Tuesday, August 23, 2011

Raya Edition - Umi

this entry originally is posted in my blog.
and aku share kat sini sebab dah lama gile tak hupdate.
 

Slow-slow sapukan concealer kat pipi umi. Then oles dengan pressed powder natural dari Avon. Umi tengah baca buku Keluarga yang muka depannya Erra Fazira. Leka aku make up kan umi sambil bergosip. Usai saja aku main make up -make up  dengan umi, umi keluar dari bilik aku. Aku duduk kat birai katil. Air mata mula mengalir laju. Menangis bila ingat balik apa yang dah jadi dua minggu ni.

I ask my mummy for :

new baju kurung for raya - She gave me 4 pair of it.

new shawls to match with baju kurung - She buy it.

new brooch for Raya - Next day it is on my desk.

make up kit -  tonight, she got me full set of Avon's.

Kad Raya nak hantar kat kawan-kawan - All 20 of it she gave it to me, plus guide me on what to write when I am out of idea.

air bandung and nasi briyani for breaking fast - Immediately she cooked it although she's tired from teaching.
permission to sew baju Melayu for Vanilla - She said yes and compliment my works when I show it to her.

a new watch as the old ones it broken - Will give it to me when we are shopping for my new semester later.

new semester fees around 1.6k - She's willing to paid it in full as I don't take ptptn and I don't work during the long holiday.
 
things to bake the chocolate chips biscuit - she runs to nearest shop and buy all the ingredients. Helps me configure the recipe and else.

for a car to drive to UMK - she will think about it.

pocket money - she gave it.

Ya Allah, sedeyh gilee kot. Nak menangis bila mummy bagi set Avon tadi. Semua yang aku minta aku dapat. It is enuff already mummy. I don't need anything else. I just need you. Sekarang baru aku sedar, baru appreciate lebih mummy dengan apa umi dah buat. Semua kat atas tu list dalam dua minggu ni apa yang aku minta ngan umi. Baru dua minggu, bukan 20 tahun okeyy, and dah banyak gila wish aku nak and all of it semua umi bagi. With Allah helps, Umi grants my all my wish.  

I am thanksful ya Allah. To have her as my mother. All these time all the feelings yang aku rasa mak orang lain lebih baik, lebih sporting apa semua aku tolak jauh-jauh buang dalam laut. It's not true. Allah dah bagi ibu yang terbaik buat aku. Aku dah merasa cukup. 
Cukup dengan apa yang aku ada sekarang.

With what Umi have done, memang aku tak mampu balas, but I hope that someday bila aku ada anak, aku nak dia rasa macam apa aku rasa sekarang. Bersyukur sebab aku yang jadi mak dia sebagaimana aku bersyukur umi jadi ibu aku. Although itu akan takes a lot of time dengan rebel, harsh words and everything yang akan buat aku sedih kecewa dengan anak aku kejap aku nak dia tahu it will be worth it bila dia rasa macam apa aku rasa malam ni.

Aku nak umi hidup lama lagi. So that, umi sempat tengok aku berjaya. Umi dapat tengok hasil dia besarkan aku. Umi dapat tengok aku bahagia dengan cucu dia. :')
Ya Allah, aku sayang umi aku.
if this what it takes to me realise how lucky I am, yes aku dah sedar. 

Thanks Umi.



3 comments:

Noreen Natasha said...

membuatkan kite lebih menghargai ibu kita..
i pon mcm tu juga..ckp la apa yg anak-anak nak..semua my mom akan cuba usaha dan tunaikan..

but, sometimes anak-anak ni bila ibu nak minta tolong itu ini..
mcm2 alasan kita bg..

i love my mom =)

btw nice entry!

fatinshah said...

same here dear. bila kita x dapat apa yg kita nak terus lupa apa yg penah mak bagi kat kita

HEROICzero said...

nak menunjuk set Avon lettewww~


*komen berniat jahat .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...