia 3310 je. Masa tu baru nak rasa bersyukur then after a blink in the eye semua tu hilang. Jealous balik.

[link] upgrading your self-esteem should be oke. kau terbaik sayang. remember that.

Mungkin jauh di sana ada orang yang sedang cemburu sama kamu,
kerana begitu disayangi oleh dia.
Walaupun kamu seringkali menyakiti hati tetapi si dia masih lagi
setia memegang janji yang sudah dimeterai.

Mungkin jauh di sana, ada sesiapa yang merasa bertuahnya kamu,
bila namamu sering terukir di bibir mulus itu tiap detik dan waktu,
diingati dalam setiap doanya,
agar Ilahi memberi peluang untuk kamu sentiasa bersama dia.

Apa pun people, bless Allah for all you have right now,
a dysfunctional family, a laptop to read this entry, room to sleep in and virtual friends to comfort you when your real friend is so busy with their works. 

Have a nice sleep babes !


Sunday, February 5, 2012

Kahwin Awal

Assalamualikum. :)

Hey Girls. watcha doing? Kehkeh. Geli tak geli tak? Alahai, macam biasa aku lemah betei tang nak bermukadimah bagai ni. Lets proceed to the topic jelah ye? *wink*

Sekarang ni, musim kahwil awal dah melanda pelusuk minda dan hati remaja-remaja Malaysia ni. Semua pakat nak kahwin awal dengan cara nikah khitbah. Aku pun tak terkecuali. *facepalm* Aku pun pernah satu masa tu tergedik-gedik sangat ajak si dia berkhitbah. Aku asyik nampak jalan yang bakal dipijak tu indah-indah belaka. Almaklumlah, dah tabur pasir dalam periuk nasi si setan.


Tapi lepas tengok satu drama TV3 ni, Dingin Lavenda. Korang tengok tak? Ala, setiap jumaat pukul9 malam kut. Aku bukanlah gemar beno tengok tv ni. Tapi haritu tertengok. Hehe. Ada satu dialog ni yang buat aku berfikir. Si pelakon ni suruh si pelakon lagi satu ni fikir dari sudut negatif dulu sebelum melakukan sesuatu perkara. Supaya bila dah menghadapi nanti, ada jalan untuk menongkahnya.

Faham tak apa aku tulis atas tu? Bagi yang tak faham, sini aku jelaskan lagi dengan menggunakan topik hari ni sebagai contoh. Okay, kau nak berkhitbah, tapi parent kau takah bagi. Rasanya kenapa? Sebab parent kita tahu apa yang kurangnya kita. Lagipun, kehidupan lepas kahwin ni mencabar. Bukan macam couple yang boleh nak break, sambung bagai.

Sebagai perempuan, kita ada hak untuk memilih bakal suami. Korang pasti ke bakal suami tu imam yang baik? Dan sebagai perempuan sendiri, korang dah betul-beul persiapkan diri untuk jadi seorang isteri? Dah fikir masak-masak untu meninggalkan alam bujang? Dah pandai masak? Dah hilang semua malas yang berkerak? Dah?


Jadi, sebelum nak ambil keputusan untuk berkhitbah tu, tilik dulu diri sendiri. Ubah mana yang patut dan buktikan pada parent korang yang korang boleh berumah tangga. Kahwin bukan untuk nafsu semata-mata. Kahwin tu memerlukan komitmen yang penuh. Nak ke anak-anak korang nanti menderita kerana kesilapan korang?

Macam mana nak elakkan melakukan maksiat sebelum kahwin? Banyak cara sayang semua. Janganlah terus clash kalau tahu korang tak kuat tambah yang dah couple empat, lima tahun. Ada 3 cara mudah yang boleh diapplykan iaitu
1. Mengurangkan
2. Menjauhkan
3. Meninggalkan
Nak tau macammana nak mengurangkan, menjauhkan and meninggalkan?

Nah! tiga tips baca sendirik. Jangan jadik baluq liat sangat. Till then, hopefully, bergunalah jugak sikit walaupun tak banyak. Chiaoo!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...