Friday, August 26, 2011

Realiti In Relationship Yang Putus Dengan Mudah.


Menulis pasal relationship ni memang tak semudah yang disangka. Ini topik MAHAbesar buat sesetengah manusia yang baru mengenal cinta. Ini topik yang cukup universal. Banyak takrifan. Banyak definisi. Itu terpulang kepada siapa yang menulis atau memberikan pandangan. This is always an open topic. Relationship. Today, I will only write some portions of this MAHAbesar topic. Just a small portion from this.

Disclaimer : Penggunaan kata 'maha' kat sini cuma simbolisma penggunaan bahasa hyperbola. Kata penegas. Jangan sempitkan otak nak kata post aku ni hina Tuhan pulak sebab gunakan kata 'maha' ni pada relationship. Heh.

Takrifan apa pun yang ada ada tentang relationship, sila persetankan tu dulu. Ini cuma pemerhatian dan pengalaman serta pandangan aku terhadap satu sebab kenapa relationship mudah terjalin dan mudah putus macamtu je. 'Cinta' yang mudah ditanam, dibaja dan disemai, mudah diracun-rumpai dan mudah juga melakukan penanaman semula di kebun 'perasaan'. Oh mudahnya 'cinta'. Setakat macam 'berkebun' mengisi masa lapang ye? ;P

Ada manusia jenis begini. Relationship baginya macam sampul gula-gula. Bila belum terasa nak merasa kemanisan gula-gula, sampulnya cukup berharga. Buat pelindung. Buat penghindar semut dan lalat. Buat penjaga kemanisan gula-gula. Bila terasa nak makan gula-gula, sampul dibuka, ditenung sebentar. Diamati jika ada sisa manis gula-gula. Kemudian dijilat dan dibersihkan. Bila hilang manis, bila gula-gula habis, di ceruk longkang mana pula sampul yang konon berharga tadi dibuang? Waktu sampul dibuang pun, mata tidak sudi melihat. Dibuang, terus berlalu pergi tanpa sedikitpun riak wajah rasa bersalah sebab buang sampah merata-rata.

Cinta dan relationship bagi anda macamana? Semudah berkebun bunga? Segampang membuang sampah merata-rata? Cinta apa? Cinta yang layaknya diletak di bunga tapak selipar jepun?

Sedang kemaruk cinta, memang kelabu anak mata. Memang pekak telinga. Hati asyik guna lensa autofocus pada si dia seorang. Muka dia bangun tidur pun, ah cutenya! Muka selenger lepas gali tahi-tinja-shit hidung pun, alololo comelnya!. Bila dah bosan? Muka bangun pagi, eeeii selekehnya! Muka korek hidung yang dulu comel dah tinggal TAHI.

Waktu eager merasakan cuma dia seorang. Waktu eksaited kata dia lah The One. Waktu jakun sangat meyakini diri dah bersedia menyunting merembat hati si dia. Waktu ni semua akan dirasakan indah. Semuanya akan dipandang yang molek-molek sahaja. Waktu kemaruk cinta beruk monyet kata orang.

Seringkali kita bila membuat keputusan to be in a relationship, kita tak menimbangtara keputusan di atas dacing 'kewarasan akal'. Yang diambil kira hanya 'kotak perasaan'. Yang mahu dituruti hanya 'kemahuan'. Soal 'keperluan', ah letak je kat tepi dulu. Keputusan yang dibuad agak terburu-buru. Kenapa? Kerana bimbang si dia dikebas orang. Bila dah sure si dia juga berperasaan yang sama, apa lagi nak tunggu? Hati kata, aku mahu. aku mahu aku mahu! Bukan aku perlu, aku perlu, aku perlu! Bila dah dapat. Baru aku puas, baru aku puas, baru aku puas!. Bila suatu hari baru terasa yang in relationship tu cuma sebab waktu tu eksaited sekadar nak memiliki je, bukan benar-benar memerlukan pun, baru lah mata hati dan akal yang waras nak kata, baru aku sedar, baru aku sedar, baru aku sedar? *Erkk apakah pesen kemelalutan ini?

Ada sesetengah orang rasa cinta begitu indah waktu mula-mula je. Dah intermediate, mula rasa perasaan tu mendatar je. Climax dia jadi apa? Jumpa pintu 'keluar' lah. Exit door. Sebelum memulas tombol pintu, nak berpaling lambai tangan ucap selamat tinggal pun dah tak sudi.

Bila nak in relationship, fikirlah guna akal yang waras. Soal hati jangan diketepikan. Tapi jangan diutamakan. Utamakan akal yang duduk paling atas. Lepastu baru consider hati. Kotak perasaan ni kalau semua perkara nak letak kat atas kepala, takut tak stabil, kotak tu jatuh tersembam ke tanah. Rosak pula kotak tu nanti mula lah jari hantu tu dah gatal sangat rasa nak tuding salah kat orang lain. Ehheh.

Pertama sekali, tanya pada diri sendiri. Si dia benar-benar didamba? Bukan sekadar dimahukan, tapi nanti tak dipedulikan. Jika akal kata benar-benar mahu, dan dia memang perlu kerana anda yakin apa yang dirasakan itu cinta, maka keputusan di tangan anda. Mungkin aku ni kolot, tapi aku rasa in relationship tu benda serius. Sacred. Takboleh buad main. Sebab tu kena fikir betul-betul, ye? Sebab tu aku single lagi ni. Bhahaha tak masuk topik langsung. Buadlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri. Yang terbaik buad masa sekarang dan akan datang. Ingat lah, bila mahu, mestilah kena perlu. Benda kemahuan ni semua kengkadang nafsu je lebih. So bila mahu tu, mahu lah pada sesuatu yang jadi perlu.

Tu je lah setakat ni. Zhai jian.



Tuesday, August 23, 2011

Raya Edition - Umi

this entry originally is posted in my blog.
and aku share kat sini sebab dah lama gile tak hupdate.
 

Slow-slow sapukan concealer kat pipi umi. Then oles dengan pressed powder natural dari Avon. Umi tengah baca buku Keluarga yang muka depannya Erra Fazira. Leka aku make up kan umi sambil bergosip. Usai saja aku main make up -make up  dengan umi, umi keluar dari bilik aku. Aku duduk kat birai katil. Air mata mula mengalir laju. Menangis bila ingat balik apa yang dah jadi dua minggu ni.

I ask my mummy for :

new baju kurung for raya - She gave me 4 pair of it.

new shawls to match with baju kurung - She buy it.

new brooch for Raya - Next day it is on my desk.

make up kit -  tonight, she got me full set of Avon's.

Kad Raya nak hantar kat kawan-kawan - All 20 of it she gave it to me, plus guide me on what to write when I am out of idea.

air bandung and nasi briyani for breaking fast - Immediately she cooked it although she's tired from teaching.
permission to sew baju Melayu for Vanilla - She said yes and compliment my works when I show it to her.

a new watch as the old ones it broken - Will give it to me when we are shopping for my new semester later.

new semester fees around 1.6k - She's willing to paid it in full as I don't take ptptn and I don't work during the long holiday.
 
things to bake the chocolate chips biscuit - she runs to nearest shop and buy all the ingredients. Helps me configure the recipe and else.

for a car to drive to UMK - she will think about it.

pocket money - she gave it.

Ya Allah, sedeyh gilee kot. Nak menangis bila mummy bagi set Avon tadi. Semua yang aku minta aku dapat. It is enuff already mummy. I don't need anything else. I just need you. Sekarang baru aku sedar, baru appreciate lebih mummy dengan apa umi dah buat. Semua kat atas tu list dalam dua minggu ni apa yang aku minta ngan umi. Baru dua minggu, bukan 20 tahun okeyy, and dah banyak gila wish aku nak and all of it semua umi bagi. With Allah helps, Umi grants my all my wish.  

I am thanksful ya Allah. To have her as my mother. All these time all the feelings yang aku rasa mak orang lain lebih baik, lebih sporting apa semua aku tolak jauh-jauh buang dalam laut. It's not true. Allah dah bagi ibu yang terbaik buat aku. Aku dah merasa cukup. 
Cukup dengan apa yang aku ada sekarang.

With what Umi have done, memang aku tak mampu balas, but I hope that someday bila aku ada anak, aku nak dia rasa macam apa aku rasa sekarang. Bersyukur sebab aku yang jadi mak dia sebagaimana aku bersyukur umi jadi ibu aku. Although itu akan takes a lot of time dengan rebel, harsh words and everything yang akan buat aku sedih kecewa dengan anak aku kejap aku nak dia tahu it will be worth it bila dia rasa macam apa aku rasa malam ni.

Aku nak umi hidup lama lagi. So that, umi sempat tengok aku berjaya. Umi dapat tengok hasil dia besarkan aku. Umi dapat tengok aku bahagia dengan cucu dia. :')
Ya Allah, aku sayang umi aku.
if this what it takes to me realise how lucky I am, yes aku dah sedar. 

Thanks Umi.



Sunday, August 21, 2011

JOM SHARE

Bukan nak berlipur lara. Cuma nak bertanya dari pembaca semua, ada cara untuk menenangkan hati dan menjadi sebaik-baik wanita? Marilah berkongsi bersama. Semua pendapat akan kita rangkumkan bersama nanti ;)

p/s : physically and mentally ye. Ke mentalitily? Ah bedal. Jum share sayang. 


Tuesday, August 16, 2011

Ini Warkah Aku : Wanita Itu.


Sayang, ni aku.

Maaf yang aku minta dari kaum kau, sayang. Permohonan maaf ini aku wakilkan buat segelintir kaum aku yang bersepanduk berdemonstrasi dan berlaung-laungan di jalan. Aku rasa kau tahu kenapa mereka bertindak sebegitu. Aku memang yakin kau tahu. Mereka bukan berniat melancarkan 'perang' ke atas kaum kau, sayang. Bukan. Aku takmahu kaum kau salah faham. Nanti 'effect' pula pada aku yang tak bersalah ni nak merasa kemanisan berpasang-pasangan dengan kau pula. Dah lah memang belum pun berkesempatan lagi ni. Uupps. Terlajak bicara pula. Tidak sopan betul kan? Err jadi maafkanlah mereka, dan aku juga. Jika dalam hati aku ni, aku tak perasan aku pernah juga merungut hak aku tak setara dengan hak engkau.

Sebenarnya ada yang tak puas hati kenapa kaum aku jadi kuli kaum kau. Kenapa kitorang tiba-tiba nak kena dengar cakap kau? Arahan kau? Kenapa kitorang berada di bawah kau, dan bukan di atas? Mana adil. Kaum aku jadi hamba abdi. Tak boleh buat itu ini. Err tapi bagi aku sendiri, kau tak pernah pula layan aku macam hamba. Setahu aku lah. Aku bahagia je di sisi kau, sayang. Eheheh. Sekarang ni, ramai yang gantung 'poster' ikon feminisme kat rumah. Wanita kulit putih dari negara Barat. Entah siapa nama dia berbelit lidah aku nak menyebutnya. Sekarang keadaan agak kronik. Sampai Tipah pun tampal gambar Dollah kat papan dart dah sekarang. Pakai riben pink baju pink seluar coli semua pink. Dah lah aku taksuka pink pink ni. Sakit mata aku. Aku risau juga. Bila nampak kaum kau lalu depan rumah, semua hempas daun pintu. Nasib baik tak pecah pintu tu. Aku baru nak senyum pada kau bila kau lalu, tapi Tipah dah set autolock tingkap semua bila sistem 'sensor' kat rumah kesan ada kaum kau yang lalu.

Hidup kaum aku sekarang sanggup berideologi bukan bukan katanya nak defend hak kaum aku sendiri. Jadi mangsa 'kekejaman' domestik. "Freedom of choice " of what to wear and what to do disekat. Katanya terkongkong dan hak diketepikan. Hak apa pun aku tak pasti lah sayang. Hak aku, aku tahu kau akan jaga, bukan? Ehehe maaflah kalau tulisan tangan aku ni buad kau rasa geli geli. Aku rindu betul dekat kau. Pasal semua ni, kita terpisah pula. Macamni lah baru aku rasa tak adil. Aku rasa nak menangis pula. Tapi kau takdapat mengelap air mata aku kalau keadaan berterusan macamni. Terseksa batin kita, kan sayang?

Kerja kitorang katanya cuma melahirkan anak, memasak, mengemas, melayan suami di rumah, mendidik anak-anak bla bla bla yang hampir seluruh hidup ber'pejabat' di rumah. Yang layak bekerja mencari rezeki cuma kaum kau. Yang layak menonjol cuma kaum kau. Kaum aku rasa tak adil. Kami pun harus menonjol! Kenapa lelaki sahaja diberi peluang itu? Tidak adil! Syaitan pun mula menyuntik jarum-jarum iri hati dan cemburu pada kami tentang lelaki dan hak korang tu. Kaum aku mula panas hati rasa hak tidak terbela. Sebenarnya apa yang nak dituntut? Nak buktikan wanita juga hebat boleh melakukan pelbagai kerja dan bidang tugasan seperti lelaki?

Aku sendiri tak faham. Mungkin sebab aku bukan jenis yang kisah sangat orang lelaki nak buat apa atau aku memang jenis yang terima hakikat aku bukan robot semua kerja aku nak buat. Kalau aku nak buat semua, aku risau aku tak terbuat. aku risau tak terdaya kudrat. aku risau yang kau dan anak anak kita yang superdupercomel dan kiut macam kita di rumah entah ke mana, yang disibukkan nak hak boleh bekerja macam lelaki bebas membuat keputusan tu semua pun entah ke mana juga.

Aku mungkin bukan perempuan jenis superwoman yang boleh bekerja dan menguruskan rumah tangga. Tapi aku takmau hidup aku terlalu sibuk dengan perkara yang laki aku boleh buat. Aku selesa buat kerja yang sepatutnya aku buat. Kerja kau, biarlah kau buat. Aku pun lebih selesa kalau aku sendiri dapat suap makanan kat mulut anak anak, bukan si pengasuh tak fasih berbahasa Melayu tu. Bimbang pula kasih kau berpaling pada dia kalau aku sibukkan kerja sepenuh masa macam kau. Aku lagi bahagia siapkan makanan di rumah dan tunggu kau balik kerja, lepas tu kita makan sama-sama. Takde lah kau lunch nasi bungkus hari-hari. Rasa bahagia betul. Theheheh.

Setakat ni, aku pun tengah sambung belajar jurusan kejuruteraan yang kaum kau mendominasi. Aku rasa persaingan sihat je. Takde pun macam kau ada dengki-dengki aku. Tak tahu lah kalau ada kan. Aku tahu kalau grad mesti aku pun berkerjaya macam kau juga. Cumanya aku rasa, nanti biarlah kau yang kerja sara keluarga bila anak kita dah lebih dari dua. Masa kita masih berdua, aku bekerja lah. Sekurang-kurangnya untuk langsaikan hutang PTPTN aku. Taknak letak semua beban atas bahu kau pula. Tapi kalau aku dapat first class degree nanti, pinjaman PTPTN tu boleh lah bertukar jadi biasiswa. Aku nak bantu kau langsaikan hutang. Maklumlah baru berkahwin kewangan tak stabil lagi. Tapi lepas anak dah bertambah, dan kewangan dah stabil, aku jaga rumahtangga kita je lah, sayang.

Wanita cepat terasa, emo perkara biasa. Rasa empati tu tinggi sebab tu sifat keibuan diberi pada perempuan. Wanita mudah syaitan nak perdaya. Lelaki pula susah digoda syaitan tapi dia lemah pula kalau dah tergoda dengan perempuan. Sebab tu senang kerja syaitan bila perempuan dah jatuh perangkap. Err macam lari dari topik asal lah, sayang. Tapi tu lah. Maafkan keterlanjuran kami ye sayang?

Aku harap kasih kita boleh terus bertaut walaupun masalah ni datang. Aku nak kata, aku bukan taknak turut serta perjuangkan 'hak'. Masalahnya 'hak' apa tu yang aku taktau. Aku pun rasa okay setakat ni. Takde yang tak adil lagi bagi aku. Jadi takperlu risaukan tentang aku ye sayang. Walaupun 'sensor' kat rumah ni dah Tipah set tingkap autolock, tapi kau tahu aku tetap sayangkan kau. Walaupun Tipah dah jadikan gambar si Dollah tempat sasaran dart, tapi gambar kau aku masih simpan bawah bantal lagi ni. Hihi.

Sayang kau.

Yang benar,
AKU.
Wanita itu.




Sunday, August 14, 2011

Selamat Tinggal Ella

Tongkat di naikkan. Kunci di hidupkan. Papan kemuka bersinar huruf "N" berwarna hijau memancar. Starter di tekan. Deruman honda EX5 100cc itu tidak semegah dahulu. Kabus malam yang tebal di redah.Tidak lagi menghiraukan cerita serangan pontianak yang berlaku baru baru ini di kampung sebelah."Bulan puasa mana ada hantu ye dak?" Getus Helmi dalam hati sambil matanya menjeling kiri kanan jalan.

Malam itu adalah malam ketiga dan malam terakhir dia kerumah Tok Walid. Helmi perlu melengkapkan syarat tiga kali pertemuan dengan Tok Walid bagi memujarabkan permintaannya sendiri. Setiap perjumpaan Helmi perlu memberikan pengeras sebanyak RM300. Itulah bomoh moden. Pencekik darah manusia cetek pemikiran. Permintaan Helmi bukan besar. Helmi hanya mahukan Normala si ratu cantik Perumahan Desa 2010/2011 atau nama barunya Ella tunduk kepadanya, gila bayang kepadanya dan terkejar kejar dirinya. Bukan cinta, kasih ataupun tubuh Ella yang Helmi mahukan. Namun semenjak Ella terkenal apabila menjadi finalis Gadis Melayu pada tahun lepas, karakter Ella semakin berubah. Bongkak dan suka mencaci pemuda pemuda kampung seusianya. Senyuman manis sudah hilang dalam diri Ella terhadap Helmi dan teman teman kerana Ella beranggapan Helmi dan pemuda pemuda kampung yang lain tidak sesuai dengan dirinya yang mengikut aliran moden sekalipun hanya Gucci Petaling Street yang menjadi kebanggannya. Dan perkara itu yang menyebabkan Helmi rasa dia perlu guna cara halus untuk membalas dendam.

Selesai Tok Walid menjalankan upacara jampi serapah menggunakan bahasa Sanskrit ke atas gambar Ella yang sedang menjemur kain sambil berkemban itu, Helmi ketawa seperti lagak lakonan Jalaluddin Hassan yang menang tender juta juta menerusi cara kotor hina.
"Kau sabar Ella. Kau sabar. Kau akan tergila gilakan aku!" Kata Helmi dengan nada sederhana dengan menjegilkan mata sambil tangan mengusap usap manja misai segaknya.

Mengikut kata Tok Walid, Ella akan mula termimpikan Helmi pada malam itu juga. Rasa rindu terhadap Helmi akan mula meronta ronta dalam jiwa Ella. Dan perkara itu benar kerana pada pagi keesokannya Ella sudah memunculkan diri di hadapan pintu rumah pusaka peninggalan arwah kedua ibu bapa Helmi. Senyuman Helmi pada masa itu penuh dengan kebencian dan kegembiraan. Di biarkan sahaja Ella meratap merayu tidak di peduli. Di biarkan. Esak tangis. Rayuan kesedihan.

Pagi-Petang-Malam. Ella bersimpuh kesedihan menunggu Helmi dengan kerinduan.
Seminggu-Sebulan-Setahun. Helmi terus menghilang tanpa membuka kunci sihir yang di tujukan kepada Ella.
Sejak itu sehingga kini. Ella hilang kewarasan akal menanggung rindu dan cinta terhadap Helmi yang ternyata hanya drama syaitan semata.







 
     [ Title Ratu Cantik Perumahan Desa 2010/2011 tidak bermakna lagi buat Normala@Ella. ]


Pesanan untuk wanita wanita yang masih waras di luar sana :
Jika anda cantik, jelita, ayu, menarik, stok muka penghias majalah janganlah anda berlagak sombong dengan mereka mereka yang pada pengamatan anda tidak layak mendapat senyuman atau perhatian dari anda. Anda masih banyak kekurangan.

Friday, August 12, 2011

Search Keywords 1001 Perempuan Minggu Ini.

Minta maaf lah kalau asyik-asyik tangan ni je yang menaip entry. Para penulis yang lain ada banyak komitmen lain. Memandangkan tangan yang ni macam takreti nak rasa lenguh. Jadi tangan yang ni yang menaip lagi. Hihi. Takpe next time bila turn aku busy, penulis lain boleh tolong topupkan entry :P

Korang perasan tak kat blog ni ada satu tab 'pencerita'? Tapi bila di klik takde apa-apa kat situ. Sebenarnya sedang dalam proses mengisi ruangan yang kosong tu. Tunggu sikit masa lagi, boleh lah korang berkenalan serba sedikit dengan para penulis 1001 Perempuan. Tapi harapan lah kalau nak usha nombor telefon kan. Kami takguna telefon. Kami guna unggun api je kalau nak berhubung. Lagipun kami pemalu. Err oke rasa merapu.

Err sila guna mikroskop.
Harap-harap korang nampak lah kan tulisan kecik macam bakteria tu. Sejak reti printscreen ni, asyik nak main printscreen je. Search keywords minggu ni agak menarik perhatian aku. Rasa geligeli hati pulak ada keyword "melilin bulu" dan "ustazah pakai lingerie". Sambil garu garu kepala yang tak gatal, bersembur gak air liur aku bulan bulan puasa ni. 

"Melilin bulu". Apakah? Bulu kucing? Bulu tedi bear? Bulu ketiak? Haha. Kalau bulu yang dimaksudkan tu "Bulu tuuuuuttttt", perlu ke nak 'melilin bulu'? Kahkahkah. Mungkin mencukur akan menyakitkan disamping menjadikan kulit lembut gebu menjadi kasar menggerutu? Euuww? Atau mungkin kalau nak menggunting akan menyebabkan risiko tergunting benda yang tak patut digunting? Kalau tak dirapikan bimbang rumput tumbuh meliar dan menjadi kusut seperti sabut? Err. Jadi dengan cara inovatif lagi berkesan untuk merapikan bulu adalah dengan melilin? Ehem. Melilin? Apa pendapat korang? Ada ke yang pernah cuba? Girls, anyone? HAHA.

"Ustazah pakai lingerie". Main subject kat sini, kenapa ustazah je yang kau cari? Apa kau fikir ustazah tak pakai lingerie kah? Haha. Ustazah kalau tak silap aku, perempuan juga. Kenapa tidak untuk mereka berlingerie? Nak ber G-spot G-string pun tak salah rasanya. Haha. Pelik. Takpun sebenarnya keywords tu si pervert nak cari video 3gp. Video 3gp sekarang kan tajuk pelik pelik? *Kantoi selalu cari. :P

"Cara meningkatkan sifat keperempuanan". This one. Baguslah kalau ada perempuan yang teringin menajamkan sifat keperempuanan yang ada. aku harap bukan manusia macam Mak Jemah yang menaip keywords ni. Bertambah pula nyah kat melesia ni kang. Tapi kalau ada entry dalam blog ni berjaya menarik perhatian si pengkid atau lelaki Tom untuk kembali menjadi perempuan normal, kami penulis 1001P rasa gembira sampai rasa nak buat kenduri jemput semua pembaca je. Tapi kena collect sorang singgit dulu lah. Boleh?

"Darah istihadah seperti benang merah"? Ye eh? Aku pun taktau. Kenapa benang merah? Ada sesiapa boleh explain? 

Tu je. Sekali sekala off topic aku harap takpelah untuk korang. Sumtimes nak tahu juga macamana pembaca 1001P jumpa blog ni kat internet. Hihi. Walaupun agak kelakar keywords yang korang key in, at least korang dah menyumbangkan 'stats' 1001 Perempuan.

Terima kasih untuk pembaca setia kami yang tak jemu menyokong kami. Dah rasa macam retiss pun ada juga ni. Hihi.

Bye and Assalamualaikum. :*





Wednesday, August 10, 2011

Memahami Gejala Mengumpat.


Ni entry ringan. Bukan entry serius. Toksah nak berkerutkerut dahi sangat lah. Kang berkedut muka cik abang dah takmau. Hihi.

Mari kita belajar matematik mudah. Soalan yang disediakan adalah dalam dwibahasa.

Question/Soalan :
Given a linear equation of x + y = 0.
Diberi persamaan setara x + y = 0.

Girls = x
Perempuan = x

Badmouthing = y
Mengumpat = y

Find the values of x and y.
Cari nilai x dan y.

Answer scheme/ Skema jawapan :
From given equation, x + y = 0;
therefore, x = y#
           y = x#

Girls = Badmouthing
Perempuan = Mengumpat

Itu secara teori. Macamana pula in reality? Kenapa golongan perempuan selalu dikatakan golongan yang sebati dengan hobi 'mengumpat' ni ye? Kalau perempuan katanya suka badmouthing. Lelaki pula suka sweet talking. Tu diaaaa. Kalau kau, prefer yang mana? Dapat penyakit hati atau penyakit kencing manis? Err kalau aku. Dua dua pun aku takmauu. Sebab dua dua pun penyakit. :P

Apa punca mengumpat?
1) Menghidap penyakit hati. Tak puas hati tengok orang lain senang sikit, mula lah berbulu mata gatal pulak mulut terasa nak buat cerita.
2) Banyak sangat waktu senggang. Orang kata daripada duduk tertonggok macam tunggul tak buad apa boleh juga mengumpat isi masa lapang. Bijak gunakan masa tu namanya.
3) Nak jaga kesihatan mulut. Nak exercise, malas pula rasanya badan nak buat. Exercise mulut orang kata tak guna tenaga sangat. Tak berapa nak penat.
4) Mengeratkan silaturrahim sesama masyarakat setempat. Dapat lah berkongsi cerita cerita terkini kawasan perumahan sambil sambil pekena secawan teh dengan biskut marie.
5) Hobi. Kau fikir mengumpul setem je dipanggil hobi? Mengumpat pun boleh jadi hobi juga. Kumpul setem kena modal duit. Mengumpat? Modal cerita je.

picture credited to askarjepunonline.blogspot.com
Siapa yang suka mengumpat?
1) Majlis Tertinggi Ahli Mesyuarat Tingkap JKKK Kampung. Orang berjawatan tinggi macamni selalu pro benda mengumpat. AJk dan ahli biasa dia cuma jadi tukang mendengar dan jadi agen penyebar berita je.
2) Surirumahtangga sepenuh masa. Sambil sambil menyapu sampah kat laman rumah tu, sambil sambil tu mulut rasa ringan tanya khabar dan berkongsi cerita dengan jiran sebelah.
3) Orang perempuan muda yang selalu lepak minum minum waktu lunch break sebelum masuk kerja. Biasanya jenis ni mengumpat kawan sekerja diorang yang lebih top, lebih cantik bergaya, lebih rajin, lebih dapat perhatian bos bla bla. Yang penting mengumpat orang yang lebih sikit dari diorang.
4) Lelaki menganggur yang kerja main dam haji kat warung. Dah lah menganggur, satu apa pun tak boleh. Yang boleh, jadi pemain pro dam haji je lah dari terbit fajar sehingga terbenam matahari. Dah sambil sambil main dam tu, mengumpat sekali kawan sekampung yang dah berkerjaya berkereta besar.

Kesan Mengumpat.
1) Yang ada penyakit hati, semakin kritikal keadaan hatinya. Semakin gelap dan hitam.
2) Yang banyak waktu senggang tadi, jadi pack jadual waktu dia sebab dah masukkan sekali aktiviti mengumpat. Dah takde masa lagi kalau orang nak minta tolong sikit ke apa. Dah syok mengumpat, susah nak berhenti buat.
3) Yang sibuk jaga kesihatan mulut tu, mula lah merungut mulut dah menggelebeh terjuih dah tak cantik sebab terlalu fokus nak exercise mulut je daripada exercise yang lain.
4) Yang tadi nak eratkan silaturrahim tu, rupa-rupanya putus kawan dengan jiran sebelah. Orang yang sibuk diumpat tu rupanya anak dia.
5) Yang dikatanya hobi, mula lah berlaku ketidakseimbangan ekosistem dalam berhobi. Sejak menngumpat dikategorikan sebagai hobi, semakin ramai yang menyertai hobi tersebut sehinggakan yang suka kumpul setem pun dah takmau kumpul lagi.

dah dah lee tu nak mengumpat.

Cara mengatasi.
1) Cari penawar penyakit hati. Baca Quran ke. Berpuasa ke. Sedekah ke solat sunat ke. Dapatlah memutihkan kembali hati yang hitam tu.
2) Isi waktu lapang tu buat benda yang lebih berfaedah. Kalau jenis suka sangat bercakap, masuk pertandingan pidato ke, syarahan ke. Berbaloi sikit nak menyembur air liur tu.
3) Tinggalkan habit exercise mulut. Takde pekdah pun. Keluar peluh pun tidak. Air liur kering, mulut terjuih. Kau nak sangat?
4) Eratkan silaturrahim dengan berbincang perkara yang membina institusi kemasyarakatan macam infrastruktur, nak naik taraf kemudahan kampung. Takpun masak lebih sikit lepastu bagi2 kat jiran. Bergotong royong ke. Jangan dok menjaja kisah dalam kain orang lain. Cerita yang luar kain je takpe. Jangan memandai nak masuk dalam. Ehem.
5) Kalau rasa hobi mengumpul setem tu perlukan modal lebih, pahtu dah takde setem lagi nak kumpul sebab semua kau dah ada, cari lah hobi lain yang takguna duit dan tak perlu susah payah nak cari koleksi. Main tengteng ke konda kondi ke. Kan takguna modal. Ada takde tora dengan dengdang je lah guna duit sikittt. Hihi.

Mengumpat ni memang sedap je letak perisa dalam cerita kasi lagi tambah sedap. Macam goreng nasik pulak ye? Lepastu pergi berniaga menjaja cerita orang kat orang lain.Tapi apa motip? Kau tahu kan mengumpat tu macam makan daging saudara sendiri. Kau dengan orang Kanibal sama je. Eeeeiii tak geli ke makan daging orang? Agak-agaklah kalau teringin sangat nak makan daging. Lembu punyalah banyak. Kambing pun siap lalu lalang depan rumah. Takperlu rasanya sampai nak capai lengan adik kat sebelah dan ratah mentah2 macamtu je kann.  Euuww?

this is soooo euuuwww.

Jom lah sokong kempen “Mengumpat?
.
.
.
.
.
.
Euuwww?”
Ditaja oleh 1001Perempuan.  Ehheh.



Friday, August 5, 2011

*Diet Pantas Turun 5kg Di Bulan Ramadhan!



Salam Ramadhan sayang sayang sekelian. 

Cabaran yang paling besar ketika puasa adalah memastikan badan cukup nutrisi yang diperlukan dan memastikan kemasukan air yang betul supaya tidak dihidrasi. Apabila kita berpuasa, kita akan rasa kekeringan lebih cepat walaupun sebenarnya tidak. Rasa kering cuma ditekak tetapi badan akan cuba menahan air daripada keluar. Tahukah anda, kita kehilangan lebih banyak air ketika bersenam berbanding ketika berpuasa. Sebab tu orang yang aktif bersukan akan mengurangkan aktivitinya pada waktu siang. 

Hal yang paling utama ketika berpuasa adalah mengenai pemakanan. Eh, saya takkan tulis bab kerohanian, pasal ibadat segala. Sebab saya kan nak cakap pasal diet semata-mata. Yer, masa ini lah kita kena work out untuk menurunkan berat badan dan membentuk semula tubuh kita. Bagi orang perempuan, tampil cantik semasa raya itu penting. Mana tahu, ada makcik-makcik yang terbekenan untuk dijadikan menantu. Tak ke beruntung macam dapat durian runtuh!! Haa~ jadi, jangan bermimpi untuk makan makanan yang banyak dijual di bazar Ramadhan jika ingin berdiet kencang dan turun 5kg dalam masa sebulan ini!! 

 Ini antara pilihan menu yang saya sarankan untuk turun 5kg dalam masa sebulan berpuasa

- Oat
- Ikan
- Kurma
- Sayuran
- Buahan
- Tempe (soya)
- Susu/atau minuman Yogurt

Elakkan makanan bergaram tinggi ketika sahur kerana ianya akan menyebabkan badan dehidrasi lebih cepat. Lebihkan pengambilan makanan berserat tinggi untuk menggelakkan rasa lapar sepanjang hari. 

Kenapa saya tak senaraikan nasi dalam pilihan menu di atas? Ini kerana, nasi mengandungi kanji yang lebih. Ia membekal lebih lemak. Tukarkan nasi kepada oat. Ia lebih mudah dihadam dan berkhasiat. Lagipun, oat membantu menyerap kolesterol dalam badan. 

Kenapa tiada menu ayam atau daging? Heyyy~ kan nak turun 5kg dengan pantas! Jadi, elakkan mengambil protein yang sukar dihadam. Gantikan dengan soya(tempe) atau ikan dah cukup. Lagipun, hari raya nanti pasti pelbagai juadah daging dan ayam akan terhidang. Jadi, anggap saja anda juga berpuasa dari memakan ayam dan daging untuk sebulan ini. 

Elakkan makanan berminyak dan meminum minuman sejuk semasa berbuka. Adalah lebih baik anda makan kurma dan menikmati bubur oat dan sup sayur. Cukup! 

Nak lagi mantap, ambillah apa-apa slimming supplement yang tidak mengandungi racun berjadual sepanjang puasa ini. Hasinya mungkin lebih marvelous!

Kenapa Ramadhan sering dikaitkan dengan kurma?

Kurma bukan sekadar sunnah. Ia mengandungi campuran glukosa dan fruktosa. Mengandungi potassium yang tinggi, sekitar 64 peratus lebih tinggi daripada pisang. Mengandungi beta-D-glucan yang mana merupakan serat larut air yang menyebabkan rasa kenyang.

Kenapa badan saya susut ketika puasa dan naik mendadak selepas raya?
Perlu diingatkan, ada kemungkinan berlaku penurunan kadar metabolisma semasa berpuasa. Selepas tamat puasa, kadar metabolisme jauh lebih rendah dan ketika itu kebanyakan orang akan makan tak ingat dunia dan menyebabkan badan mengembang semula bagai di-pump. Malah, berat badan boleh naik mendadak dua kali ganda dari berat sebelum berpuasa. Oleh itu, jagalah pemakanan anda selepas berpuasa nanti. Ok~


*Senarai menu di atas juga sangat bagus untuk golongan ibu-ibu yang menyusukan anak dan juga yang sedang mengandung. Tapi perempuan mengandung yang mengidam macam-macam tu, tunaikan aje lah apa yang nak di makan. Kesian pulak kat baby dalam perut tu nanti kann..... 




Monday, August 1, 2011

Cinta : Geli Geli : Seks




Assalamualaikum and hello there! (gaya AnwarHadi) keh keh keh.



Ok first of all, aku nak bagitahu entri berdasarkan cinta, seks dan perempuan whatsoever ini akan di hasilkan di dalam dua entri mengikut permintaan sebahagaian daripada kalian di page Facebook 1001Perempuan tempoh hari.

Ok di dalam dunia yang serba moden dan di kelilingi dengan pertumbuhan serta kemajuan teknologi. Err macam shit betei je kan ayat macam karangan SPM.
Dalam dunia sekarang nie, yang macam macam kes di laporkan nie, yang semakin ramai perempuan nie korang agak agak berapa ramai yang pernah melakukan sex-before-marriage?
Dalam jumlah 1000 responden kalau di buat kajian, aku boleh kata around 80% surely akan kata diorang pernah lakukan One Night In Paris  dengan dia punya awek/pakwe.

Pernah tak korang terfikir camna boleh jadinya macam nie? Apa sebab utama?
Nak kata kurang pendidikan, sangat sangat cilake bunyinya ye dak?
Nak kata kurang kasih sayang, boleh juga.

Kebiasaannya ada stage dalam perhubungan yang berkaitan dengan seks ni.

Baru Kenal
Ok masa nie masing masing perangai dah macam malaikat dah. Bila mesej segala hadis keluar. Nak nak pihak lelaki. Ayat manis gula batu! Biasalah nak dapat pelanduk kena pakai umpan terbaik ye dak? Masa nie kalau tersentuh tangan pun mintak maaf segala kata tak sengaja.

 Dialog tipikal
L : You tau tak kenapa lelaki lebih dalam segalanya? Sebab lelaki itu seorang Imam.
P : Itu I taulah. Tapi you boleh ke jadi imam I nanti nie?
L : Eh boleh la. I dah biasa jadi imam dalam hostel dulu. Eh terpegang dada u pulak. Maaf.
P : Kalau ada perkataan TER tu takpe. *blushing.



Sebulan Keatas 
Masa nie perempuan biasanya sudah gila bayang habis dengan pakwe diorang. Semua rasa kasih rasa sayang dah di curahkan kepada pasangan. Masa nie jugaklah diorang anggap pasangan diorang tu lah their-future-husband. So ringan ringan or geli geli bukan satu masalah. Jantan tu future husband, so segala bekas bekas finger print dekat tubuh tu, jantan tu jugaklah yang kena mamah kena hadam bila dah jadi husband nanti. Keluar malam berdua pun dah jadi halal. Tengok wayang pilih seat paling hujung sekali. Orang tengok filem yang dia dok buat filem jugak. Skrip dalam filem tu takdelah mendesah mendengus segala. Tup tup ada sound effect suara gaya gaya Sora Aoi. Keluar wayang bagi yang free hair tutup leher pakai rambut lurus rebonding dia tu cover takut orang nampak gigitan pelesit kat leher tu. Bagi yang bertudung, tudung pun habis serabai anak tudung pun hilang.

Dialog Tipikal
L : Cantiknya body you. Boobs you menawan macam Megan Fox!
P : *blushing. Mana ada. Biasa je. Anugerah Tuhan.
L : Tapi serius perfect! Rasa nak usap je. Boleh? *senyum kambing.
P : *tutupmuka. Nantilah tunggu tempat gelap.



Melebihi Tiga Bulan
Inilah tempoh klimaks. Dan ini jugalah masa yang sesuai kepada jantan bertanduk halimunan untuk menuai hasil setelah berbulan menabur kata kata manis. Tapi masa nie lah kata kata super-duper-manis akan di gunakan. Kiranya last shoot untuk mendapat hasil buruan. Ada yang lebih hebat, jantan belum mengayat pihak perempuan dah offer diri. Lagi lagi kalau yang sorry to say la. Yang muka tak berapa nak lawa tu, nak pikat jantan pakai muka confirm confirmlah tak laku ye dak? So aset apa yang ada tu lah yang di guna sebagai pemikat. Syurga dunia kata mereka.

Dialog Tipikal
L : You, I kan dah janji nak jadi husband terbaik untuk you macam Seth Tan tu.
P : I tau you baik sebab tu you suka peluk I erat erat kan taknak I pergi dari you. hikhik.
L : Pandai! I tengok video Ria Sakurai nie macam best je you. Jom cuba? Alaa nanti I juga yang jadi husband you. Takpalah I rasa dulu. Kan?
P : hikhik. Nakal la you nie. Btw ada tempat clear ke you? I nak bilik tanak kebun. Banyak nyamuk. hikhik.


Aku tak salahkan sesiapa dalam perkara ini. Tapi aku boleh kata perkara nie macam dah menjadi lumrah dalam masyarakat. Budak tingkatan satu pun ada video 3gp. Kalau simpan blue dalam fone tu lagilah toksah cerita.
Kepada cik cik awek atau bakal menjadi awek, aku nasihat jagalah diri baik baik. Simpan baik baik untuk suami yang di cintai. baru lah ada feel malam pertama. Talak di tangan suami. Buatnya masa malam pertama kena cerai tak ke haru jadinya? Lelaki nie kejam sebenarnya. Tapi tak semualah ye dak? Sesetengah.
Aku tegaskan lagi sekali. SESETENGAH. Err aku tak kejam.


Bila Perempuan Si Bakal Menantu Taktahu Memasak. Hoomaigadddd Apa Nak Buadd?

Lek luu. Tengok tajuk je dah biru muka apekedehal? Ni bukan entry suspens. Ni entry nak bagi penyelesaian. So patutnya bukan tunjuk muka biru, tapi muka merah menahan maluuu. Muehehhe.

Let's say korang yang taktahu memasak ni dah jadi bakal menantu. Sampai rumah bakal mertua, tibatiba mertua nak rasa air tangan korang. Perlu ke suspens? Okay. Memang perlu. Sila buad muka pause dan jerit 'Tidaaaaaakk!". Oke tipu. Jangan buad macamtu. 

                                                                       *********

Zaman dulu kalau perempuan taktahu memasak dah jadi satu 'kemaluan' besarr buat satu family. Erk. Takde lelaki nak masuk meminang tak kira lah betapa lawa cantik kiut beribu kali pun. Memasak dan perempuan tu macam kembaq siam. Taktahu memasak then toksah la berangan nak jadi perempuan. 

Zaman laa ni dah lain. Ni cheq nak habaq mai kat hang. Laa ni semua senang. Pembantu rumah ada, mak ada. Taktau memasak takpayah suspens2 biru muka naa. Takpayahh. Lelaki sekarang pun tak banyok kerenah mana. Depa boleh lagi telan ayaq liuq tangan masakan Pembantu Rumah Myanmar ke Thai ke. Mak pun adaa. Selagi hang dengan suami hang dok serumah dengan mak hang semua, toksah migrain, sonang kerja haa. Mak hang tak komplen punya lahh nak memasak hari hari. La ni pun ramai buad mak depa macam pengasuh anak tak bergaji. Setakat buad mak macam tukang masak free takdak hal punya. ;P

Dok eh. Takmau marah cheq naa. Cheq gurau ja. Cheq tau hangpa semua anak yang baik. *Ni apekedehal nak berbahasa Utagha plak ni? ==
                               
                                                                            ******** 
1) Sejurus selepas mendapat 'tugasan' tersebut, sila pause dan buad muka terkejut. Yaa. Memang perlu pause sekejap untuk suspens sekejap. Sekejap je toksah lelama. Pahtu, jangan menjerit. Diam je. Buad muka cool. NOTAKAKI : Kalau mak sendiri yang suruh takpayah nak pause sangat la. Dengan mak sendiri nak malu buad apa? Dia dah memang tau korang takreti masak. Yang perlu nak pause bila mertua suruh. Kan korang bakal menantu kesayangan diorang. Jatuh laa air muka kalau pecah tembelang. Hihiii. 

toksah buad muka terkejut sangat lah kan. ==



*Perempuan dan Seks


Alicia. sebaya aku juga. sudah berumahtangga. baru juga tahun lepas. aku banyak belajar dari dia tentang bla bla bla. ya. sangat banyak. tak perlu aku huraikan sepenuhnya. baca saja entry ini dengan tekun. 

Alicia seorang perempuan yang berkulit sawo matang. bukan putih gebu macam maria ozawa. tapi dia punya pakej lengkap untuk membuatkan lelaki di luar sana tangkap leleh setiap kali memandangnya. serius. aku tak tipu. walaupun aku lebih cantik dari dia, lebih putih dari dia, ayat perasan tapi ini betul tak tipu ;p tapi dia punya aura, sangat berbeza. dia hilang dara pada usia enam belas tahun.  pertama kali bercium pada usia empat belas tahun. mungkin tak sama standard dengan remaja perempuan zaman sekarang. sekarang lagi advance kan?` tapi bagi aku dulu dulu, itu sudah cukup wow! kau sangat berani la Alicia! aku tak berani komen apa apa. dia mahu hilang dara di usia muda. suka hatinya lah. aku cuma menjadi pendengar yang setia. setiap kali ada masalah, aku lah tempat dia mengadu. ya... masalah selalunya selepas dia melakukan perhubungan terlarang itu. lewat seminggu tak datang haid, dia datang mengadu. aku? aku suruh dia cek doktor. dia tak mahu. akhirnya, dia mengajak aku berjumpa mbak jamu. aku sekadar menjadi teman. apa yang dibualkan dengan mbak jamu itu aku pun tak tahu apa apa. sudah beberapa kali juga. masa tu tingkatan lima. ada juga mbak jamu tu promote jamu perawannya. aku menolak. sebab tak pandai minum jamu. kalau pil, aku boleh lah telan. ini air. eewwww... tapi Alicia. aku tengok dia minum jamu tu macam minum milo saja. selang dua hari selepas itu, khabar gembira keluar dari mulutnya. dia sudah datang haid. alhamdulillah... aku mengucap syukur. dan setiap kali itu juga aku berpesan, jangan buat lagi! jangan lepas dalam. ceh! pandai aku kan. tapi lepas lepas lepas itu, dia buat lagi dan lagi dan lagi... dia sudah ketagih. pesannya padaku, "kau jangan sekali kali cuba! faham?!` ringan ringan tak apa. jangan masuk dalam" haihh~ ada jugak kawan macam ni kan. 

lepas spm aku sambung belajar di luar daerah. Alicia semakin liar. aku tiada, dia semakin hilang arah. ya. dia pernah menangis menelefonku. katanya, akulah segalanya. tanpa aku, dia mudah terpengaruh. dia tak dapat kawal nafsu. ahh.... ada aku pun dia memang sudah terlajak perahu. dia juga suka buat hal sendiri. nasihatku macam sikit saja yang dia guna. selebihnya, dia buat ikut kepalanya sendiri. tapi nasihatnya, sampai sekarang aku masih pegang. mungkin dia selesa aku menjadi pendengar dan peneman di kala dia susah. itu saja. setiap kali cuti semester, aku akan pulang dan kami akan habiskan masa berbual panjang. arwah mak pernah tegur. jangan kawan rapat sangat dengan Alicia ni. tapi aku degil. aku rasa tiada kawan lain lagi yang lebih rapat selain dia yang boleh cerita segala macam cerita. dan sampai sekarang, dia masih sahabat yang bermasalah. ahh.. panjang cerita. 

dipendekkan, sejak berkahwin tahun lepas, dia belum pun ada tanda tanda hamil. dia sangat risau sebab keluarga pihak lelaki sudah mengata dia macam macam. tak subur lah. mandul lah. dia sedih. sangat sedih. aku? tumpang sedih. sebabnya, aku pun tak tahu macam mana nak bantu dia supaya boleh hamil cepat. nak ajar dia tentang posisi posisi terbaik semasa berjimak untuk mudah dapatkan anak, rasanya aku tak layak. dia jauh lebih hebat. nak promote supplement untuk cepat hamil, lagi lah aku tak tahu sangat. bila dia refer doktor, kedua mereka suami isteri tiada masalah. cuma belum rezeki. itu yang pasti. 

sepanjang penglibatannya dalam perhubungan terlarang, dia memang tak pernah mengadu pasal hamil. tak pernah langsung! adakah sebab jamu itu?` adakah jamu itu sudah banyak membunuh telur telur yang sepatutnya menjadi ..... huuu -.-"""

bila sudah berkahwin, zuriat lah yang paling penting. yang paling di tunggu tunggu setiap ahli keluarga. kalau dulu, dia tunggu bila akan datang bulan, sekarang dia berharap dia tak datang bulan. berharap telur telur dapat bersenyawa dengan sempurna. berharap perut akan membusung selayaknya bagi wanita yang sudah berumahtangga. 

hidup ini penuh dengan ujian kan?`  

***

Apa yang berlaku pada Alicia mungkin berlaku pada anda. atau pada kawan-kawan anda. boleh jadi juga berlaku pada saudara-saudara perempuan di dalam family anda. 

kenapa perempuan boleh terjebak dengan seks sebelum bernikah? hal ini berlaku sudah lama. sejak zaman nenek moyang kita lagi. sejak zaman jahiliah lagi. zaman di mana perempuan hanya di anggap sebagai simbol seks dan untuk memuaskan nafsu lelaki sahaja. perempuan tidak layak untuk memimpin. sebab perempuan di anggap terlalu fragile. emo dan tidak bijak dalam semua hal. termasuklah seks. perasaan perempuan di ranjang juga tidak pernah di ambil kira. tugas perempuan cuma baring, kangkang dan lelaki goyang. selesai inzal, perempuan ditinggalkan terkangkang sendirian. sama ada si perempuan sudah cukup puas ataupun tidak, itu langsung tidak dihiraukan oleh lelaki. seks pada ketika itu hanya untuk lelaki. bukan perempuan. perempuan perlu menurut segala kemahuan lelaki. kalau tidak, penerajang akan menjadi hidangan di badan. pada zaman dulu, seks sangat menakutkan orang perempuan.  

tapi itu dulu. lelaki sekarang lebih prihatin. lebih lembut dan sabar membelai. memberi dengan sepenuh hati. melayan perempuan sehingga ke titisan terakhir tanpa perasaan ego yang tinggi. belaian yang diberikan dengan sepenuh "kasih sayang". perempuan juga semakin bijak untuk memenuhi tuntutan batin mereka. perempuan sekarang tidak malu segan silu untuk meminta. juga bijak mengemudi kapal yang sedang berlayar. pokoknya, kata apa saja. perempuan boleh buat semua yang diminta dan begitu juga lelaki. akan buat apa saja asal sama-sama merasa nikmatnya. 


saya tak akan menyentuh soal agama di sini. semua pun tahu seks di luar nikah itu adalah haram. apa agama sekalipun melarang sebenarnya. semua agama mengeji pasangan yang tidak mampu menjaga iman mereka. sebab itu upacara perkahwinan wujud dalam semua agama. semua kita mahukan yang baik-baik sahaja bukan?` cuma, ada juga di kalangan pemimpin agama yang seperti ketam. mengajar yang baik-baik tapi dia sendiri pun buat juga hal yang terkutuk itu. ok... saya teremo bila menulis sambil teringatkan kisah-kisah yang pernah dibaca dan didengar sebelum ini... juga apa yang terjadi di depan mata saya sendiri. bukan sahaja pemimpin di kalangan lelaki. malah ada juga pemimpin perempuan.

persoalannya kenapa? kenapa? kenapa? betul bukan`.... seks penting untuk manusia. sama ada untuk mendapatkan zuriat atau pun saja-saja untuk suka-suka. seks adalah nikmat dunia yang tak terkata. seks adalah merangkumi segala aspek urusan dunia. politik, ekonomi, dan segalanya.  dalam dunia bisnes misalnya, seks diibaratkan sebagai starter dan pencuci mulut dalam hidangan.  hubungan bisnes dimulakan dengan perjanjian. sebaik sahaja perjanjian dimeterai,  hubungan dieratkan dengan semangat bekerjasama. semangat itu di bawa sampai ke bilik tidur. saling bekerjasama bukan?` kemudian, bila bisnes membuahkan hasil, ia akan diraikan penuh gilang-gemilang. dalam riang berpesta makan segala, tak lupa diri dihadiahkan dengan hidangan "kerjasama yang penuh kasih sayang". lega bukan? seronok juga iya~ biasa tengok cerita mat salleh bukan`? semua itu sangat tipikal. sangaaaaaaaaaaaaaaaaattt tipikal! dan kita, manusia yang hidup di garisan khatulistiwa penuh adab dan budaya sopan santun yang tinggi, pun terjebak sama dengan adengan yang sangaaaaaaaattttttt tipikal itu. 


nak cakap semua ini berlaku kerana pengaruh media? mungkin juga. tapi jangan lupa. masing-masing kita punya kemahuan. punya keinginan. tak perlu di ajar. apa yang berlaku pada Alicia, bukan atas kehendaknya 100%. bukan!! saya berani katakan ianya bukan sebab saya kenal Alicia. kenal sangat-sangat. dari kecil sama-sama main guli dan mandi sungai. 


nipisnya iman kita ini adalah senipis kulit bawang (betulkan saya kalau silap yer). mana mungkin pokok bergoyang kalau tiada angin yang meniupnya. dan Alicia, antara golongan perempuan yang tidak mampu menolak salah satu nafsu yang sembilan itu. 


terus terang saya katakan, saya menyalahkan lelaki 100% bila berlakunya seks sebelum nikah. kadang-kadang lelaki cuma main-main saja. tapi perempuan cepat terasa. sensitif jiwanya. bila di pujuk di rayu, perempuan mana yang tak sayu. apa lagi bila saat itu perempuan terjerat dengan perasaan cinta. antara cinta dan nafsu, sudah tiada beza. tidak mampu dibezakan. bukan tak waras. bukan tak tahu halal haram. tapi perempuan,... itulah. itu kelemahannya. mudah menyerah. semua kerana cinta.


ayat tipikal yang biasa kita baca,"perempuan menggunakan seks untuk mendapatkan cinta; lelaki menggunakan cinta untuk mendapatkan seks."  


rasanya 80% perempuan yang terjebak dengan hubungan seks sebelum menikah adalah disebabkan "mabuk cinta". 20% lagi kerana menjadi mangsa. mangsa kepada lelaki yang buas, seperti kes haruan makan anak, ataupun kes-kes pemerdangangan orang. ya.. kes pelacuran. bisnes yang paling lama bertahan di dunia.  kes culik dan tipu kerana terpengaruh. dan biasanya ditipu oleh lelaki yang dikenali. malah mungkin juga oleh lelaki yang dicintai.


orang cakap seks itu sedap. sekali rasa pasti nak lagi. dan lagi dan lagi. itulah yang terjadi pada Alicia. setelah pelbagai rintangan yang dilalui bersama teman lelakinya, syukurlah Alicia akhirnya berkahwin jugak dengan lelaki yang telah "menodainya". menyentuh dan meratah tubuhnya sebelum sah bergelar suami. bagaimana pula dengan nasib perempuan lain diluar sana yang telah ditipu oleh pasangan sendiri?!` habis madu sepah dibuang. dan lelaki dengan mudah memutuskan "anggap lah kita tiada jodoh".   


kesian sungguh jadi perempuan. bila sudah terlanjur, macam-macam sanggup dilakukan. sama ada menggugurkan kandungan, ataupun bertahan selama sembilan bulan kemudian buang. kalau tak pun, akan jadi seperti Alicia. lewat datang bulan dah menggelabah. macam-macam ubat sanggup ditelan. 


apa yang boleh saya katakan, perempuan sekarang perlu belajar mengenali lelaki. perlu ilmu yang tinggi dalam mengenal dan membezakan kata-kata manis lelaki sama ada kata-kata itu benar manis yang berpanjangan atau cuma manis dibibir saja. kerana terlajak perahu boleh undur semula. terlajak tindakan, menyesal pun tak guna. lelaki yang baik, dan benar-benar berkomitmen dalam hubungan, bukan atas dasar cinta semata-mata tapi sedar akan tanggungjawabnya terhadap keluarga dan wanita disekelilingnya, pastinya dia boleh bersabar dan mengawal nafsu.      

kalaupun ada perempuan yang memang pesen senang diajak bermalam, dia antara golongan perempuan yang bermasalah dan telah menjadikan dirinya sebagai hamba nafsu. dalam fikirannya cuma anu anu anuuuuu saja. serius ada juga perempuan yang macam tu. tapi tak ramai. semuanya berlaku kerana kurang didikan, dan kurang kasih sayang. dengan melakukan seks sahaja dia merasakan ada yang "sayang". walhal,... haih~ dia tak tahu dia cuma jadi bahan eksperimen lelaki binatang. 


=="         


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...