Wednesday, June 15, 2011

Don't Be Bakka


Aku bet semua tau pasal kisah dongeng Disney about Cinderella, Snow White, Rapunzel, Jasmine and Mulan. Semua girls di atas akan menderita dulu before happily ever after with their Princes Charming. Well darling, this entry is based on their story in a crooked way.

Not everyone will get their HAPPY ENDING. Not everyone will be happy with their lovers. But somehow they will be happy doing something with someone they never thought of. Furthermore, they can't even imagine to be happy after going through pool of despair, breaking heart also tears.



People, we have the RIGHTS to live happily.

Why being sad and sober, if can be happy do what we want?
KIta hidup hanya sekali. Mati juga sekali. Kita bukan hidup selama-lamanya di dunia ni, jadi appreciate dengan life kita yang ada. Be positive. Take the risks that you haven't think off. For me, I want to do bungee jumping, scuba, climb Mt. Kinabalu and few risky activities. That's my happiness. It lies when I do that breath taking activities. Everyone have things or person that can make them happy. So find it and enjoy your life. Have faith with it.

Girls, dari dulu sampai sekarang, I don't ever understand why kau nak bersedih, sanggup terseksa dalam relationship yang kau sendiri tak pasti akan kekal atau tidak. It is different if you are married you have to bear it till your last will to save it.But if that marriage make you suffer, didn't have life why still keep it. Okeyy di sini bukan aku nak menggalakan perceraian but aku perhatikan ramai perempuan yang sampai lebam kerja nak sara keluarga, bagi makan anak bayar bil semua tapi diorang menderita akibat suami tak betanggungjawab.

Why? Adakah sebab takut kehilangan tempat bergantung?
It makes no sense sebab selama nie kau yang bekerja sara hidup.
Takut dengan perlian orang apabila bergelar janda tambah lagi janda berhias? Persetankan. Ini hidup kau.
Last reason is aku rasa semua orang sukar mau terima bahawa diri dia dah tak diperlukan lagi oleh orang yang disayangi. Rasa being replaced itu sangat menyakitkan.



Girls, if kau tak bahagia, kau asyik menumpahkan air mata mengenangkan sikap boyfriend yang tak tentu hala, berlagak macam single walaupun berdua, tak pernah nak menghargai kau, dan dah terlalu lama kau bertahan dengannya, cuba ambik tindakan berani and lepaskan diri kau dari derita itu. Kumbang bukan seekor. Kau nak buang masa kau dengan lelaki yang tak reti menilai kasih sayang kau? Untuk apa? Sedangkan kau boleh dapat kebahagiaan kau lebih lagi dari bersama dia dengan kawan-kawan yang ada. Kau boleh enjoy tanpa kongkongan, tak lagi report kepada si dia tiap masa.

This is just a matter of time before kau meletup and musnahkan diri kau sendiri. Kepedihan yang disimpan terlalu lama boleh bertukar menjadi racun pada jiwa. Pasif and negatif jadi santapan harian kau. Aku cuma nak bagitau, kita perempuan kena kuat walaupun tanpa lelaki. Tinggikan ego, jangan jadi lemah sebab dia atau kuat sebab dia. Please jadi kuat untuk diri sendiri. Sebab dia macam mana pun satu saat akan tinggalkan kita jua. Masa itu kita sendiri. Tak ada sapa yang mampu memujuk kau lagi time tu.

Kalau kau ditinggalkan or meninggalkan dia, mulanya memang susah tapi kau kena terima kenyataan itu. Kau memang akan bersedih, apatah lagi perempuan dikurniakan dengan riban-riban perasaan dan mudah dikuasai emosi. Cuba kuatkan diri. Menangislah untuk pujuk diri kau sendiri. Hadapi kenyataan itu dengan teguh bahawa kau dan dia dah tiada apa-apa.

Sayang, if it meant to be, it will always meant to be. Biarlah takdir putar belitkan kehidupan kau sekalipun, kalau dah jodoh kau dengan dia, korang tetap akan jumpa. Kalau tak, pasti kau akan jumpa yang lagi baik dari cinta hati sebelum nie. Apa yang penting kau kena bangkitkan balik diri kau tuh. Senyum dan hadapi hari-hari kau. Mungkin akan ada yang jatuh hati dengan senyuman kau itu berbanding orang benci melihat mata sembap dan muka yang masam mencuka.


13 comments:

Amiey White said...

aku agak tersentap -.-"

Miss Lady Iena Nazir said...

believe in jodoh girls!

HEROICzero said...

because sometimes they are stupid. or they acted stupidly.


*kadang2 gua pun boleh berbahasa penjajah. tinggal lagi betul x betul jek.

Raihana Izzati said...

*memegang cermin*


eh kemon la. There's more to life other than love kot.






LOL at Heroic's comment.keh3

catherine- said...

buat la keputusan yang bijak sebelum berkahwin. bukankah perceraian itu sgt dibenci? jadi, kalau masa bercinta pun kau dah tersiksa, baik lepaskan. tapi kalau betul dia jodoh, sekurang2nya perpisahan sebelum berkahwin itu adalah pengajaran utk mengharungi alam rumahtangga.

ttba aku jadi sgt bermotivasi.
hahaha~

Anonymous said...

penulisan kau macam Mr K

teja said...

Berlagak macam single walaupun berdua.

Uhh,memang terkena.+_+

Danish. said...

@Amiey White : Jangan sentap lamalama


@Miss Lady Iena Nazir : jyeahh!.


@HEROICzero :cinta butakan mereka.


@Raihana Izzati : betul tu. haihh~


@rinrin : semua org mahu bahagia. tapi..

@Anon : -.-''

@teja : lulz~

blog-tips-kurus said...

setiap orang ada jodohnya?

hatred24 said...

i love this

Sofea Iman said...

hurm betul (:
terima kasih (:

Anonymous said...

blog yg memberi motivasi..tak ramai yg bt effort tulis blog mcmni

♥cikredjambu♥ said...

tersentap sikit masa baca.
tapi dah baca sampai habis...wow!! im proud of my heart,it's been played, stabbed, cheated burned and broken...it's still works!!
pengalaman dimainkan oleh player mmg seram tapi demi masa depan yang belom pasti i've to build up myself and follow the flow dengan membahagiakan diri sendiri bukan orang lain.
sila pentingkan diri dan hati sendiri sebelum orang lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...