Wednesday, June 15, 2011

Kisah Cinta Wanita Pertama..

Ini kisah cinta paling sweet...wajib baca!
Aku kat rumah, berseorangan dalam bilik..sedang menikmati apa itu SUNYI..macam kali pertama aku post kan entri ini kat blog aku..ni kali kedua..aku edit sedikit dan letakkan di sini...dah lama tak dapat kesunyian yang macam ni...aku rasa sangat lega dan puas..kalau boleh aku nak sentiasa macam ni..tapi mana ada orang yang boleh hidup sorang sampai bila-bila..kalau takda family atau pasangan pon, atleast mesti kita perlukan sahabat..masa tu tengah borak dengan abang aku kat ym pasal satu kisah cinta sejati, tiba-tiba aku teringat, kisah cinta Nabi Adam a.s. dulu dengan perempuan pertama dalam dunia, HAWA..kaum hawa sekalian..mari baca..


Waktu mula-mula Allah ciptakan Nabi Adam a.s., baginda keseorangan je..sendirian dalam syurga..sebatang kara tanpa sahabat ..memang syurga tu indah...cantik..macam-macam ada..segala jenis mahkluk..tapi Nabi Adam a.s. adalah satu-satunya manusia pada ketika itu..mestilah Nabi Adam a.s teringin nak berkawan...mana taknya..dalam syurga, bukan nya Nabi Adam a.s. kene bekerja, hanya duduk-duduk sahaja..bermalas-malasan sambil menikmati keindahan syurga..baginda mesti kesepian..Nabi Adam tetap bersyukur dengan apa yang baginda ada..tak pernah baginda merungut langsung pada Allah...tapi, Allah kan Maha Mengetahui...macam mana selindung pon, Dia tetap tahu apa dalam hati hambaNya..

Jadi masa Nabi Adam a.s. sedang nyenyak tidur, Allah minta malaikat Jibril mencabut tulang rusuk sebelah kiri baginda..Nabi Adam a.s. tak rasa apa-apa pon masa Jibril cabut tu..dengan kuasa Allah yang boleh mnjadikan apa-apa menurut kehendakNya, dengan hanya berkata "Kun!", Hawa pon tercipta..Hawa lah merupakan manusia kedua yang menghuni syurga lepas nabi Adam.

Hawa hanya perhatikan Nabi Adam a.s. tidur..dari apa yang aku baca,hawa melihat baginda sebagai seorang lelaki yang kacak...bila Nabi Adam a.s. terjaga, memang terkejut besar lah baginda tengok hawa..hawa macam wanita lain, dicipta ada perasaan malu..waktu diperhatikan Nabi Adam a.s., terus dia berpusing sebab menyembunyikan tubuh badannya...paham-paham la kan..Hawa ni digambarkan sebagai perempuan yang serba-serbi sempurna..dari segi rupa, sifat kewanitaan dan peribadi....kiranya siapa yang pandang, konfem terpikat..padanlah dengan Nabi Adam a.s. kan..sebab melalui apa yang aku baca, takda satu pon cacat pada tubuh badan baginda kerana Allah cipta baginda secara terus, secara langsung tanpa apa-apa perantaraan..Wallahua'lam..

Sambung tadi..Nabi Adam pon terus bangun dari pembaringan, bila baginda pandang hawa, baginda tahu hawa tu perempuan based on bentuk fizikal yang berlainan daripada tubuh badan baginda..Nabi Adam a.s. bersyukur dan terus memuji Allah...Nabi Adam a.s. terpikat kepada rupa Hawa...baginda tanya kat Hawa, siapa gerangan dan buat apa kat sini..hawa yang memalu tu pon jawab dia adalah hawa dan dijadikan untuk baginda..Nabi Adam a.s. pon jemput Hawa datang pada dia, tapi Hawa malu..Hawa bagitahu, kalau baginda nak, baginda lah yang datang pada dirinya..Sebab itulah memang dah tersurat sejak dulu, sifat perempuan adalah didatangi bukan mendatangi..

Waktu Nabi Adam a.s. datang kat hawa, menghulurkan tangan, tiba-tiba terdengar suara yang menyuruh baginda kawal diri dan tidak bergaul dengan hawa melainkan secara halal iaitu dengan mahar dan menikah..kalau tak silap aku, mahar hawa yang Allah kenekan pada Nabi Adam a.s. ialah selawat ke atas Muhammad s.a.w walaupun pada ketika itu Nabi Muhammad s.a.w belum diciptakan..kiranya Allah dah explain awal-awal tentang Rasullullah, penghulu segala rasul tu...lepas habis menikah, selawat dengan disaksikan oleh semua yang berada di syurga, mereka pon halal antara satu sama lain..

 Cinta yang datang kerana-Nya lebih berkat..insyaAllah


Itulah kisah macam mana Adam dan Hawa bersatu..kalau apa yang aku tulis ni salah, betulkan la..sebab ni melalui apa yang aku tahu, apa yang aku baca dan belajar..antara kisah cinta yang paling sweet bagi aku..


9 comments:

eszol raar said...

ana mohon share

aQi + GenGkey said...

terbaek woo..:D

wa khairul onggon said...

Wallahu'aklam.. betul ke idak tapi cerita ni memang sweet.. :)

catherine- said...

waaaa~ sebak sebak sebak!

ok. diakui cinta adam dan hawa yang terbaik.

Amiey White said...

cinta mereka tidak dapat disangkal .

#sebak

Danish. said...

:')

Balqis Riza said...

mcm dlm nasyid Dehearty - Wanita

Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa..

sweet gak kisah ni bagi aku..hehe

Missy Brown said...

.....

Missy Brown said...

.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...