Sunday, June 26, 2011

of Bra and Panties!!

warning: ENTRI INI MUNGKIN TERLALU TERBUKA DICERITAKAN WALAUPUN SUDAH BEBERAPA KALI DITAPIS/FILTER..TAPI INI UNTUK KEPENTINGAN BERSAMA..

memahami wanita bukan mudah..
walaupun kau ada 9 akal sekali pun..
kerana 9 nafsu yang ada pada wanita,
kadangkala berada diluar jangkaan..

ingat senang nak jadi perempuan...nak kene pikir macam-macam..
-hari ni nak pakai baju apa?
-hari ni nak buat mask muka apa? timun ke susu?
-jap lagi nak makan makanan yang tak menggemukkan apa?
-apa aku nak buat hari ni untuk bagi si dia pandang, bagi si dia sayang?
-berat dah makin naik, macam mana ni?
-hari ni nak buat tudung fesyen apa?
-kenapa period tak datang on time?
-puasa tak ganti lagi tp nak dekat raya ni macam mana?
-malam ni nak masak apa?

tapi ada sesetengah wanita yang mengambil mudah ke atas beberapa perkara..
kadang-kadang sikap macam tu perlu, sebab terlampau memikirkan benda-bende remeh ni kadangkala menyusahkan diri sendiri orang kata..
TAPI..............

mengambil ringan terhadap penjagaan bra dan panties adalah sangat TAK PATUT!

apa yang membezakan lelaki dan perempuan secara fizikalnya??!
semua tahu..
perempuan ada ini, lelaki ada itu...[read:vagina&penis]
perempuan ada ini, lelaki takda itu...[read:breast]

semua benda perempuan ada extra kalau nak bandingkan dengan lelaki..
extra weight!
extra lemak!
extra body parts!
tapi ada satu bahagian je lelaki lebih panjang daripada wanita..paham-paham sendiri..


so bahagian-bahagian extra ini perlu dijaga dengan baik..
especially bahagian yang sangat penting untuk masa depan itu...
tengok dada masing-masing..ye...dada!....
tengok kat kemaluan masing-masing pulak..dah shave ke blum?
bahagian yang dua itu perlu dijaga dengan baik..

ambil mudah bahagian itu aku maksudkan ialah apabila..

1. memakai saiz yang tidak sepatutnya.
kemonnn la ladies...takkan barang sendiri pon tak tahu saiz..ok, kalau betul-betul ada yang tak tahu..pergi kat google..pergi google macam mana cara yang betul untuk ukur saiz bra dan seluar dalam yang sepatutnya dipakai..
saiz yang tidak tepat misal kata terlalu ketat adalah bahaya..aku penah tengok dekat tv, pasal ada perempuan tu dia ada masalah pernafasan sebab bra yang dipakai terlalu ketat..dan aku penah baca juga kat majalah tentang bahayanya seluar dalam yang dipakai terlalu ketat..cuba google...benda-benda itu kau patut tahu sebagai seorang wanita..
longgar sangat pon tak bagus..bra dipakai untuk support extra lemak yang kau ada di dada...kalau pakai longgar sangat, nanti tak cantik la shape nya..

2. tidak membasuh dengan baik
yang ini aku paling tak boleh terima...aku penah nampak orang basuh bra dan panties dengan washing machine..bagi aku ini sangat tak patot..sebab..
-washing machine hanya membasuh gitu-gitu aja..jadi secara totalnya, kebersihan 100% tak terjamin..walaupun kau guna serbuk pencuci yang bagus sekalipun...
-boleh merosakkan bra dan panties itu sendiri..mana tak nya, bila dah berspin anak-anak kecik tu, rosak la segala dawai besi, ropol renda dan sebagainya..
-bra dan panties kau pakai di tempat-tempat yang sulit, then kau basuh dengan baju-baju orang lain apabila kau masukkan ke dalam mesin basuh...lain la kalau baju dalam tu kau sornag punya..haiyaa!
-sendiri pakai, sendiri basuh la..bukan susah..masa nak mandi tu, basuh la sekali...takkan nak tunggu 2-3 hari kumpul basuh masa nak basuh baju gna machine..habis kalau yang pesen basuh baju seminggu sekali tu..macam mana? bra dengan panties kau kumpul sampai seminggu ke?? humak hai..

3. membeli yang tidak berkualiti
main beli dan pakai je..janji ada..huu!..jangan..kadangkala, yang kau pakai tu material dia tak sesuai untuk kulit kau..nanti mula la mengundang pelbagai masalah kegatalan, kemerah-merahan, melecet dan sebagainya..
nanti dah tak cantik bahagian itu..huuu!...tamau la macam tu!...tak mengapa melaburkan extra money walaupun orang tak nampak apa yang kau pakai tu..itu untuk kelebihan diri sendiri juga..sendiri punya barang, sendiri mesti pandai mahu jaga...

4. main pakai ikut suka
aku rasa tak ramai yang betul-betul tahu cara yang betul untuk pakai bra..panties tu biasa takda masalah sangat..kedudukan bra yang betul, iaitu tak terlalu tinggi dan tak terlalu rendah pada bahagian atas abdomen adalah sangat penting..yang ini pon kau boleh google.
apabila kau pakai terlalu tinggi, sampai ter-Push Up kau punya breast, nanti tak cantik..dan tali yang berada betul-betul di atas scapula akan menghadkan pergerakan..manakala apabila terlalu rendah, sama je macam kau tak pakai bra..tak ada support untuk breast kau..
nanti masa muda lagi, breast kau akan kelihatan macam orang yang dah berusia punya breast sebab terlalu melondeh...

5. masa pemakaian
memang la nak kasi cantik, lawa bentuk ke apa..tapi jangan pakai 24 jam..nak tidur, bukak la..kesian diorang [read:vagina&breast], nanti lemas pulak kalau 24jam kau kurung dalam bra& panties..macam manusia, bahagian itu juga perlu kan fresh air untuk bernafas..jadi, pandai-pandai pikir sendiri la..


itu sahaja buat masa sekarang...mungkin ada yang tak berpuas hati kerana aku tak dapat nak cerita detail sangat, tapi aku memikirkan ketidakselesaan sesetengah pihak yang mungkin tidak selesa kalau aku explain dalam-dalam sangat..sorry!..skang dah tahu, lepas ni jangan ambil mudah lagi...SAYANGILAH BARANG KITA!!


24 comments:

Lucifer said...

saya suka kamu bercerita.

Lucifer said...

Jangan berhenti bercerita.

Raihana Izzati said...

err lelaki pun kena jaga jugak.

*lesap~

aida said...

good ones.

Balqis Riza said...

niceeee

Akim Iqbal said...

lelaki pulak ?

catherine- said...

ah yerr... ai suka ini!

nak pakai lingerie boleh beli dgn ai.

>.< *serius promote ni!

Lucifer said...

lulz. ini blog pasal perempuan la bhai.

Najla Aklili said...

niceeeeeeeeeeee ! :)

Dark Half said...

apabila cikgu platipus berbicara, murid2 sila fokus!

wiwie s. said...

so true.. =)

iemaZAIMAH said...

let them breath.mari bukak bra.lalala~

Yuyu Musa said...

ye.belilah yg berkualiti..jgn main pakai je..hihihikkk...

duit boleh dicari..ehem ehem???haaaa...

nice entry..bukak minda bila baca..hihi

evagurl (podshop) said...

pernah dgr talk psl bra, dr. ckp pemilihan bra akan menentukan bentuk breast. so pilih yang elok dan berkualiti. biar mahal asal selamat

Queen Pie said...

len kali tak yah tapis.. ilmu harus di turun kan kot~

myMOONyet said...

baik cikgu :)

HEROICzero said...

ooooooooooooooooo.......

peh 100++ likes. pompuan ni x reti ber-bra ber-panties ke apa.

Amiey White said...

jangan cup a pakai cup d . hihihi

Pistachio said...

(>____________________<)

izz zara said...
This comment has been removed by the author.
Eyka said...

gud info :)

Anonymous said...

pleaz bcerita tanpa tapis2x pleaz ilmu ini harus disebarkan - dalam famili aku jenis pmalu ckit aku xde langsung pun ilmu jage2x nih melainkan ilmu basuh2x ..teruskan bcerite xkisah lah sarcastic anda myedarkan saye ye saye pompuan vagina n badan harus dijage bukan utk laki utk diri sdiri..cheers - bru sedar kemalasan, kebengongan dan keambik mudahan ttntg kebersihan diri, breast n vagina....nak berubah nak jade diorg baik2x ..=D

Anonymous said...

hikhik : main campak je bra dlm mesin . bila da basuh . besi da bengkok ar besi terkeluar . pastu buang besi ,da xsedap pakai . tq terbuka minda kemalasan nie

Anonymous said...

lelaki punya perlu dijaga juga, klu boleh pnjangkan n besarkan korang punya supaya puas isteri korang hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...